IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi

IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi (https://www.ircrehberi.net/)
-   Google Adwords (https://www.ircrehberi.net/google-adwords/)
-   -   Google Reklam Verme: Kapsamlı Google Ads Rehberi (https://www.ircrehberi.net/google-adwords/135500-google-reklam-verme-kapsamli-google-ads-rehberi.html)

ExCaLuBuR 12 Aralık 2022 23:21

Google Reklam Verme: Kapsamlı Google Ads Rehberi
 
Google’da reklam vermek için Google Ads veya Google Adwords terimlerini, teklif stratejilerini, reklam türlerini, Google Ads kontrol paneli, araçları ve en iyi uygulamaları sizin için hazırladığımız Google reklam verme rehberi ile öğreneceksiniz. Google reklam verme hakkında detaylı bilgi edinmek için rehberimizi okumaya devam edin.

Google Ads Nedir?

Google Ads, Google tarafından geliştirilmiş ve müşterilerine ücretli, reklam verme imkanı sunan, etkili bir platformdur. Verdiğiniz reklamların Google aramalarında, Youtube gösterimlerinde ya da iş ortağı web sitelerinde görünmesini sağlamak için söz konusu platform kullanılmalıdır. Google, ilk başta söz konusu platforma Google Adwords adını vermiştir. Fakat 2018 yılından itibaren bu reklamcılık platformu Google Ads adı ile hizmet vermeye devam etmektedir.

Google Ads Nasıl Çalışır?

Google Ads, çok basit bir mekanizma ile çalışan bir sistemdir. Kullanıcıların Google arama motorunda belirli anahtar kelimelerle yaptıkları aramalar sonucunda istedikleri konuları içeren web sitelerinin listelenmesini sağlarlar.

--------------------------------------------------------------
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
--------------------------------------------------------------

Bu makaleyi okuduğunuz sırada Google’a girip arama yaptığınızda ücretli reklamların aramaların en üstünde yer aldığını görebilirsiniz. Reklam verenler açısından girilen anahtar kelime sonuçlarının, listenin üst sıralarında yer alması pazarlamalarınız açısından harikadır. Çünkü çoğu kullanıcı Google sonuçlarında üstte çıkan sonuçlara yönlenir.

Google Ads Reklam Türleri

Google reklam verme hizmetinden yararlanmak için öncelikle platformda hangi reklam türlerinin yer aldığını bilmeniz gerekir.

Google Adwords’de ihtiyaçlarınıza göre özelleştirilmiş reklam verebileceğiniz 9 reklam türü vardır. Her bir reklam türü farklı stratejiler ve hedeflerde kullanılır. Google Ads reklam verme türleri hakkında detaylı bilgi aşağıdaki Google Ads reklam türlerini inceleyin.

--------------------------------------------------------------
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
--------------------------------------------------------------

Arama Ağı Reklamları

Google arama ağı reklamları, reklamınızı Google Arama sayfasında yayınlamanıza olanak tanır. Arama ağı reklamları en çok kullanılan reklamlardır. Bu reklamları tıklayan herkesin potansiyel bir müşteri olması muhtemeldir.

Arama ağı kapsamında verilen Google Ads reklamları, Google arama sonuçlarında metin olarak görülen reklam türleridir. Çıkan sonucun üzerinde “reklam” sembolü varsa verilen reklam arama ağı reklamıdır.

Google’ın arama ağı, online reklamcılık alanında en güçlü araçtır. Google Ads, reklamverenlerin bir arama sorgusuyla son derece alakalı reklamlar göstermesine olanak tanır. Bu, kitlenin reklamın sunduğu şeylerle genellikle çok ilgili olmasını sağlayarak, çok yüksek tıklama oranına (TO) ve dönüşüm oranına yol açar.

Görüntülü Reklam Ağı Reklamları

Görüntülü reklam ağı sayesinde Google’ın anlaşmalı olduğu web sitesi iş ortaklarında verdiğiniz reklamın yayınlanmasını sağlayabilirsiniz.

Görüntülü reklamlar, ürünlerinizi ve hizmetlerinizi çeşitli hedefleme seçenekleriyle çeşitli biçimlerde reklam verebileceğiniz milyonlarca web sitesi ağı kullanır. Google Görüntülü Reklam Ağı tüm internet kullanıcılarının %90’ından fazlasına ulaşabileceğiniz çok büyük bir ağdır. Bu da görüntülü reklam ağı ile reklamın hedefine daha kolay ulaşılabileceğini gösterir. Görüntülü reklam kapsamında metin, GIF, video ya da resimler kullanılabilir.

