IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi

IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi (https://www.ircrehberi.net/)
-   Hayvanlar Alemi (https://www.ircrehberi.net/hayvanlar-alemi/)
-   -   Muhabbet Kuşları Hakkında Bilgi; Muhabbet Kuşu Nedir? Özellikleri Nelerdir? (https://www.ircrehberi.net/hayvanlar-alemi/58811-muhabbet-kuslari-hakkinda-bilgi-muhabbet-kusu-nedir-ozellikleri-nelerdir.html)

1903 22 Şubat 2021 04:23

Muhabbet Kuşları Hakkında Bilgi; Muhabbet Kuşu Nedir? Özellikleri Nelerdir?
 
Hayvanlar aleminin en zarif ve renkli olan türlerinden biri olan muhabbet kuşları dünyanın birçok ülkesinde bulunmaktadır. Porto Riko, İsviçre, Yeni Zelanda, Güney Afrika, Japonya ve Avusturalya olmak üzere hemen hemen her yerde dağılım göstermiştir. Ortalama 18 ila 20 cm büyüklüğünde olan bu sevimli türler küçük vücut yapıları, çıkardıkları ince ses, farklı renklerdeki tüyleri ile dikkat çekici özelliklere sahiptir. Ortalama ömürleri 15 - 21 yıl arasında değişkenlik gösterir.

Doğada büyük sürüler halinde yaşamaya alışkın olan bu canlılar oldukça sosyal varlıklardır. Ancak günümüzde muhabbet kuşlarını yabani ortamdan ziyade evlerde kafeslerde görmekteyiz. Genel olarak evcilleştirilmeye müsait olan bu kuş türleri bir kafes içerisinde beslenildiğinde eğitim için de çok uygundurlar. Muhabbet kuşları birçok ailenin evinde bulunan, sevimli, cana yakın, rengârenk kuşlardır. Bulundukları ortama hareketlilik ve renk getirirler.

Evcil olmalarını alımlı görünüşlerine bağlamak pek de yanlış olmaz. O kadar güzel renk kombinasyonlarına sahiptirler ki insanların sürekli izlemek istediği bir güzellik taşırlar. Bazı türlerinde ibik bulunmaktadır. Muhabbet kuşları 5 milyon yıldan bu yana varlıklarını devam ettirmişlerdir ama evcil olmaya alışık olan bu kuş, bırakıldığında ya da kaçtığında zorlu dış dünya şartlarına dayanamaz ve uzun süre hayatta kalamayabilir.

Muhabbet Kuşu Nedir?

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Papağan türlerinden evcil olan bir kuş çeşididir. Bilimsel adı Melopsittacus undulatus'tur. Avustralya kıtasına özgü bir cinsin içinde kalmış tek türdür. Kendisi minik ama kuyruğu uzun olan bu kuş genellikle yeşil ve sarı tüylere sahiptir.

Kanatlarında ise siyah taraklar yer alır. Kırmızı papağanlar ve incir papağanlar ile muhabbet kuşları akraba olarak kabul edilmektedir. Konuşma özelliğine sahip olan bu hayvanların yeteneği cinsiyetlerine göre farklılık gösterir. Erkeklerin dişilere kıyasla daha fazla kelime konuşabildiği ve daha çabuk öğrendiği tespit edilmiştir.

Yapılan araştırmalar bu kuş türlerinin en az 20, en fazla 1000 kelime öğrenebildiğini ortaya çıkarmıştır. Bu sayı muhakkak ki kuşunuz ile ne kadar ilgilendiğinizle alakalıdır. Eğer muhabbet kuşunuza çok fazla zaman ayırıyor, sürekli yeni kelimeler öğretmeye çalışıyorsanız o kadar çok kelime öğrenecektir.

Eğitimi oldukça hassasiyet isteyen bu kuşların ürkütülmemesi çok önemlidir. Bunun yanında ortam koşulları, eğitimi verecek kişinin aynı olması gibi faktörler basit gibi görünse de önemli detaylardır.

Muhabbet Kuşlarının Özellikleri Nelerdir?

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Bu sevimli kuş türleri Avusturalya’nın iç kısmında yarı kurak ve nemli ortamlarda yaşamaktadır. Buradan dünyanın diğer tüm ülkelerine yayılım gösteren kuşlar, nemli habitatları sevdiği gibi kuru otlaklarda da barınabilirler.

