IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Hayvanlar Alemi Hayvanlar alemi ile ilgili tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 02 Ekim 2020, 10:33   #1
Standart Bal Arilari Ve Yaban Arilari Arasindaki Farklar Nelerdir?

Hem bal arilari hem de yaban arilari eklembacaklilar (Arthropoda) subesine ve Hymenoptera (zar kanatlilar) takimina aittir ve bu cok benzer iki canliyi tanimlayan bazi ozellikler bulunmaktadir. Yuvalarini yaptiklari yer bakimindan esek arilari ve arilar arasinda buyuk farklar vardir. Her ikisi de Antarktika haric her kitada bulunur. Bir piknikte iken cevrede Bal Arilari ve Yaban Arilari Arasindaki Farklar Nelerdir?vizildayan ve bazen sokan, can acitan bir ari turunun yaban arisi olma olasiligi daha yuksektir. Cunku yaban ya da esek arisi genellikle daha saldirgandir ve insanlarin yiyeceklerini aramak icin halka acik alanlarda bulunurlar. Normal arilar daha yumusak huyludur. Piknikte, kisilerin elindeki sandvice ya da baska bir yiyecege degil ciceklere odaklanirlar. Her iki bocegin 25.000’den fazla turu vardir ancak bunlari ayirt etmenin nispeten basit birkac yolu vardir. Yasam sekillerini, gorunumlerini, yaban arilari ve arilar arasindaki farklarin ne oldugunu bilmek onlarla talihsiz karsilasmalari onlemeye yardim edebilir, yasanilan cevredeki arilarin kontrolunu kolaylastirabilir, en dogru yontemin tespit edilmesini saglayabilir.

Yaban Arilarinin Yapilari, Yuvalari ve Sokma Ozellikleri
Hem yaban arisi hem de bal arilarin bircok turu olmasina ragmen en yaygin arilar bal arilari ve bombus arilaridir; yaygin yaban arilari ise kagit esek arisi ve sarica adiyla bilinen Avrupa esek arilaridir. Turkiye’de her yerde gorulebilirler.
Arilar ve yaban arilari arasindaki farki anlamanin bir yolu gorunumleridir. Yaban arilari dunyada genis dagilim gosteren yapilari iri olan, sari renkli, sari, siyah cizgilere sahip arilardir. Yaban arilarinin bazilari siyah ya da beyaz renkli olabilir. Uzunluklari 25-30 milimetreyi bulabilir. Kanat uzunluklari govde boylari kadardir. Avrupa esek arilari cok zararli bir turdur, uzunluklari 40 milimetreyi bulabilir. Karin kisimlari kahverengi cizgili, portakal rengidir. Kolonilerindeki iscilerin sayisi 700’u bulabilir. Yuvalarini ya da kovanlarini caliliklara, binalarin kenarlarina, cati katlarina, ahirlara, duvarlardaki bosluklara yapabilirler. Bu ari turu agiz parcalariyla isirirken ayni zamanda sokabilir. Savunma durumuna gectiklerinde yuvada bulunan tum arilar harekete gecebilmektedir ki bu durum insanlar acisindan cok tehlikeli olabilir.
Yaban arilari daha ince govdelidir. Ari herhangi bir kisiyi sokarsa, muhtemelen belinin egrisine ya da bacaklarinin sekline dikkat edilmez fakat dikkat edildiginde onu tanimlamaya yardimci olacak bazi belirgin ozellikler fark edilir. Yaban arilari bel bolgesinde daralan ince bir govdeye sahiptirler. Parlak gorunurler ve puruzsuz bir vucut yuzeyleri vardir. Yaban arilari ucus sirasinda asagiya sarkan arka bacaklara sahiptir ancak ucma sirasinda bir bal arisinin arka bacaklari gorulemez. Yaban arilari ciceklerin tozlasmasinda (polinasyon) gorev almaz, ayrica bal yapmaz.
Yaban arilari ekosistem icin yararlidir. Yaban arilari, yuvadaki yavrulariniBal Arilari ve Yaban Arilari Arasindaki Farklar Nelerdir? beslemek icin diger bocekleri yakalayan, populasyonlari kontrol eden etobur yirticilardir. Sinekler, circir bocekleri, tirtillar ve diger boceklerdeki azalmalarin nedeni esek arilaridir. Yetiskinler bazen nektar veya polenle beslenirken, yavrularini bocekler, eklembacaklilar, sinekler ve hatta tirtillarla beslerler. Bu nedenle tarimda zararli olan canlilarin ortadan kalkmasinda onemli bir rol oynadiklari, ekosistem icin yararli olduklari soylenebilir. Bunlarin disinda balik, et, tatli, sekerli besinleri de tuketen yaban arilari piknik yapilan alanlarda cop tenekelerinin yakininda bulunduklari icin rahatsiz eden hayvanlardir.
