IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 21 Temmuz 2020, 01:29   #1
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Kontakt lens kullanırken gözünüzden olmayın!

Uzman hekim kontrolü olmadan kontakt lens kullanımının zaman zaman görme kaybına kadar ulaşan sorunlara yol açabildiği bildirildi.

Türk Oftalmoloji Derneği (TOD) Kontakt Lens Birimi Üyesi ve Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kontak lenslerin gözlük gibi gözdeki kırılma kusurlarının düzeltilmesinin yanı sıra bazı göz hastalıklarının tedavisi ve estetik kozmetik amaçlarla kullanıldıklarını söyledi.

Lenslerin gözün içine uygulandığı için çok dikkatli kullanılması gerektiğini ifade eden Özmen, şöyle devam etti:

"Gözlükten farklı olarak kontak lens gözün içine uygulandığından, kişide bu uygulamaya engel bir göz rahatsızlığı olmamalı ve kişinin gözünün özelliklerine uygun bir lens seçilmelidir.

Bazen kişinin kendisinin bile farkında olmadığı kontak lens kullanımına engel bir göz rahatsızlığı olabilir ve bu durum, ancak uzman bir hekim kontrolünde ortaya çıkarılabilir."

Özmen, kontakt lens teknolojisinin oldukça büyük aşama kaydettiğini, pek çok hastada lens kullanımının mümkün hale geldiğini belirterek, kişilerin kendilerine uygun lensi seçebilmeleri için mutlaka bir hekime başvurmaları gerektiğini vurguladı.

Kontakt lenslerle dış ortamdaki mikropların göze bulaşabildiğine dikkati çeken Özmen, şunları kaydetti:

"Kontak lensin uygun koşullarda bakımının ve saklanmasının yapılmaması durumunda da göze mikroplar iletilebilir. Bu nedenle kontakt lensi uygulayan uzman hekim, kişiyi lensin göze uygunluğu açısından değerlendirmeli, doğru lens uygulaması, kullanımda oluşabilecek riskler, lensin bakımı ve saklanması konusunda bilgi vermelidir.

Uzman hekim kontrolü olmadan kontakt lens kullanımı zaman zaman gözün kaybına kadar giden sorunlara yol açmaktadır. Gözlükte olduğu gibi kişinin uygun kontak lensi kendisinin seçmesi söz konusu olmayıp, bu kararı onu muayene eden uzman hekimin tavsiyelerine bırakmalıdır. Yani gözlükte olduğu gibi lens kullanımına da doktor karar vermelidir."

Prof. Dr. Özmen, kontakt lenslerin gelişi güzel seçilmesinin yanlış olduğuna işaret ederek, lenslerin her kişiye uygun olmayabileceğini bildirdi.

Lens kullanımıyla oluşabilen sorunların çoğu zaman lensin kalitesizliğinden değil, yanlış uygulamalardan kaynaklandığını anlatan Özmen, şunları söyledi:

"Dünyada kontak lens üreten firma sayısı çok fazla değildir. Bu firmalar konuyla ilgili hekimler tarafından iyi bilinmektedir. Üretim yeri belli olmayan veya uygun üretim yapıldığından kuşku duyulan kontak lensler tabii ki kullanılmamalıdır. Aksi halde bunların kullanımı uygun olamayan gözlüklerden çok daha ciddi sorunlara neden olabilir."
________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 08:11.