IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 13 Ocak 2023, 12:39   #1
Standart Doğumdan Sonra Hamilelik Kilolarını Vermek Neden Zordur?

Doğumdan Sonra Hamilelik Kilolarını Vermek Neden Zordur?

Gebelikten sonraki doğum kiloları pek çok annenin derdidir aslında. Bu süreçte ne yaparsanız yapın kilolarınızdan kurtulamıyor olabilirsiniz. Peki bunun altında hangi nedenler yatıyor?

Öncelikle vücudunuz hala iyileşme sürecinde olduğunu unutmayın.

Doğumdan Sonra Hamilelik Kilolarını Vermek Neden Zordur?

Birçok kadın, gebelik esnasında büyük miktarda kilo alır ve bebek doğduktan sonra egzersiz yapmak için çok az zamanı olur, daha az uyur ve vücudu hala iyileşmeye çalışmaktadır. Aynı zamanda anneler kendilerine odaklanmak için destek ve zamanları olmadığına inanıyor ve bakmaları gereken bir bebekleri olduğu için de sağlıklarını ikinci plana atıyorlar. Tüm bunlar da sağlıklı bir rutine girmeyi ve doğum kilosunu vermeyi zorlaştırıyor.

Ayrıca, hormon dalgalanması nedeniyle de vücudunuzun tamamen toparlanması zaman alıyor.

Bebeğinizin gelişmesi için vücudunuz gebelik boyunca oldukça zorlanır ve bu nedenle de toparlanması pek kolay değildir. Eğer emziriyorsanız bu süreç daha da uzayabilir. Çözüm ise sabırlı olmak ve ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız profesyonel yardım almaktır. Kendinizi kimseyle kıyaslamamalı ve ufak adımlarla ilerlemelisiniz. Sonuçta bu bir yarış değil ve siz dünyaya bir bebek getirdiniz. Bu yüzden istediğiniz kiloya geri dönebilmek için kendinize zaman tanıyın. Sağlıklı beslendiyseniz ve yine de kilonuzda bir değişim olmadıysa, hormonlarınıza baktırmak için bir doktorla görüşün.

Yeterince yemiyor veya yanlış yiyecekleri seçiyor olabilirsiniz.

Doğum kilosunu vermek için kalori alımını azaltmak mantıklı gelse de pek ideal bir yaklaşım değil aslında. Metabolizmanız bebek olmadan öncesi ile aynı değildir ve yemek yememek onu yavaşlatır. Bu da kilolarınızı vermemeye hatta ekstra kilo almaya yol açabilir çünkü yeterince yemezseniz vücudunuz yağ depolar. Bu sebeple öğünlerinizde ne yiyeceğinizi önceden planlayın ve sağlıksız, paketlenmiş yiyecekler yerine dengeli besin içeren yiyecekleri yediğinizden emin olun. Eğer emziriyorsanız, hem kendinizin hem de bebeğinizin alması gereken besinler etkileneceğinden bu süreçte diyet konusunda bir uzmandan yardım almak daha iyi olacaktır.

Uzmanlar, emziren kadınların metabolizmalarında doğal olarak bir hızlanma yaşandığı ve bunun da daha yüksek kalori alımı gerektirdiğini söylüyor.

Ancak emzirme sırasında aşırı kilo almaktan endişe duyan anneler için gıda miktarı ve kalitesinde değişiklikler yapmanın bebek sağlığını tehlikeye atmadan kalori alımını yönetmeye yardımcı olabileceği öneriliyor. Aynı zamanda yeni annelerin de günde yaklaşık 2 bin 500 kalori tüketmeyi hedeflemeleri tavsiye ediliyor.

Vücudunuz susuz kalıyor olabilir.

Susuzluk, kilo vermede büyük bir sorundur ve çoğu kadın yeterince su tüketmiyor ne yazık ki. Susuz kalmamak, aşırı yeme olasılığınızı azaltır. Ek olarak, vücudunuzun bağırsak sağlığı, metabolizma, enerji seviyeleri ve hatta ruh hali düzenlemesi açısından düzgün çalışmasına yardımcı olur. Ayrıca bol su içmek yağları vücudunuzda depolamak yerine yakmanıza yardımcı olur.
Tükenmiş ve stresli olabilirsiniz.
Doğumdan sonra, bebeğin ebeveynlere yüklediği ekstra sorumluk nedeniyle aile dinamiği değişir. Ekstra görevler, fiziksel ve duygusal bir stres oluşturarak sağlıklı yemekler seçmek yerine rahat yiyecekler aramayı daha cazip hale getirebilir. Stresliyseniz ve uyuyamıyorsanız kilonuzu korumakla mücadele etmeniz oldukça normaldir.

Araştırmalar, uyku eksikliğinin metabolizmayı olumsuz yönde etkileyen kortizol artışına yol açtığını gösteriyor.
Bir başka çalışma ise gecede beş saat veya daha az uyuyan kadınların kilo alma olasılığının yüzde 32 olduğunu buldu. Uykusuzluk, enerjinizin zaten düşük olmasına neden oluyor. Hayatınızda yeni olan her şeye olumlu bir bakış açısı getirmeye çalışın. Stresli olsa da bu anların tadını çıkarın. Molalar verin ve kendinize zaman ayırın. Anneliğin verdiği yorgunluk yüzünden kilo verememenize sinirlenebilirsiniz ama yavaş başlarsanız ve bir plan yaparsanız, zamanla kilolarınızı mutlaka verebilirsiniz.

Spor yapmaya biraz erken başlamış olabilirsiniz.
Birçok kadın, bebek sahibi olduktan sonra ilk birkaç ay düşük tempolu egzersizler yerine ağır egzersizlerle spora geri dönüyor ancak bu kadar erkenden ağır sporlar yapmak pek çok sağlık problemine neden olabiliyor. Doğum sonrası bir egzersiz rutinine başlamadan önce doktorunuz tarafından onaylandığından emin olun ancak doğumdan sonra kendinize en az altı ila sekiz hafta dinlenmek için zaman tanıyın.

Vücudunuzdaki değişimi kabul edin ve acele etmeyin. Kilolar en nihayetinde gidecektir.
Doğum kilosu annelere vermek imkansızmış gibi görünebilir ancak verilebilir olduğunu düşünerek hareket edin. Düşük etkili kardiyovasküler egzersizler, pelvik taban egzersizleri ve karın çalışmaları vücudunuzu hamilelik ve doğumdan sonra iyileştirmeye yardımcı olabilir. Mümkün olduğu kadar çok uyuduğunuzdan, doğru egzersizlere odaklandığınızdan ve düzenli olarak besleyici besinler tükettiğinizden emin olun. Doğum sonrası kilo aldığınızı veya enerji ve iştahınızın azaldığını fark ederseniz, doktorunuzla konuşmayı ihmal etmeyin.

Alıntı
________________

İnsan bütün sıkıntılarını tek başına atlatınca,
kimseye ihtiyaç duymuyor.


Doğumdan Sonra Hamilelik Kilolarını Vermek Neden Zordur?
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 20:12.