IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 28 Ekim 2022, 16:59   #1
YiLDiZ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Bebekleri kundaklamak

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Kundaklama özellikle eskiden ebeveynlerin çok fazla kullandığı bir yöntem iken bir süre uzmanların kalça çıkığına sebep olduğunu belirtmesi üzerine ebeveynlerin tercih etmediği ve uygulamadığı bir yöntemdi. Ancak günümüzde daha az kullanılmakla birlikte tekrar gündeme gelen bir uygulama. Uzmanlar doğru uygulandığında kundaklamanın bebeğe iyi geldiğini söylerken yanlış uygulamanın ise bebeğe zarar verebileceği konusunda uyarır ve her bebeğin de kundaklanmaya ihtiyacı olmayabileceğine dikkat çeker. Kundağın faydalarından yararlanmak isteyen ebeveynlerin de bebek kundaklamanın doğru yöntemlerini öğrenmesi gerekir.

Kundak nedir?

Bebeğin üşümemesi, istemsiz olarak yaptığı refleksler nedeniyle uykusunun bölünmemesi ve güvende hissetmesi amaçlarıyla bir bez ile sıkıca sarılması kundaklama olarak adlandırılır.

Yanlış Kundaklamanın Zararları Nelerdir?

Doğumu takip eden günlerde yanlış uygulanan kundaklama bebeklerde kalça çıkığına sebep olabilir. Uzmanlar doğumdan sonraki ilk haftalarda bağ dokuları gevşek olan bebek için yanlış kundaklamanın kalça çıkığı riskini arttırdığını vurgular. Doğumdan sonra kolları ve bacakları hafif kıvrık duran bebeğin bir süre daha bu pozisyonunu koruması gerekir çünkü bağ dokuları ve kemikleri henüz düz durmak için yeterince gelişmemiştir. Bebeğin doğumdan sonraki ilk haftalarda kalçası ve bacaklarının zorla düz tutularak sıkıca kundaklanması kalça çıkığı riskini arttırır. Bebeğin vücudunun ve bacaklarının dümdüz olacak şekilde kundaklanmasına tam kundak adı verilir ve bu yanlış bir uygulamadır.

Kundaklıyken bebeğin mutlaka sırt üstü yatırılması gerekir, bebeğin sırt üstü yatırılmadığı durumlarda ani bebek ölümü gerçekleşme riski vardır.

Kundağın çok sıkı olması bebeğin nefes alıp verişini olumsuz etkiler, solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olabilir.

Çok kalın bezlerle yapılan kundak bebeğin vücut ısısının gereğinden fazla yükselmesine sebep olur

Uzun süre uyku halinde kalan bebek beslenmek için uyanmakta zorlanabilir ve ihtiyacı olan miktarda beslenmediği için kilo artış hızı düşebilir.

Bebek Nasıl Kundaklanmalıdır?


Uzmanlar bebeklerin doğumu takip eden ilk üç ay ve uyku zamanlarında kundaklanmasını önerir. Ancak her bebek kundaklanmalı diye bir kaide de yok. Ebeveynlerin bebeğin sinyallerini iyi gözlemlemesi gerekir, çünkü her bebek kundaklanmayı sevmez. Eğer bebek kundaklandığında huzurlu ise ve daha rahat uykuya dalıyorsa kundaklama bebek için uygun olabilir. Bunun yanında bebek kundaklandığında huzursuz ise ağlıyor ve ellerini ve bacaklarını serbest bırakmak için çabalıyorsa bebek kundaklanmayı sevmemiş demektir ve kundaklamaktan vazgeçmek gerekir.

Kundaklanmayı seven bebeğin sıkı sıkı ve kat kat bezlerle sarılması yerine esnek ve ince bir bezle yarım kundak tekniği ile kundaklamak gerekir. Yarım kundak tekniği bebeğin bacaklarının sarılmadığı kundaklama yöntemidir. Bu yöntem kalça çıkığı riskini ortadan kaldırır.

Yarım Kundak Nasıl Yapılır?
İnce ve esnek bir bezi bebeğin bakım masasına/yatağa serin ve örtünün üstteki ucunu içe katlayarak bir ters üçgen oluşturun.

Bebeği boynu bezin ucuna gelecek ve açıkta kalacak şekilde bezin üstüne yerleştirin.

Bebeğin sol kolunu nazikçe vücuduna yaklaştırın.

Örtüyü sol kolu da kapatacak şekilde sağ kolun içine yerleştirin.

Örtünün altta kalan ucunu sıkı olmayacak şekilde bebeğin bacaklarını ve gövdesini örtün.

Bebeğin sağ kolunu nazikçe vücuduna yaklaştırın.

Bezin boşta kalan ucunu sağ kolu da kapatacak şekilde bebeğin sol kolunun altına yerleştirin.

Doğru Kundaklamanın Faydaları Nelerdir?

Yanlış yapılan kundaklamanın zararı dışında doğru kundaklama yöntemlerinin bebeğe birçok faydası var;

Doğum sonrasında anne karnının sıcaklığına ve darlığına alışan bebeğin kundaklanması dış dünyaya alışma sürecini kolaylaştırır, anne karnında hissi vererek bebeğin daha huzurlu olmasını ve güvende hissetmesini sağlar.

Kundaklanan bebeğin ayrılık kaygısı azalır.

Bebek uykuya daha rahat geçer.

Doğru uygulanan kundaklama yöntemleri istemsiz refleks hareketlerini ve sıçramaları azaltarak bebeğin uzun süre kesintisiz bir uyku almasını sağlar.

(Alıntıdır)
________________

Seviyorum içimdeki alıngan ama haylaz çocuğu..
Sever, kırılır, küser..
Ama göz ucuyla hep bir gülücük bekler...
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:37.