IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi

IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi (https://www.ircrehberi.net/)
-   Hayvanlar Alemi (https://www.ircrehberi.net/hayvanlar-alemi/)
-   -   Yakali Kamcililar (Choanoflagellates) Nedir? (https://www.ircrehberi.net/hayvanlar-alemi/30860-yakali-kamcililar-choanoflagellates-nedir.html)

CeReN 24 Haziran 2020 08:54

Yakali Kamcililar (Choanoflagellates) Nedir?
 
Dunya’nin yasam hikayesinde, milyarlarca yil boyunca gelen ve giden sayisiz tur olmustur. Hayat, en basit tek hucreli organizmalardan, modern dunyanin cesitliligini olusturan cok degiskenli karmasIk biyolojik sistemlere donusmustur. Choanoflagellates bu dinamik hikayenin bir bolumudur.

Khoanoflagellatlara Genel Bakis
Hayvan kralliginin onculeri arasinda oldugu ve ortak bir ata paylastigi dusunulen Choanoflagellates (koanoflagellatlar) essiz bir evrimsel nis isgal eden koloniler olusturabilen serbest yasayan, tek hucreli okaryotlardir. Choanoflagellates, cok cesitli deniz ve tatli su ortamlarinda, toprakta ve permafrostta bol miktarda bulunur ve 32.000 yasina kadar buz cekirdeklerinde tanimlanmistir.
Koanoflagellatlarin belirgin bir morfolojisi vardir. Bu, kuresel/oval bir sekil ve yaklasIk 30-40 mikrovilli ile cevrili tek bir flagellum ile karakterizedir. Tipik olarak 3 ila 10 um arasindadirlar. Flagellum, choanoflagellate’i cevresi boyunca iten bir su akimi olusturur ve bakteri ve deniz detritusu olan gida kaynagini yakalamaya yardimci olmaktadir.
Bircok koanoflagellat turu vardir. Topluluklarinda diger nanoplankton turlerine gore daha bol miktarda bulunurlar, ancak dagilimlarina ve dagilmalarina yol acan faktorler tam olarak anlasilamamistir. Acikcasi, bunu acikliga kavusturmak icin daha fazla arastirmaya ihtiyac vardir.



Ozellikleri ve Siniflandirilmasi
Choanoflagellates, flagellumun tabaninda bir kamci bazal govde, merkezi cekirdege apikal ve sitoplazmanin bazal bolgesindeki gida vakuolleri gibi surekli bir ic organizasyona sahiptir. Hucre bir periplast ile cevrilidir. Tarihsel olarak, koanoflagellatlar periplast morfolojisine dayanarak uc aileye siniflandirilmistir:
• Codosigidae: IsIk mikroskopisi altinda periplast eksIkligi varmis gibi gorunmektedir. Elektron mikroskobu altinda, genellikle ince bir dis kaplama gozlenir.
• Salpinogidae: Bu ailenin uyeleri, hem isIk hem de elektron mikroskopisi altinda gorulebilen, oncelikle selulozdan olusan polisakkaritlerden olusan saglam bir on yila sahiptir.
• Acanthocediae: Bu ailedeki hucreler silisli sepet benzeri bir lorica uretir.
Daha yakin zamanlarda, bu siniflandirmalari daha da rafine etmek icin molekuler sekans verilerini kullanan calismalar yapilmistir. Periplastin hangi amaca hizmet ettigi bilinmemektedir, ancak birkac teori vardir. Planktonik turlerde suyun suruklenmesini arttirmaya yardimci olabilir, flagellum kuvvetine karsi koyarken sesil turlerde substratlara baglanmaya yardimci olabilir. Choanoflagellate planktonik turlerde, ayni zamanda besleme verimliligini artirabilir.
Yukarida belirtildigi gibi, koanoflagellatlar serbest yuzme veya sapsiz olabilir ve tipik olarak heterotrofiktir. Ictiyosporlular gibi bu tek hucreli organizmalarin bazi akrabalari patojenik veya parazitik olabilen bir yasam tarzini takip etmektedir.
Choanoflagellate’in yasam oykusu tam olarak anlasilamamistir. Duzgun anlasilmayan sey yasam dongusudur: cogu vejetatif olarak buyur, uzunlamasina fisyona ugrar ve yasam dongusunde cinsel bir faz olup olmadigi belirsizdir. Ilginc bir gercek, bazi koanoflagellatlarin taze ortama transfer edildikten sonra ansIksiyon gecirebilmesidir (bu dogrudan gozlemlenmemistir.) Bu organizmalarin bir baska ilginc yonu, somurge turlerinin yalniz bir asamaya sahip olmasidir. Koanoflagellat yasam dongusu hakkinda daha fazla arastirma, somurge mekanizmalari hakkinda daha fazla bilgi saglamaya yardimci olabilir ve bu arastirma, bu organizmalarin evrimsel kayittaki benzersiz konumunu cok hucreli yasamin gercek onculeri olarak anlamaya yardimci olabilir.

