IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi

IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi (https://www.ircrehberi.net/)
-   Göz Sağlığı (https://www.ircrehberi.net/goz-sagligi/)
-   -   Tavuk Karası (https://www.ircrehberi.net/goz-sagligi/23056-tavuk-karasi.html)

Sim 14 Mayıs 2020 10:53

Tavuk Karası
 
Halk arasında Tavuk Karası diye anılan hastalık A vitamini eksikliginin sebep oldugu bir göz hastalıgıdır. A vi*tamini balık süt ve süt ürünleri yumurta ve yesil sebzelerde bol miktarda bulunur. Bu yiyeceklerin cok az alınması ve hele hic yenmemesi durumunda gözün retina tabakası icin cok gerekli olan “rodopsin” maddesi üretilemez. Bir adı da “görme moru” olan bu madde zamanla ısıgın etkisiyle tamamen solar ve gece körlügü dedigimiz hastalık ortaya cıkar. Gözün los ısıga hemen uyum saglayamaması anlamına gelen gece körlügü özellikle gece sürücüleri icin sorun yaratır. Ender görülen bu rahatsızlık genellikle kötü beslenmeden kaynaklandıgından kolaylıkla tedavi edilebilir. Gece körlügü kavramı bu hastalıkta geceleyin görme bütünüyle yitirilmedigi icin biraz yanıltıcıdır. Gece körlügünde ısık azaldıgında saglıklı insanlara göre görüs de azalır.

Nedenleri
Gece körlügünün en sık rastlanan nedeni A vitamini yetersizligidir. A vitamini gözün parlak ısıktan los ısıga gecise uyum saglaması icin gereklidir. Gözün agtabakasında gözün gerisindeki ısıga duyarlı alan koni ve comak bicimli iki tür alıcı hücre vardır: Koni bicimli hücreler agtabaka merkezinde yogunlasmıstır ve yalnızca parlak ısıkla uyarılırlar. İslevleri rengin ve ayrıntıların algılanmasıdır. comak bicimli hücreler ise bu alanın cevresinde bulunurlar ve gün ısıgnıda neredeyse hic islev göremezler. cok düsük siddette ısık düzeylerine yanıt verirler ve ısık zayıfken bile nesnelerin görülmesini saglarlar. comak bicimli hücreler gece görmeyi saglamak icin harekete gecirilmesi gereken ısıga duyarlı “rodopsin” adlı pigmenti icerirler. Rodopsinin los ısıkta görme icin etkilesmesi gerekir. Bu islemse A vitamini gerektirir. Bu nedenle A vitamini olmadıgında los ısıga uyumda azalma olur.


Belirtiler
cogu kiside comak hücrelerle görmeye gecis yarım saati bulan süreler alır. Gece körlügü olanlar hem normalden daha az uzaklıgı ve daha az ayrıntıyı görürler hem de gece görüsüne uyum saglamaları daha uzun zaman alır. Bu durum özellikle gece arac kullananlarda önem kazanır. Gece körlügü olan kisi yaklasan bir arabanın farlarını normal biri gibi secer ama araba gectiginde karanlıga uyum göstermesi daha uzun sürer ve bir süre icin yalnızca önündeki kısa bir uzaklıgı secebilir.

Tedavi
Gece körlüğü genellikle doktor kontrolünde A ve D vitamini haplarıyla tedavi edilir

She 22 Kasım 2021 06:57

İlk defa duydum bu hastalık ismini.

Swat 22 Kasım 2021 08:31

bende var ya bildiğin kör oluyorum :D o yüzden gece pek araba kullanmam


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:29.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

Copyright ©2019 - 2023 | IRCRehberi