IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 14 Ağustos 2020, 10:26   #1
Standart Hamilelik Doneminde Yeme Bozukluklariyla Nasil Basa Cikilir?

Anoreksia, nervosa, bulimia nervosa dahil olmak uzere yeme bozukluklari en yaygin ergenlik veya genc eriskinlerde ve kadinlarda hamilelik sirasinda ortaya cikar. Bu hastaliklar genellikle hamilelik sonrasinda kadinin ureme yillarina devam etmeleri nadir degildir ve ortaya ciktiklarinda hem bebegin hem de annenin sagligini etkileyebilirler. Bu nedenle bu nedenle hamilelik ve yeme bozuklugu arasindaki etkilesimleri anlamak onemlidir.
Hamilelik sirasinda (ve genel olarak) yeme bozukluklarinin gorulme sIkligi uzerine arastirmalar sinirlidir. Goreceli calisma eksIkligine ek olarak, yapilan calismalarin sonuclari, hamile olan bircok kadinin yeme bozuklugu oldugunu itiraf etmekten rahatsiz oldugunu ortaya koymustur. Bazi tahminler, esIk alti bozukluklar dahil edilirse, yeme bozukluklarinin hamilelik sirasinda kadinlarin yuzde 5 ila 8’ini etkileyebilecegini gostermektedir. Norvec’te yapilan bir calismada, 21 kadindan birinin hamile iken yeme bozuklugu oldugu ve asiri yeme bozuklugunun en yaygin oldugu tespit edilmistir.

Yeme Bozukluklarinin Gebelik Oncesi Etkisi
Yeme bozuklugu olan kadinlarin genellikle duzensiz veya kacirilmis adet donemleri vardir. Bu semptomlari olan kadinlar genellikle hamile kalamayacaklarini varsayarlar. Bu inanc dogru degildir cunku aktif anoreksiya nervoza olan kadinlar gebe kalma konusunda daha fazla zorluk ceker ve daha dusuk gebelik oranlarina sahip gibi gorunurken, hamile kalirlar. Aslinda, anoreksiya nervoza olan kadinlarda istenmeyen gebelik orani, belki de dogum kontrolunun gereksiz oldugu inancindan dolayi daha yuksektir.
Yeme bozuklugu olan kadinlarin dogurganligi uzerine arastirmalar karisIktir. Iki kucuk calisma, dogurganlik kliniklerine katilan kadinlarda yeme bozuklugu oraninin yaklasIk yuzde 10 veya daha yuksek oldugunu, bu da populasyondaki kadinlar arasindaki yeme bozuklugu oranlarindan cok daha yuksek oldugunu bulmustur.
Bununla birlikte, sonuc calismalari, omur boyu anoreksiya nervoza oykusu olan kadinlarda dogurganlik oranlarinin boyle bir gecmisi olmayan kadinlardan farkli olmadigini tutarli bir sekilde rapor etmistir. Bu nedenle, adet duzensizliklerinin yuksek yayginligina ragmen, anoreksiya nervoza olan kadinlar hamile kalmaktadir.
Bulimia nervoza olan bircok kadinin saglikli kilo araligi olarak kabul edilenlerde bile duzensiz adet donemleri vardir. Bununla birlikte, dogurganlik, bulimia nervoza olan kadinlar icin onemli bir sorun gibi gorunmemektedir.
Yeme Bozuklugu Olan ve Hamile Kalmayi Dusunen Kadinlarda Durum
Kiside yeme bozuklugu veya vucut imgesiyle ilgili sorunlar varsa ve hamile kalmak istiyorsa, oncelikle gebeligi geciktirmesi ve yeme bozuklugu icin tedavi almasi tavsiye edilebilir. Bu sekilde hamilelik ve ebeveynlik mucadelesine daha guclu, daha saglikli ve daha hazirlikli olabilir. Duzensiz beslenme ile iliskili olanlarin yerine saglikli aliskanliklar olusturmak hamile kalmayi kolaylastirabilir ve saglikli bir bebek dogurma sansini artirabilir. Hamile kalmayi dusunenlerin, gecmisini, endiselerini saglik uzmanlarinizla paylasmasi cok onemli bir durum olabilir. Ornegin saglik uzmaninin kilosu, kilo alma sartlarini ele almasini saglayarak yurutulecek tedavi kosullarini tespit etmesini saglayabilir.



