IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 02 Temmuz 2020, 23:21   #1
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Göz Kuruluğu Belirtileri

Göz kuruluğu nasıl anlaşılır? Göz kuruluğu başlangıcı durumunda kuruluk hissi ilk fark edilen belirti olsa da, birlikte yaşanan diğer belirtiler şunlar olabilmektedir:

Yanma hissi
Gözlerde kaşınma
Gözlerin ağırlaşması
Yorgun gözler
Gözlerde ağrı
Gözlerde kızarma
Fotofobi (ışığa karşı hassasiyet)
Bulanık görme (1)
Göz kuruluğu belirtileri kuru, kaşıntılı, kırmızı, yanan veya ağrıyan gözleri içermektedir. Göz kuruluğu nedeniyle oluşan tahriş aynı zamanda aşırı batma, göz kapağında pütürlü ya da kumlu bir his ve geçici görme bulanıklığına da yol açabilmektedir.

Sürekli olarak göz kuruluğu yaşanması durumunda, potansiyel olarak gözdeki kornea inflamasyonu veya enfeksiyonu gibi nadir fakat ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle kuru göz belirtilerinin yaşanması durumunda bir doktora başvurulmalıdır. (2)

Kuru ve Kaşıntılı Gözler

Göz kuruluğu nedeniyle oluşan tahriş tıpkı burun akıntısı olmadan alerji belirtileri yaşamaya benzemektedir. Kuru ve kaşıntılı gözler oldukça rahatsız edici ve dikkat dağıtıcı olabilmektedir. Gözde bir şey olmadığı halde sürekli gözlerde kum benzeri bir şeyler varmış gibi hissedilmektedir.

Kuru ve Kızarmış Gözler

Kuru, kırmızı gözler, kişinin oldukça yorgun ya da hasta görünmesine neden olabilmektedir. Gözlerdeki kan damarlarını daraltarak kızarıklığın giderilmesini sağlamak için tasarlanmış olan göz damlaları bulunmaktadır, ancak zamanla daha az etkili olabilmektedir.

Kuru, kaşıntılı ve tahriş olmuş gözler gibi diğer göz kuruluğu belirtileri durumu daha da kötüleştirebilmektedir, bu nedenle hem göz kuruluğu hem de gözlerde kızarıklık yaşanması durumunda bir doktora başvurulmasında fayda vardır. (3)

Kuru ve Yanan Gözler

Göz kuruluğu belirtilerini gittikçe kötüleşmesi durumunda, göz yüzeyinde hasar meydana gelebilmektedir. Kuru ve yanan gözler, nem eksikliğinin gözün hassas dokularına zarar verdiğinin bir göstergesi olabilmektedir.

Gözler oluşan bu şiddetli yanma hissi nedeniyle kişi sürekli olarak gözlerini kapatıp açma ihtiyacı hissedebilmektedir. Buna rağmen yeterli gözyaşı üretilmediği için gözleri sürekli kapatıp açma zamanla daha da tahrişe yol açmaktadır. (4)

Kuru ve Ağrılı Gözler

Gözlerdeki kuruluk sonucu meydana gelen tahriş, kaşıntı, gözleri sürekli olarak açıp kapama gözlerde ağrının ortaya çıkmasına yol açabilmektedir. Gözleri çevreleyen kaslar yorgun ve rahatsız olmakta ya da artan tansiyon veya sürtünme nedeniyle gözün kendisi ağrımaktadır.

Aşırı Gözyaşı Üretimi

Gözyaşı eksikliği nedeniyle oluşan aşırı gözyaşı üretimi oldukça şaşırtıcı olabilmektedir. Ancak, gözyaşları da kendi içinde çeşitli olabilmektedir. Normalde gözleri rahatça nemlendiren gözyaşları, su, yağlar ve mukustan oluşan bir karışımdan oluşmaktadır.