Reklamverenler, genellikle Görüntülü Reklam Ağı tıklamalarının arama ağındakilerden daha düşük maliyetli olduğunu bulur. Hedefleme yönteminize bağlı olarak, TO’lar yüksek olabilir ve EBM düşük olabilir. Bunun yanında hazırlanan görüntülü reklamlar Youtube ve Gmail e-posta platformlarında da yayınlanabilir.

Yazılımcılar birçok reklam engelleyici geliştirdi ve reklam engelleyiciler son derece popüler olmasına rağmen Google görüntülü reklamlar hala şaşırtıcı derecede etkilidir. Görüntü reklam ağını kullanırken, Adblock gibi reklam engelleyiciyi kullanabilecek kitleyi düşünerek reklamlarınızı kullanmanız sizin faydanıza olacaktır.

Alışveriş Reklamları

Alışveriş Reklamları, çevrimdışı veya çevrimiçi mağazanızın, ürünlerinizi Google alışveriş arama sonuçları sayfasında yüksek kaliteli bir görselle birlikte göstermesine olanak tanır. Bu reklamlar şaşırtıcı bir şekilde e-ticaret mağazası sahipleri tarafından göz ardı edilir ve bu nedenle bir e-ticaret mağazanız varsa sizin için harika bir fırsat olabilir.

Video Reklamları

Video reklamları, Youtube’da olmanıza izin verir. Google Ads Video Reklamları, internetteki ikinci en büyük trafik kaynağıdır. Kullanıcının Google’daki arama sorgusuna dayanarak, Google Arama’da olmasa bile kullanıcının önünde olmak için bir video reklamı yayınlayabilirsiniz. Ayrıca bu reklamlarda daha fazla performans elde etmek için Youtube SEO konusunu incelemenizi öneririz.

Uygulama Reklam Kampanyaları

Uygulama reklamları, mobil uygulamalardaki büyük ilgiden yararlanmak için Google tarafından başlatılan reklam türüdür ve mobil uygulama geliştiricilerinin de Admob ile para kazanması için harika bir imkan sağlamaktadır.

Akıllı Kampanyalar

Google Akıllı Kampanyaları büyük ölçüde küçük ölçekli ve yerel işletmelere odaklanmaktadır. Google Ads reklam verme adımlarınız için otomatik reklamlar oluşturmaya yardımcı olurlar. Ayrıca Akıllı Kampanyalar, işletmelere bir web sitesi yoksa bir açılış sayfası ekleme seçeneği sunar.

Akıllı Kampanyalar aracılığıyla, yerel işletmeler Google Ads Arama Ağı’nda ve Görüntülü Reklam Ağı’nda kolayca reklam verebilir. Ayrıca, akıllı kampanyaları kullandığınızda, Google reklamlarınızı sizin için yayınlayacağından izleme çok daha kolay hale gelir. Eğer Google Adwords konusunda tecrübeniz yoksa bu türü seçmeniz başlangıçta sizin için daha yararlı olabilir.

Keşif Kampanyaları

Google Ads Keşif kampanyaları, reklam deneyimini kişiselleştirmek ve müşteri işlemlerine ilham vermek için görsel olarak çekici reklam biçimlerini ve kitle hedefleme özelliklerini kullanır. Görsel reklam biçimi, reklamverenlerin ürün veya hizmetlerinin tek bir resmini veya birden çok resmini göstermesine olanak tanır. Keşif reklamları ile hedefleme, anahtar kelime tabanlı arama amacı hedeflemesinden ziyade kitle hedeflemesine dayanır.

Google keşifte Google Ads reklam verme yanısıra organik olarak da yer alabilirsiniz. Google Search Console ile Keşif’de yer alıp almadığınızı öğrenebilirsiniz.

Maksimum Performans Kampanyaları

Maksimum performans kampanyaları, yapay zeka kullanan yeni bir otomatik Google Ads kampanya türüdür. Bu kampanyada, arama ağı, görüntülü reklam, alışveriş, Youtube, Gmail, keşfet gibi platformlarda tek bir kampanya ile reklam verebilirsiniz.

Bu kampanyayı kullanmak için reklam verenlerin reklam öğelerini tanımlaması ve yapılandırması gerekmektedir.

