IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Hayvanlar Alemi Hayvanlar alemi ile ilgili tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

4Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By Tupac
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By ZaLim


 
 
Seçenekler Stil
Alt 10 Haziran 2020, 08:42   #1
Standart Son On Yilda Kesfedilen Canli Turleri (2010-2020)

Tapanuli orangutan, Mikro Bukalemun ve olinguito gibi bircok tur son yillarda kesfedilmislerdir. Ilginc bir sekilde, milyonlarca yil once soyu tukenmis bazi turler de son on yilda kesfedilmistir. Ancak, yeni kesfedilen bu turlerin cogu ciddi tehdit altindadir. Ne kadar harika bir dunyada yasanildigi fark etmek icin cevreye bakmak yeterliyken maalesef cogu kisi bunun bilincinde degildir. Filler, tukanlar, mavi balinalar ve mercan yilanlari ile dunyanin en guzel ve essiz varliklarindan bazilarina bakmak, bu gercegi fark etmek icin sadece birkac nedendir. Diger yandan, Dunya biyolojik cesitlilikle dolup tasirken, cogu kisi bu dunyayi hangi canlilarla paylastigi hakkinda cok az bilgi sahibidir. Gercekte dunyada kac farkli tur oldugu bile bilinmemektedir.
Insanlar 250 yildan fazla suredir taksonomilerine gore turleri siniflandirmaktadir. Simdiye kadar 1,2 milyondan fazla turu kaydedilmistir, ancak yapilan bir calisma Dunya’daki turlerin en az % 86’sinin ve okyanuslardaki turlerin % 91’inin henuz tanimlanmadigini gostermektedir. Bunun anlami, hala kesfedilmeyi bekleyen bircok turun var olmasidir! Son on yilda bilim ve teknoloji cok ilerlemistir. Bu da turlerin tanimlanmasini ve siniflandirilmasini cok daha kolay hale getirmistir. Ancak, bu saha calismalari yurutmek ve ornek toplamak icin cok uzun zaman ve buyuk masraflar harcanmasi gerekmektedir. Bunu, bir turun yeni olarak tanimlanmasi ve dunyaya sunulmasi icin saatlerce laboratuvar calismasi, veri analizi ve arastirma takip etmektedir. Bununla birlikte, bu cabalar bizi Dunya’daki yasamin tum cesitliligini belgelemeye bir adim daha yaklastirmaktadir.
Son on yilda, birkac ilginc kesif yapilmistir. 2010-2020 yillari arasinda kesfedilen en onemli turler arasinda su turler bulunmaktadir.

Mikro Bukalemun (Brookesia Micra): 2012

Son On Yilda Kesfedilen Canli Turleri (2010-2020)

Bilim adamlari Madagaskar’da hepsi cok kucuk boyutlu olan dort yeni bukalemun turu kesfetmislerdir. Bu dort tur arasinda Brookesia micra en kucuk boyuta sahiptir. YaklasIk 1,14 inc uzunlugundadir ve dunyanin en kucuk bukalemunudur. Bu tur sadece Madagaskar’daki Nosy Hara adasinda bulunmaktadir ve genellikle orman zeminde yasanmaktadir. Bununla birlikte Dunyanin en kucuk bukalemunu neredeyse bir tirnak kadar kucuktur. Bu minyatur bukalemun, ada cucelik olarak bilinen bir fenomene ornek teskil etmektedir; burada adalarla sinirli turler, anakarada bulunan turlerinin minyatur versiyonlarina donusmektedir. Bu cogunlukla adalarda bulunan sinirli kaynaklardan kaynaklanan bir durumdur ve ne yazik ki, bu turun yasam alani, devlet korumasindan yoksun oldugu icin ormansizlasma tehdidi altindadir.



Tapanuli Orangutan (Pongo Tapanuliensis): 2013
Gecmiste sadece iki orangutan turu bilinmektedir ve bunlar Sumatran orangutan ve Borneo orangutanidir. Ancak, son zamanlarda, bilim adamlari yeni bir tur olan Tapanuli orangutani kesfetmislerdir. Bu orangutan turu sadece orta, kuzey ve guney Tapanuli, Endonezya orman parcalarinda az sayida bulunmaktadir. Dunyada sayilari 800’den azdir ve uc orangutan turu arasinda en dusuk sayiya sahiplerdir. Cografi izolasyonlari ve kucuk nufus nedeniyle, Tapanuli orangutan nesli tukenme riski yuksektir, bu nedenle koruma buyuk bir endise kaynagidir. Ayrica, yasam alanlari yol yapimi, yasadisi orman temizleme ve hidroelektrik gelistirme projeleri ile hizla degismektedir. Mor peri wrasse mezofitik mercan eko sistemlerinin icin uzaktan dagitim icin idealdir ve tercih edilmektedir ancak son yillarda kesfedilmistir.
Bu balik sadece Tanzanya’nin Zanzibar’in dogu kiyisinda bulunmaktadir. YaklasIk 6 cm uzunlugundadir ve 50-80 m derinliginde derin rakimlarda yasamaktadirlar. Arastirmacilar, bu baligin dogal ortamlarinda, nispeten kesfedilmemis ve eglence dalgiclari tarafindan erisilemeyen noktalari, gozlemlemek icin ozel ekipman kullanmak zorunda kalmislardir.

