IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 16 Mayıs 2020, 11:50   #1
Sim
civciv~🐥
Sim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Bebeğin kusması hakkında bilmeniz gerekenler

Pek çok çocuk hastalığının kusmaya sebep olduğunu düşünürsek, bebeğin kusması durumunu da sıkça bekliyor olmanız gerekecek. Genelde herhangi bir tedaviye ihtiyaç duymadan iyileşirler ancak ne zaman gerçekten endişelenmeniz gerektiğini bilmelisiniz. İşte bunun için bebeğinizin kusması hakkında bilmeniz gereken her şeyi teker teker açıklamak istedik.

Bebeğin Kusması Hakkında Bilmeniz Gerekenler


Kusuyor mu? Çıkarıyor mu? Bebekler Neden Yediklerini Çıkarır?
Öncelikle, gerçek kusma ve çıkarma arasındaki farkı anlamalısınız. Bebeğinizin sindirim sistemi gelişmesini tamamlayana kadar özellikle 1 yaşına basana kadar sıkça içtiği sütü, yediklerini çıkarırken göreceksiniz. Genelde bu duruma fazla yemek veya gaz çıkarması (geğirti) kolayca sebep olabilir. Endişelenmeniz gereken son şey bu olabilir çünkü tamamen doğaldır ve bebeğinizin canının yanması gibi bir konu söz konusu değildir. Fakat yediklerini çıkarması daha güçlü şekilde oluyorsa, çıkardığının miktarı artmışsa ve bebeğiniz huzursuz oluyorsa buna artık kusma diyebilirsiniz.

Bebeğinizin Yediklerinizi Çıkarması Nasıl Azalır?
Bebeğinizin gazını çıkarmasına masajla yardımcı olmak sindirim sistemini rahatlatacaktır
Bebeğinizin beslenirken ve beslendikten sonraki bir süre boyunca duruşunu mümkün olduğunca dik tutarsanız, fazla beslemekten kaçınırsanız, bebeğinizin gazını çıkarmasını kolaylaştıracak şekilde sırtını ovalarsanız bebeğiniz daha az tükürmeye başlayacaktır. Ayrıca bebeğiniz büyüdükçe ve sindirim sistemi geliştikçe kendi kendine de ortadan kaybolacaktır.

Bebekler Neden Kusar?
Kusma refleksi; bazı ilaçların yan etkileriyle, psikolojik olarak iğrenç bulunan bir koku veya görüntüyle uyarılmayla, mide bağırsak kanalının bir yiyecek veya enfeksiyondan rahatsız olması sonucu beynin kusma merkezinin karın kaslarını güçlü şekilde kasılmasına yol açmasıyla gerçekleşir. Genelde bebeğin kusması anlıksa bu kusmalar bebeğinizin normal kilo kazanmasını etkilemez fakat tekrarlı olursa bir pediatristin bebeğinizi görmesinde fayda olacaktır.

Devamlı Kusma Neden Olur?
İlk dört ay içerisinde bebeğinizin mide çıkışındaki kaslarının bir kısmının diğerlerine kıyasla farklı oranda kalınlaşması yediklerinin bağırsaklarına ulaşmasını engelleyerek sürekli kusmalara sebep olabilir. Bu tip durumlar tıkanık yeri açmak için cerrahi müdahale gibi acil tıbbi uygulama gerektirebilir. Eğer bebeğiniz her beslenmesinden 15-30 dakika sonra sürekli kusma haline giriyorsa pediatristinizi aramak için zaman kaybetmemelisiniz.

Bebeğinizin Kusması Ne Zaman Ciddi Bir Sorun Haline Gelir?
Bu tip endişelenilecek kusmaların en temel sebebi enfeksiyondur ve bu tip parazitler oldukça bulaşıcı olduğundan benzer sorunları bebeğinizin oyun arkadaşının da yaşaması hayli muhtemeldir. Ancak bu durum gelişen aşılarla geçmişe kıyasla artık daha az gerçekleşmektedir. Sadece mide bağırsak kanalı enfeksiyonları değil aynı zamanda solunum, boşaltım sistemi enfeksiyonları, apandisit, menenjit vb. de kusmaya sebep olabilir. Bunların bazıları acil müdahale gerektirmektedir.
Eğer bebeğiniz bahsedeceğimiz sorunları yaşıyorsa derhal doktora götürmelisiniz:
  • Çıkardıklarında kan veya safra (yeşil renkli bir madde) fark ederseniz,
  • Ağır karın ağrıları çekiyorsa,
  • Kusmalar sürekli ve bebeğiniz için yorucuysa,
  • Bebeğinizin karnı normalden şişkinse,
  • Bebeğiniz normalden daha uyuşuk veya huzursuzsa,
  • Kıvranıyor veya buna benzer şekilde çırpınıyorsa,
  • Yeteri miktarda sıvı tüketemeyecek haldeyse,
  • Kuru ağız, idrar azalması gibi susuz kalma belirtileri varsa,
  • Kusmaları 24 saat sonrasında hala devam ediyorsa dikkatli olmalısınız.


Bebek Kusarken Yapılması Gerekenler
Kusma kesildikten sonra normal beslenme düzenine yumuşak bir geçiş yapılmalı
Bebeğiniz kusarken genellikle sıvı kaybeder. Bu sebeple mutlaka kaybettiği sıvıyı yerine koymaya özen göstermelisiniz. Fakat bunu yaparken meyve suyu yerine su, süt vb tercih etmelisiniz.

Eğer bebeğiniz 12 – 24 saat boyunca kusmamışsa alıştırarak normal beslenme düzenine yumuşak bir geçiş yapmalısınız. Örneğin katı gıdalar tüketmeye başlamışsa kuru yiyecekler yerine öncelikle yoğurt verebilirsiniz.

Ayrıca bebeğinizin yeteri kadar dinlendiğinden emin olmalısınız. Uyku hem bebeğinizin iyileşmesine yardımcı olur hem de çoğunlukla midedeki gıdalar genelde bebeğiniz uyurken bağırsaklarına geçer ve daha fazla çıkarmanın önüne geçer.
________________

Hope. . . ✨

Swat
 
Alt 09 Kasım 2021, 06:31   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Huzursuz olunca oluyor sanırım.

________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 10:03.