Bu bileşenler farklı alanlarda üretilmekte ve göz yüzeyinde karıştırılmaktadır. Duygu veya kuru göz iritasyonu ile tetiklenen yoğun, akan gözyaşları çoğunlukla sudur. Bu yaşlar yağ ve mukus tarafından sağlanan kayganlaştırma özelliklerine sahip değildir ve bu nedenle de, gözlerin daha da kuru olmasına yol açabilmektedir. (5)

Gözlerindeki Kumlu Olma Hissi

Kuru, kaşıntılı, kızarık, yanan veya ağrılı gözlerde bir şey olmadığı halde içinde çok ince kum benzeri bir şeylerin var olduğu hissi oluşabilmektedir. (6)

Göz Kuruluğu Nedir?
Göz kuruluğu, gözyaşlarının yeterli miktarda üretilmemesi sonucu ortaya çıkan yaygın bir durumdur. Gözyaşı pek çok nedenden dolayı yetersiz kalabilmektedir.

Göz kuruluğu oldukça rahatsız edici olabilmektedir. Göz kuruluğu problemi yaşandığında, gözlerde bir yanma hissi oluşabilmekte veya göz hassaslaşabilmektedir. Bir uçakta, klimalı bir odada, bisiklet sürerken veya birkaç saat boyunca bir bilgisayar ekranına baktıktan sonra da göz kuruluğu yaşanabilmektedir.

Göz kuruluğu için yapılan tedaviler genellikle olumlu bir sonuç vermektedir. Bu tedaviler arasında yaşam tarzı değişiklikleri ve göz damlaları bulunmaktadır. Göz kuruluğu belirtilerini kontrol altına almak için muhtemelen bu tedbirleri süresiz olarak almanız gerekecektir. (7)

Göz Kuruluğu Nedir? fazlası için tıklayınız

Göz Kuruluğu Nedenleri
Göz kuruluğu neden olur? Gözün gözyaşı akış sisteminde yaşanan bir bozukluk gözlerin kurumasına neden olabilmektedir. Diğer yandan, klima, ısı veya diğer çevresel koşullardan kaynaklanan kuru hava da göz kuruluğuna yol açabilmektedir. Göz kuruluğuna neden olabilecek diğer durumlar şunlardır:

Doğal yaşlanma süreci
Hormonal değişiklikler
Antihistaminikler ve doğum kontrol hapları gibi bazı ilaçların yan etkileri
Sjögren sendromu, romatoid artrit ve kolajen vasküler hastalıklar gibi gözyaşı yeteneğini etkileyen hastalıklar
Göz kapaklarının düzgün kapatılmasına izin vermeyen yapısal sorunlar (8)
Detaylı bilgi almak için bakınız: Göz Kuruluğu Nedenleri

Göz Kuruluğu Tedavisi
Göz kuruluğu nasıl geçer? Göz kuruluğunu iyileştirmek için herhangi bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır, ancak durum kontrol altına alınabilmektedir. Tedavi, gözyaşı üretimini arttırmayı, gözyaşı filmi hacmini korumayı veya aşırı gözyaşı kaybını önlemeyi amaçlamaktadır.

Göz kuruluğunu tedavi etmek için uygun olan bazı seçenekler şunlardır:

Daha sık gözleri açıp kapatmak
Göz yüzeyini yağlamak için göz damlaları, jeller veya merhemler kullanmak
Buharlaşma için odanın etrafına su kabı koyarak havanın nemini artırmak
Kullanılan ilacın bir yan etkisi olarak göz kuruluğu yaşanıyorsa, bu durumu doktora bildirmek
Aşırı gözyaşı kaybını önlemek için gözenek kanallarına özel tedaviler uygulamak
Daha ciddi durumlar için göz kuruluğu ameliyatı (9)
Göz Kuruluğu İçin Hangi Doktora Gidilir?

Göz kuruluğu tanısı ve tedavisi için bir göz doktoruna başvurabilirsiniz.
________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:42.