Dinizia Jueirana-Facao: 2017

Son On Yilda Kesfedilen Canli Turleri (2010-2020)

Son on yilda sadece memelilerin ve baliklarin kesfedildigini dusunmek yanlis bir yaklasim olur cunku 2010-2020 yillari arasinda yeni turlerin kesfi hayvanlarla sinirli degildir, ayni zamanda bitki alemine de yayilmistir! Dinizia jueirana-facao yari yaprak doken ormanlarda ortaya cikan ortaya cikan bir agactir. Deniz seviyesinden 40-150 m yukseklikte yetismektedir ve Brezilya’da sadece iki yerde bulunmaktadir. Bu agac devasa, 130 feet’e kadar buyumektedir ve yaklasIk 62 ton agirligindadir. Bugune kadar, vahsi dogada sadece ~ 25 adet sayilmistir, bunlarin 12’si dogal bir rezerv icinde bulunmaktadir. Bu tur, nufusu son derece kucuk ve kisitli oldugundan kritik tehlike altindadir. Daha da onemlisi, rezerv disinda bulunan az sayidaki bitki su anda tarimsal buyume, hayvancilik ve madencilik gibi insan faaliyetleri tarafindan tehdit edilmektedir.

Olinguito (Olingo Neblina): 2013

Son On Yilda Kesfedilen Canli Turleri (2010-2020)

Bu tur rakun ailesine aittir, Ekvador ve Kolombiya’nin bulut ormanlarina endemiktir. Deniz seviyesinden 5000 m ila 9000 m arasindaki yuksekliklerde bulunmaktadir. YaklasIk 14 inc uzunlugunda, yaklasIk 2 kilo agirliginda, turuncu-kahverengi yunlu kurku ve buyuk gozleri vardir. Olinguito gece yasayan ve yalniz bir hayvandir. Turler yavas uremektedirler, disiler genellikle bir seferde sadece bir yavru uretmektedirler. Ayrica Olinguito, 35 yili askin bir suredir Amerika kitasinda kesfedilen ilk etobur turdur.

Soyu Tukenmis Keseli Aslan (Wakaleo Schouteni): 2017


Bilindigi gibi, bilim adamlari sadece bugun Dunya’da mevcut olan ve canli yeni turleri kesfetmekle kalmiyor, ayni zamanda milyonlarca yil once soyu tukenmis bazi turleri de kesfediyorlardir! Avustralyali bilim adamlari fosillesmis kalintilardan yeni bir keseli aslan turu kesfetmislerdir. Bu hayvan bir kopekten daha buyuk degildir ve 20 kg’dan biraz agirdir. 18 ila 26 milyon yil once var oldugu ve yagmur ormanlarinda oldugu iddia edilmektedir. Bununla birlikte, bu tur ve yasam alani hakkinda ogrenilecek cok tur vardir.
Bilim adamlari, teknolojinin yardimiyla ve Dunyada ki vahsi yasamin korunmasina ve korunmasina yonelik yeni bir ilgi ile surekli yeni turler kesfetmeye devam etmektedirler. Bu yeni on yilin baslangicinda, bizim icin heyecan verici baska kesiflerin neler oldugunu merak konusudur!
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 10 Haziran 2020, 09:00   #2
Banlı Üye
Tupac - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Bukalemun 'a bak insanın ağzına girip vucudunda rengarenk yaşar

 
Alt 10 Haziran 2020, 10:17   #3
Standart

Alıntı:
Tupac Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Bukalemun 'a bak insanın ağzına girip vucudunda rengarenk yaşar
Ben resim sevmiyorum pek : )

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 10 Haziran 2020, 10:33   #4
hepSi bir yaLan . . .
ZaLim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

bu gezegende kesfedilmemis o kadar cok canli hayvan ve bitki turu varki insanlar dogayi yikmak yerine surdurulebilir yasami destekleseler saglik ve gelisim icin o kadar iyi olur. Hic bir varlik bosuna yaratilmamistir..

________________

Fuego, sonrisas, realidad y dolor . . .
Bırak elinde ki kalemi diyorlar,
bırak şeytan doldurur.
Ve bugün imge dediğin her şey,
bir anda bizim gibi bir katil olur.
.


hepSi bir yaLan . . .
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:52.