Yeme Bozuklugu Olan Kisinin Hamile Kalmasi
Yeme bozukluklari yasayan hamile kadinlar, bebeklerine zarar verme durumlari oldugunu dusunerek sucluluk ve utanc duygulari yasayabilirler. Ayrica cogu zaman baskalarindan yargilanmaktan korkarlar. Sonuc olarak, problemlerini aciklamak konusunda isteksiz olabilirler ve cogu durumda kendilerine bir sorun yasadiklarina inanmayabilir veya itiraf etmeyebilirler. Hamilelik sirasinda yetersiz kilo alimi izlenmesi gereken bir uyari isaretidir. Supheli bir yeme bozuklugunun diger belirtileri sunlari icerebilir:
• Kilo alma korkusu
• Etraftaki kaygi veya yemekten kacinma
• Yag hissi ile mesgul olma
• Asiri egzersiz
• Alisilmadik derecede buyuk miktarda yiyecek alimi
• Anormal elektrolit seviyeleri
• Gebeligin yeme bozukluklarina etkisi
Her kadin farklidir ve yeme bozukluklari sunumlarinda ve seyrinde farklilik gosterir, bu nedenle hamileligin yeme bozukluklarini kendine ozgu yollarla etkileyebilecegi sasirtici degildir. Bazi kadinlar hamilelik sirasinda ilk kez bir yeme bozuklugu yasayabilirler. Hamilelik tikinircasina yeme bozuklugunun (BED) baslamasi icin daha yuksek riskli bir donem gibi gorunmektedir. Ve belki de diyet yapan bazi kadinlar hamilelik donemini yemelerini kisitlayan faktorlerden kurtulmak icin bir donem olarak gorurler. Hamile kalan bazi kadinlar icin onceden var olan yeme bozukluklari hamilelik boyunca devam ederler. Bazi kadinlar icin hamilelik bir yeme bozuklugunu siddetlendirebilir veya oykusu olanlar icin nuksetmeye yol acabilir.
Bazi kadinlar icin ise, yeme bozuklugu semptomlari hamilelik sirasinda azalabilir cunku bebeklerini beslediklerini bilmek, uygun sekilde yemek yeme motivasyonu saglayabilirken, kusma ve asiri egzersiz gibi diger davranislari engelleyebilir. Bulimisi olan bazi kadinlar hamilelik sirasinda tikinircasina yemeyi durdurabilir. Bununla birlikte, yeme bozuklugu hamilelikte duzelmezse, kendisini suclamamalari onemlidir. Ve bu durum herkeste farklidir.

Hamilelik ve Vucut DegisIklikleri
Hamilelik, herhangi bir kadin icin zor ve yeme bozuklugu olanlar icin son derece stresli olabilen calkantili vucut degisIklikleri zamanidir. Hamilelik sirasinda yeme bozuklugu belirtileri azalsa bile, sekil ve kilo hakkindaki endiselerin yuksek kalmasi muhtemeldir. Hamilelik sirasinda en onemli fiziksel degisIkliklerden biri, kilo alma, yeme bozuklugu olan bircok insan tarafindan korkulan bir durumdur. Bazi kadinlar hamilelikle ilgili kilo alimini ve vucut degisIkliklerini tolere etmek icin mucadele ederler. Anekdot olarak, bircok kadin hamileliklerinin diger insanlardan vucutlari hakkinda daha fazla yorum yapmaya davet ettiklerini bildirmektedirler ve bu zor bir durum olabilir. Yine de bazilari icin hamilelik sirasinda kilo endiselerinden kurtuldugunu bildirmektedirler. Yeme bozuklugu olan bazi kadinlar hamileligi bedenlerini ve yeteneklerini gormek icin yeni bir baglam olarak gormektedir.

Yeme Bozuklugunun Hamilelik Sonuclari
Yeme bozukluklari vucudun tum sistemlerini olumsuz etkileyebilir ve bebegi de etkileyebilir. Anoreksiya nervoza olan kadinlarin dusuk, prematurite, daha yavas fetal buyume ve dusuk dogum agirlikli bebek oranlari daha yuksektir. Tikinircasina yeme bozuklugu olan kadinlarin dusuk oranlari daha yuksektir ve daha yuksek dogum agirlikli bebek riski artar.

