IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Hayvanlar Alemi Hayvanlar alemi ile ilgili tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 10 Nisan 2021, 15:40   #1
Standart Kanatlılarda Newcastle Hastalığı

Kanatlılarda Newcastle Hastalığı

Kanatlılar çok şiddetli enfeksiyonlar ve mortalite oranları ile seyreden hastalıklardan birisi Newcastle Hastalığıdır. Viral bir hastalık olan Newcastle Hastalığı “Kanatlıların Yalancı Vebası” ismi ile de bilinmektedir. Akut seyirli, çok bulaşıcı, mortalite oranı yüksek bir hastalıktır. Enfekte olan kanatlıların solunum, sindirim ve sinir sisteminde belirtiler meydana getirir.

Paramyxovirus tip-1 (PMV-1) zarflı RNA virüsüdür. Bu virüsün sadece 1 adet serotipi olmasına rağmen farklı patotipleri bulunmaktadır. Çok dayanıklı bir virüs olmamasına rağmen uygun koşullarda haftalarca canlı kalabilmekte ve hastalık oluşturma yetisine sahip olmaktadır. Antibiyotiklere duyarsızdır, dezenfektanın türüne göre duyarlı veya az duyarlıdır.
  • Mesogenic suş
  • Lentojenic suş
  • Velojenic suş
Şeklinde 3 farklı patojenik suşu vardır.

Sindirim, solunum, deri ve konjiktivalardan bulaşma olabilir. Enfekte olan hayvanlardan saçılan virüsler yem, su, yemlik ve suluk, altlık gibi değişik materyallere bulaşır. Yukarıda saydığımız yollar ile virüsü alan hayvanda enfekte olur.

Hayvanın duyarlılığına, virüsün giriş yoluna ve virülensine göre değişik belirtiler ortaya çıkabilir. Genel olarak baktığımızda aniden ortaya çıkan yüksek ölümler, durgunluk, iştahsızlık, zayıflama, tüylerde kabarma, yumurtacı kanatlılarda yumurta veriminde azalma, ishal, solunum problemleri, başın sağa sola ve yukarı aşağı sallanması, tortikollis, bacaklarda felçler, öksürük, tıksırık, gözlerden ve burundan akıntı gelmesi belirtiler arasında sayılabilir.

Gözlerde ödem, solunum sisteminde hiperemi ve kanamalar, bağırsaklarda kanama ve ülserler, ön midede kanamalar, hava keselerinde yangı, kalp kasında kanama odakları nekropsi de görülebilir. En önemli belirti ön midedeki kanamadır.

Kanatlılarda Newcastle Hastalığı

Spesifik bir tedavi yoktur. Çok ihtiyaç duyulan zamanlarda destekleyici tedavi denenebilir. Fakat bulaşma açısından dikkatli olmak şarttır.

Aşılama ile korunma sağlanır. Bunun dışında biyogüvenlik kurallarına dikkat edilmelidir.

3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu’na göre “İhbarı Mecburi Hayvan Hastalıkları” kapsamındadır.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 21:57.