Yaban arilari yuvalarini yariklara, sapa yerlere yapar. Yaban arilari yuvalarini odun liflerini cigneyip tukurukle karistirarak yaptiklari hamur benzeri bir salgidan insa ederler. Sarica ya da Avrupa esek arilari birbiri uzerine bir dizi petek olusturur ve onlari yumusak katmanlardan olusan bir zarfla cevreler. Kralice ya da ana arilar yumurtalarini sayilari az olan petek gozlere birakirlar. Yaban arilari yuvalarini yariklar arasinda, sapa yerlerde insa etme egilimindedir. Yaban arilarinin kralicesi yuvalarini yalniz basina yapmaktadir. Caliliklara, alcaktaki agac dallarina, kovuklara ya da duvardaki oyuklara, kemirgenler gibi hayvanlardan geri kalan deliklere, nadiren yerin altina yaptiklari yuvalari bazen bir kova kadar buyuk olabilir. Kagit esek arisi turu neredeyse her yatay yuzey alaninin altinda cevreleyen zarf olmadan tek bir kagit petek olusturur. Bir kolonide 25.000’e yakin yaban arisi bulunabilir.
Bir yaban arisi bir defadan fazla sokabilir. Yaban arilari cenelerindeki ust cenelerindeki (mandibula) guclu dislerle isirirlar ama zor durumda kaldiklarinda zehirli olan ignelerini batirirlar. Hem arilar hem de yaban arilari, zehirlerini (venom) vucutlarina bagli bir igne ile enjekte ederler. Normalde yaban arilari insanlari cabuk sokmaz. Ignedeki zehir sokma sonrasi kisilere yogun agri verir, bazi kisilerde agir olabilen alerjik tepkilere neden olabilir. Yaban arisinin ignesi, bal arilarinin ignesi gibi dikenli degildir, bu yuzden yaban arilari ve cogu ari, zehri cilde pompaladiktan sonra igneyi cikarabilir ve sonra ucup gidebilir. Sokanlar disilerdir ve cok defa sokabilir.



Bal Arilari ve Yaban Arilari Arasindaki Farklar Nelerdir?Bal Arilarinin Yapilari, Yuvalari ve Sokma Ozellikleri
Bal arilari ozellikle ari yetistirenler tarafindan korunmaktadir. Bal arilari ekosistemdeki rolleri bakimindan cok degerlidir. Uzunluklari 1,2 santimetre kadardir. Gogus ve bas bolumleri killidir, renkleri genellikle sari tonlarindadir. Kovanlarinda kralice ya da ana ari, 100.000 kadar isci ari ve 500-1000 arasi erkek ari bulunmaktadir. Hem kralice hem de bal yapmak dahil kovanin tum islerini yapan isci arilar disidir ancak isciler kisirdir. Erkek arilarin bal yapma gorevi bunmaz. Disi arilar yumurtalarin dollenmesiyle, erkek arilar ise dollenmeyen yumurtalardan gelisirler. Bal arisi suruleri ucarak bir dal uzerinde kumelenebilirler. Bir bal arisi kolonisinde 30.000’e yakin hatta daha fazla ari bulunabilir.
Bal arilarinin dovdeleri daha dolgun ve killidir. Bal arilarinin vucudu esek arisindan daha dolgun ve daha killidir, arka bacaklari daha duzdur. Arilar, polen toplamak ve dagitmak icin hayatlarinin cogunu cesitli bitki ve cicekleri ziyaret ederek geciren tozlayicilardir. Arilarin arka ayaklarinda yaban arilarinda bulunmayan polen sepeti vardir. Gelismekte olan yavrularini nektar ve polenle beslerler. Tuylu bedenleri ve duz bacaklari, polenleri bir bolgeden digerine tasirken tutmalari icin idealdir.
Bal Arilari Ciceklerin Tozlasmasindan Sorumludur: Arilar ciceklerdeki nektar ve polenlerle beslenirler, aldiklari nektari bal ve balmumuna donustururler. Bazen coplerdeki tatli artiklardan yiyecek alirlar. Bal arilarinin meyve agaclarinin, sebze bitkilerinin, baklagillerin ve sus ciceklerinin tozlasmasinin % 80’inden sorumlu oldugu tahmin edilmektedir.