Yeme Bozuklugu Olan Hamile Olanlar Ne Yapmali?
Yeme bozuklugu olan bircok kadin yeme bozukluklarini aciklamaktan korkmaktadir, ancak bunu yapmamak sizin ve bebeginiz icin riski artirabilir. Utanmis veya suclu hissettikleri durumlarda saglik uzmanlariyla konusmak ve yeme bozuklugu belirtileri hakkinda bilgi vermek cok onemlidir. Ayrica ek olarak diyetisten ve psIkolog gibi ek destekten faydalanabilirler. Bu sekilde daha saglikli bir hamilelik gecirebilirler.
Henuz hamilelik sirasinda yeme bozuklugu icin spesifik bir tedavi yoktur. Onerilen yeme bozuklugu tedavileri, bir terapist ve kayitli bir diyetisyen beslenme uzmani da dahil olmak uzere, uzmanlarin surekli bakimina katilmalarini gerektirir. Kayitli bir diyetisyen, hamilelik sirasinda beslenme ihtiyaclari ve ne kadar kilo alinmasi gerektigi konusunda bilgi saglamada kritik olabilir. Gecmis veya simdiki yeme bozuklugu olan bircok kadin, bu kilo alimini kabul etmekte zorlanmaktadir, ek egitimden ve hamilelik sirasinda yeterince yemenin onemini desteklemekten yararlanabilir.

Dogum Sonrasi Yeme Bozukluklari
Gebeligin bir yeme bozuklugunun seyrini cesitli sekillerde etkileyebilecegi gibi, dogum sonrasi donemde de olabilir. Hamilelik sirasinda semptomlari duzelen kadinlar icin iki farkli postpartum patern gozlenmistir: bazilari dogumdan sonra yeme bozuklugu belirtileri gostermeye devam ederken, bazi problemler nuksetmektedir. Bu problemler sunlardir:
Yuksek risk
Bir kadinin dogum yaptiktan sonraki donem, ozellikle hamilelik sirasinda semptomlari azalanlarda yeme bozuklugu semptomlarinin tekrarlamasi veya alevlenmesi icin yuksek riskli bir zamandir. Kadinlar hamilelik oncesi vucutlarina ve kilolarina geri donmek icin buyuk bir baski yasarlar. Bu baski ozellikle yeme bozuklugu olanlar icin uzucu olabilir.
Depresyon
Guncel veya gecmis yeme bozuklugu olan kadinlarin da dogum sonrasi depresyon oranlarinin daha yuksek oldugu gorulmektedir, bu da ciddi bir sorun olabilir. Yeme bozuklugu olan kadinlarin anne sutu ekspresyonunu temizleme yontemi olarak kullanabilecegine veya vucut agirligini kontrol etmenin bir yolu olarak emzirmeyi uzatabildigine dair bazi kanitlar vardir. Bazi kadinlar ise, yeme bozuklugu davranislarina geri donmek icin emzirmekten bile kacinmaktadirlar.
Nuksetme
Dogum yapan yeme bozuklugu olan kadinlar arasinda nuks oranlari onemlidir, bu da kadinlarin hamilelik sirasinda semptomlari duzelse bile dogum sonrasi donemde tedavide kalmalari gerektigini gostermektedir. Annelige uyum, rol degisIklikleri ve fiziksel degisIklikler sadece yeme bozuklugu olan kadinlar icin degil, tum kadinlar icin zor olabilir.
Bir yeme bozuklugunun bir secim degil, ciddi bir psIkolojik hastalik oldugu bilinmelidir. Ayrica, bu konuda destek alinabilecegini de anlamak gerekir. Yeme bozuklugu icin yardim istemek icin asla gec degildir. Eger kisi tedavi almiyorsa, hamile kalmak icin yardim almada uygun bir zaman olabilir. Yeme bozuklugu uzmanligina sahip bir terapist, diyetisyen bulmak ve dogum uzmaniyla koordinasyon kurmak icin harika bir ilk adimdir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 08 Kasım 2021, 06:20   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Hiç hamile olupta yeme bozukluğu olanı görmedim.

________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:34.