Kendilerine yiyecek gıda temin etmek için kış aylarından sıcak iklimlere göç ederler. Günümüzde her ne kadar evlerde, ofislerde kafes içerisinde yaşasalar da doğal ortamlarına bakıldığında ormanlar, ovalar ve otlaklar muhabbet kuşlarının yaşama ortamlarıdır.

Fiziksel Özellikleri

Ortalama olarak 18 -20 cm uzunluğundadır ve yaklaşık olarak 30-40 gram civarında gelirler. Gırtlak bölgelerinde çeşitli benekleri vardır. Gagaları genellikle zeytin yeşili renktedir, parmakları ve bacakları hafif mavimsi tonlardadır. Erkek muhabbet kuşlarının burun kısımları mor ve pembe tonlarındayken; dişilerin burunları beyaz tonlarındadır. Ancak dişilerde yavrulama döneminde burun rengi kahverengimsi bir tona dönüşür.

Muhabbet kuşları görünüm açısından küçüktür ama oldukça aktiftirler. Kafeste yaşamaları gerekmektedir ama ara ara evde dışarıya bırakılmaları gerekir. Aksi taktirde uçuş yetilerinde gerileme görülmektedir. Kafeslerinde mutlaka beslenmeleri, su içmeleri ve eğlenmeleri için objeler bulunmalıdır. Ayrıca üzerlerinde durmaları gereken ve kafese monte edilen çubuklara gereksinimleri vardır.

Küçük boyutları, sivri kanatları ve kuyrukları ve farklı tüy desenleri nedeniyle diğer papağanlar ile pek karıştırılmazlar. Çoğu vahşi muhabbet kuşunun alın kısmı sarıdır. Yanaklarında mor ve siyah işaretler bulunur. Küçük ve orta kanat kapakları siyah renktedir ve sarı renktedir.

Hem daha büyük örtüleri hem de uçuş tüyleri siyah renktedir. Ancak uçuş tüylerinde de yine sarı renkler hakimdir. Üst kuyruk örtüleri parlak yeşildir ve mavi-yeşil bir kuyruğa uzanır. Genel olarak sarı renkte olan bu canlıların açık mavi ve yeşil olanları da bulunmaktadır.

Beslenme

Beslenmek için kendilerine özel üretilen yemlerden faydalanırlar. Ancak muhabbet kuşları da tüm papağan türleri gibi otçuldur. Obeziteden korunmaları gerekmektedir. Ayrıca çeşitli yiyecekler kuşların sağlığı için zararlıdır. Petshoplardan veya marketlerden kolaylıkla temin edebileceğiniz yemler beslenmeleri için yeterlidir. Yemler dışında nadir olarak haşlanmış yumurta gibi hayvan proteini içeren yiyeceklerden tüketebilir.

Bu durum kuşların daha iyi gelişmesine ve hızlı büyümesine yardımcı olmaktadır ama gereğinden fazla tüketilirse sağlıkları risk altına girer. Alkol, çikolata, avokado, kafein, laktoz, sarımsak ve soğan gibi maddeler muhabbet kuşları için oldukça zararlıdır ve kesinlikle verilmemelidir.

Gıda ve su kaynaklarını başarılı bir şekilde kullanırlar. Öğütülmüş gıdalarla beslenmeyi seven muhabbet kuşları bazı bitki türlerinin ilk önce tohumu çıkarıp daha sonra dış tarafını yeme gibi bir tercihte de bulunabilirler. Günde ortalama kendi vücut ağırlıklarının %5,5’i kadar su içtikleri bilinmektedir. Bunun için kafeslerinde muhakkak taze su bulundurulmalıdır. Genel olarak beslenme şekillerini söyleyerek konuyu noktalandıracak olursak tohum, fındık, fıstık, yulaf, pirinç, buğday ve tahıl gibi gıdalar muhabbet kuşlarının yiyebileceği besinlerdir.

Üreme

Üreme için olgunluk seviyeleri erkeklerde 8, dişi muhabbet kuşlarında 6 ay kadardır. Fakat en verimli zamanları bir yaşını doldurdukları dönemdir. Çiftleşme işlemi yapıldıktan sonra yavrular yaklaşık 18 gün içerisinde dünyaya gelirler. Her doğumda ortalama 3-8 arasında yavru doğar.