Google Ads Teklif Stratejileri

Google Ads reklam verme kampanyanızı kurgulamadan önce bilmeniz gereken çeşitli parametreler ve stratejiler vardır. Google Adwords için ne kadar para ödemek istediğinizi ayarlamanız önemlidir. Paranızla aşırıya kaçmak işletmenizin sağlığı için ölümcül olabilir. Daha az harcama yapmak, Google Adwords’den kazanabileceğinizden daha az para kazandığınız anlamına gelebilir.

Bir reklamın maliyetinin reklamverene tıklama başına (TBM) veya bin gösterim başına (BGBM) veya görüntüleme başına maliyet (GBM) ile faturalandırıldığı ödeme modeline dayanır. Google Ads teklif stratejileri ile reklam bütçenizi hesaplamak için ihtiyaç duyabileceğiniz tüm teklif türlerini aşağıda açıkladık.

--------------------------------------------------------------
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
--------------------------------------------------------------

Tıklama Başına Maliyet (TBM)

Tıklama başına maliyet veya TBM, reklamverenin reklamındaki her tıklama için ödeme yaptığı bir reklamcılık modelini ifade eder. TBM’niz anahtar kelimelerinizin rekabet gücüne, maksimum tekliflerinize ve kalite puanlarınıza göre belirlenir. AdWords’de ortalama tıklama başına maliyet, anahtar kelimeye ve sektöre göre değişir. Gerçek TBM’niz maksimum teklifinizden düşük olabilir, ancak olası satışları elde etmek için ne kadar ödemek istediğinize ilişkin limit olarak maksimum teklifinizi belirleyebilirsiniz.

Google Ads, tekliflerinizi takip etmek için size çeşitli TBM türleri sunar, böylece paranızı kolayca yönetebilirsiniz.

1- Hedef EBM:

Hedef edinme başına maliyet, önceki davranışa göre maksimum dönüşüm elde etmek için tekliflerinizi optimize eder.

Hedef EBM türünü kullanabilmek için zaten bazı dönüşümler yapmış olmanız gerektiğini bilin. 30 gün içinde 30’dan fazla dönüşüm elde ettiğinizde, bu türü, edinme teklifinizi daha da optimize etmek için kullanabilirsiniz.

2- Hedef ROAS:

ROAS, reklam harcamalarının getirisidir. Bu, reklamlara harcadığınız ücret için elde ettiğiniz ortalama gelirdir. Bu strateji, hedefinize daha yakın maksimum ROAS elde etmenize yardımcı olacaktır. En fazla satışı elde etmek, bu reklamın ana odağı değildir. Hedef ROAS hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için Google’in [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] teklifi hakkındaki makalesini inceleyebilirsiniz.

3- Tıklamaları En Üst Düzeye Çıkarın:

Google Adwords tıklamaları en üst düzeye çıkarın türü, adından da anlaşılacağı üzere Google, en fazla tıklamayı almak için teklifinizi optimize eder. Zaten sizin için çalışan bir dönüşüm huniniz varsa idealdir.

4- Dönüşümleri En Üst Düzeye Çıkarın:

Dönüşümleri en üst düzeye çıkarın türünde Google, tekliflerinizi en fazla dönüşümü elde etmek için optimize edecektir. Bunu yalnızca büyük bir bütçeniz varsa kullanın. Google, tıklamalar konusunda en fazla dönüşümü elde etmek için maliyetlerinizi doğrudan artıracaktır.

5- Hedef Arama Sayfası Konumu:

Arama sayfasının üst kısmı en fazla tıklamayı alacağınızı garanti etmese de, reklamınıza maksimum görünürlük sağladığından emin olabilirsiniz. Bu teklif stratejisi, Google arama sonuçlarının en üstünde yer almak için tekliflerinizi optimize eder. Kalite puanınızı optimize edin ve ardından en iyi sonuçları almak için bu teklifi kullanın.

6- Hedef Geçiş Payı:

Teklife ve kalite puanına bağlı olarak, birden çok reklamveren reklamlarıyla en üst sırada yer almak için neredeyse her zaman rekabet eder. Hedef geçiş payı teklif stratejisi, kaç kez geçmek istediğiniz rakibi seçmenize izin verecektir. Google daha sonra size sonuçları vermek için teklifi buna göre ayarlayacaktır.