Bal arilari yuvalarini kendi uretir. Arilar yuvalarini ust uste yigdiklari bal mumu hucrelerinden (altigen prizma seklindeki gozlerden) insa ederler, bir dizi dikey petek yaparlar. Uretilen ballar bu peteklere doldurulur. Cogu bal arisi yuvalarini kendileri uretir. Duvar ve agac oyuklarinda yuva yapabilirler, bacalarda, catilarda yasayabilirler ancak bugun yuvalarinin ya da kovanlarinin cogu insanlarin yaptigi prefabrik kovanlar seklindedir.
Bal Arilari Soktuktan Sonra Olur: Kralice ari ile isci arilar igneye sahiptir ancak erkek arilarin ignesi yoktur. Bal arilari zor durumda kalmadikca insanlari ya da kedi, kopek gibi hayvanlari sokmaz, soksalar bile zehirsizdirler. Bal arisinin ignesi dikenlidir ve ete yapisir. Bal arisi ucmaya calistiginda ignesi yerinden cikmaz, deride kalir, vucudundan kopar. Bu sebeple yaban arilarinin yaptigi gibi bir defadan daha fazla sokamazlar. Igne bal arisinin sindirim sistemine bagli oldugu icin, sokan ari sonunda travmadan olur.
Bombus arilari bal arilarina benzer. Bombus arilari genellikle bal arilariyla karistirilir. Bu arilar da bal yapar (bal arilarina gore az) fakat gorunumleri bal arilarina gore daha tuylu ve buyuktur. Bazen bu arilara buyuklukleri nedeniyle “esek arisi” denilse de aslinda esek arisi degillerdir. 250’ye yakin ture sahiptirler, ulkemizde fazla gorulmez. Cogunlukla iliman iklimlerde, Afrika’nin cesitli bolgelerinde yasarlar. Kuyruklarinin uc kisminda altin renkli cizgiler ile koyu renkli cizgiler mevcuttur. Bu ari turleri terk edilmis fare ve kus yuvalarina, duvarlardaki kucuk oyuklarda, hangarlarin altinda, bozulmaya ugramamis kompost yiginlari gibi yerlerde kovan yaparlar. Bombus arilari da bal arilari gibi bircok bitki turunun tozlasmasinda onemli bir rol oynamaktadir. Bombus arilarinin kralicelerinde ve iscilerinde igne bulunur, bu nedenle sokabilirler ama soktuktan sonra olmezler. Parfum, ter, sabun gibi kokulara duyarlidirlar, bu kokulari uzerinde tasiyan kisiler daha cok sokulma riski altindadir.

Soguk Havanin Arilar Uzerindeki EtkileriBal Arilari ve Yaban Arilari Arasindaki Farklar Nelerdir?
Serin sonbahar aylarinda yaban arilarinin beslenme tercihleri boceklerden ve diger protein kaynaklarindan karbonhidratlara dogru kayar. Sonbaharda bir futbol macina veya daha kucuk capli bir musabaka alanina gidenler cevrede yaban arilarinin ya da sarica arilarin uctugunu, gazli icecek kutularina ve cop kutularina kondugunu fark edecektir cunku yiyebilecekleri tatli bir sey ararlar. Yaban arilari ve bombus arilari kolonileri soguk iklimlerde kisin hayatta kalmazlar, sadece yeni, genc kralice arilar, sicak kalabilecekleri her yerde gizlenerek kisin sogukta hayatta kalabilirler. Kisir olan isci arilar ilkbaharda ya da yaz ayinin basinda ortaya cikip yuva yapimini devam ettirir. Erkek arilarin ortaya cikma zamani yaz sonlaridir. Kralice ari yumurtalarini birakmayi surdurur. Erkek arilar ile yeni kralicelerin eslesmesi sonbahar basina denk gelir. Yetiskin erkekler bir disi ariyla ciftlesir, Dollenen disi ari kis bitinceye kadar uyur, bu disi sonraki sene kralice olur. Sonbaharda bir yaban arisi kolonisinde 1000’den fazla ari bulunabilir. Kisin yuvadaki butun erkekler ve isci arilar yok olurlar. Bal arisi kolonileri bir yildan fazla yasayabilir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:56.