Koanoflagellatlarin Metazoanlarla Iliskisi
Choanoflagellates ve metazoanlar arasindaki iliskinin ilk kaniti, 1841’de, choanoflagellates ve sunger koanositler arasindaki morfolojik benzerlikleri fark eden Fransiz biyolog Dujardin tarafindan saglanmistir. Son birkac on yil icinde, bu yakin iliskinin kanitlarini destekleyen, bagimsiz bir arastirma grubu vardi. Filogenetik bir cercevede, koanoflagellat aileler arasindaki iliskiler dogru test edilmemistir. Bu dahili olarak yeniden yapilandirilmis iliskiler hakkinda tam filogenetik veriler saglayarak atalarin karakter durumlari aciklanabilir, bu da hayvanlar aleminin son tek hucreli atalari olarak konumlarina iliskin kavrayislar sagllamaktadir.
Koanoflagellatlar icin fosil kaydi yoktur. Metazoanslarla iliskileri, su anda var olan turlerin incelenmesinden aciklanmistir. Bir hayvanin genetik arac setinde, belirli gen ailelerinden yuksek oranda korunmus genler vardir. Bunlar hucre ici iletisim, hucre yapismasi, apoptoz ve doku farklilasmasi gibi hucresel fonksiyonlari kodlamaktadir. Bazi gen ailelerinin kokenleri koanoflagellatlar gibi tek hucreli organizmalarda bulunur.
Su ana kadar arastirmacilar tarafindan koanoflagellatlar ve metazoanlar arasindaki evrimsel baglanti icin kanit saglayan belirli genler tanimlanmistir. Bunlar arasinda hucre adezyon molekulleri olan kaderinlerin ve integrinlerin premetazoan kokenleri ve tirozin kinaz gibi hucre sinyali iletim yollari yer almaktadir. Koanoflagellatlar ve metazoanlar arasindaki baglantinin kanitini saglayan son calismalar arasinda 185 rDNA, mitokondriyal genomlar ve nukleer protein kodlayan genler uzerinde calismalar bulunmaktadir. Daha da onemlisi, koanoflagellatlar ve 3 sunger turu uzerinde mitokondriyal genom dizisi calismalari, genetik duzeyde koanoflagellatlarin metazoanlardan farkli oldugunu ve metazoanlardan turetilmedigini kanitlamistir.
Son olarak, koanoflagellatlarin hucre yapismasi ve sinyalizasyonunda yer alan metazoan genlerinin homologlarini sentezledigine dair kanitlar vardir. Tum bu veriler, evrimsel kayittaki metazoanlardan farkli ve bunlarla iliskili koanoflagellatlara isaret etmektedir.
Sonuc olarak; koanoflagellatlar ve metazoanlar arasindaki yakin iliskiyi kanitlayan birkac bagimsiz calismadan veriler bulundugundan, son ortak atalarinin biyolojik yapisina iliskin bilgi ediniebilir. Bu calismalar, yasamin tek hucreli bir hucreden cok hucreli bir asamaya nasil gelistigine dair anlayis bosluklari dolduruyor ve bu da bilim adamlarinin Dunya’daki yasam hikayesindeki bosluklari doldurmaya yardimci olmaktadir.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:27.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

Copyright ©2019 - 2023 | IRCRehberi