Sağlıklı ve uygun ortamlarda yaşayan bir muhabbet kuşu yılda ortalama 3-4 defa yavrulayabilir. Anne muhabbet kuşu yumurtadan çıkan yavrusuna bir ay kadar özenle bakar, beslenmesi ile ilgilenir. Üreme zamanı konusunda özel bir tercihleri bulunmamaktadır.

Yani yılın herhangi bir zamanında da çiftleşme meydana gelebilir. Doğadaki muhabbet kuşları yuvalarını ağaç dallarına, kütüklere, çit direklerine yaparlar. Buralarda yaptıkları yuvaları ahşap tozu ve kuru yaprak gibi malzemelerle doldururlar. Kuluçka süreleri 18 gün olan muhabbet kuşlarının çiftleşmeleri için bazı koşulların sağlanması gerekmektedir.

Bunları sıralayacak olursak en başta kaliteli ve doğru beslenme gelir. Sağlıklı beslenme hormonal dengesinin de sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayacaktır. Bir diğer faktör doğru eş seçimidir. Bazen erkek muhabbet kuşu istese de dişi olan taraf bir türlü çiftleşmeye yanaşmaz.

Bu nedenle çıkleştirmek istediğiniz kuşların birbirleriyle uyumlu olduklarından ve anlaştıklarından emin olmalısınız. Bir diğer etken ortam koşulları. Ortam ısısının da koşullarında olması, ne çok soğuk ne de çok sıcak olmaması gerekmektedir.

Muhabbet Kuşlarında Konuşma

Papağan türleri arasında konuşma özelliği ile bilinen erkek muhabbet kuşlarıdır. 1994 yılında, Puck isimli muhabbet kuşu 1,728 kelime ezberleme özelliği ile Guinness Rekorlar Kitabı’nda yer almaya hak kazanmıştır. 2001 yılında ise Victor isimli muhabbet kuşu, sahibi ile diyalog halinde konuşabilmiştir.

Konuşmalarında kendi görüşlerini sergilemesi de oldukça önemli bir özelliğidir. İddialara göre kuş, kendi ölüm tarihini de tahmin etmiştir ama araştırmacılarca bu kabul görmemiştir. Siz de muhabbet kuşunuzun konuşmasını isterseniz; kendisiyle sürekli diyalog halinde olmalısınız. Küçük eğitimler sayesinde sizin de muhabbet kuşunuz diyaloglar kurabilir.

Bakımı

Muhabbet kuşunuzun bakımı için çok çaba sarf etmenize gerek yoktur. Kafeslerinin içinde yer alan beslenme kaplarından ve su kaplarından kendileri ihtiyaç duydukça beslenebilmektedir. Banyo gereksinimleri yoktur.

Gagalarıyla kendilerini temizlerler. Kafeslerinin bakımını sürekli olarak yapmanız hem kuşunuzun sağlığı için hem de koku oluşmaması için önemlidir. Bunlar dışında muhabbet kuşunuz sizden sadece ilgi ve sevgi beklemektedir.

Muhabbet Kuşlarının Bilimsel Sınıflandırması

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Aves (Kuşlar)
Takım: Psittaciformes (Papağansılar)
Familya: Psittacidae (Papağangiller)
Cins: Melopsittacus

Kaynak ; Bilgihanem

She 25 Şubat 2021 14:58

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cim bak burda ne varmış, renkleri muazzam ya.

Security-Bot 25 Şubat 2021 15:20

Ülkemizde genelde bulunan türler genelde açık yeşil , gökmavi , pakistan ya da Çekoslovak. Konuşmaya en yatkını gökmavi türü olarak bildiğimiz sky blue türü. En psikopatları da açık yeşil türü. Eğit sal eve bekçi köpeği gibi takılsın.

oMeN 25 Şubat 2021 16:14

Alıntı:

She Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 370990)
@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cim bak burda ne varmış, renkleri muazzam ya.


Öyledirler :coffee: yine aklıma geldi bak şakir bey


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 05:09.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

Copyright ©2019 - 2023 | IRCRehberi