7- Geliştirilmiş TBM:

Geliştirilmiş TBM teklif türü, Google’ın teklifi önceki davranışa göre değiştirdiği dönüşüm odaklı bir stratejidir. Bunun için Dönüşüm İzleme’yi etkinleştirdiğinizden emin olun (bununla ilgili makalenin ilerleyen bölümlerinde daha fazla bilgi bulacaksınız).

Google’ın izleme çerezi tarafından depolanan geçmiş verilere bağlı olarak tekliflerinizi otomatik olarak artırır veya azaltır. Size dönüşüm sağlama olasılığı daha yüksek olan tıklamalar daha yüksek bir teklif alır (%30’a kadar) ve olası olmayan tıklamalar düşük teklif alır.

8- Manuel TBM:

Manuel TBM, adından da anlaşılacağı gibi, bu, kampanyalar için kendi tekliflerinizi belirlemenize olanak tanır. Bu teklif türü, reklam kampanyalarınız üzerinde size en fazla kontrolü sağlayan teklif stratejisidir.

Temel olarak, Google varsayılan reklam grubu teklifini alır ve tüm anahtar kelimelere uygular. Elbette manuel olarak her zaman girebilir ve anahtar kelime düzeyinde teklifleri değiştirebilirsiniz. Çoğu durumda tercih etmeniz gereken strateji budur, çünkü bu size reklamlarınız üzerinde en fazla kontrolü sağlar. Ancak, iyi sonuçlar görmüyorsanız, diğer stratejileri test etmekten çekinmeyin.

Bin Gösterim Başına Maliyet (BGBM)

Google Ads pazarlama dünyasında BGBM olarak bilinen Bin Gösterim Başına Maliyet, kelimenin tam anlamıyla her 1000 gösterim için oluşan maliyet anlamına gelir. BGBM banner reklam olarak görüntülü reklam ağında genellikle insanlar reklam göstererek marka bilinirliğini artırmak istediklerinde uygulanır.

Görüntüleme Başına Maliyet (GBM)

GBM veya görüntüleme başına maliyet, mobil kullanıcı edinme ve marka bilinirliği kampanyalarında, reklam verenlerin mobil video reklamları her görüntülendiğinde ödeme yaptıkları bir fiyatlandırma modelidir.

Google Ads Hedefleme Türleri

Google Adwords ile reklam verirken bir çok hedefleme seçeneği bulunur. Anahtar kelime ile hedefleme, yer, dil, kitleler gibi hedefleme türleri ihtiyacınıza göre seçilebilir. Şimdi bu hedefleme türlerini tanıyalım.

1- Anahtar Kelime Hedefleme

Anahtar kelimeler, Google Adwords için en eski ve klasik hedefleme biçimidir. Reklamınızın görünmesini istediğiniz anahtar kelime arama sorgularını temel alarak hedefleme yapabilirsiniz. Hem Google Arama Ağı hem de Google Görüntülü Reklam Ağı ‘nın sitelerinde anahtar kelime araması yoluyla reklamlarınızı sunabilirsiniz.

--------------------------------------------------------------
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
--------------------------------------------------------------

Anahtar kelime hedeflemesinde de çeşitli seçenekler vardır. Bir anahtar kelime eklediğinizde, reklamın ne zaman gösterilmesini istediğinize bağlı olarak eşleme türünü seçebilirsiniz. Şimdi bu eşleme türlerini inceleyelim.

Geniş Eşleme

Girilen anahtar kelimelerden herhangi birini kullanan herhangi bir arama sorgusu bu durumda reklamı görüntüler.

Alıntı:

Örnek:kırmızı ayakkabılar’ anahtar kelimesi ‘ay neden kırmızı değil’ veya ‘ay neden ayakkabı gibi görünmüyor’ gibi arama sorgularında görünür.
Geniş eşleme yöntemini tek kelimeli arama terimlerini kullanmanız gerektiğinde kullanmanızı öneririz. Ayrıca bu yöntemi kullanıyorsanız kullanıcı arama terimlerini sık sık kontrol ederek negatif anahtar kelime listeleri oluşturmanızı tavsiye ederiz.

Anahtar kelimenizden emin olmak için Google Ads anahtar kelimeler panelinizden, kullanıcı arama terimlerinde mutlaka olması gereken kelimenizin önüne + işaretini ekleyin.

Not: Anahtar kelimelerin önüne ‘+’ işareti kullanımı 2021 yılındaki güncellemelerde kaldırılmıştır. Bu şekildeki tüm kullanımlar otomatik olarak sıralı eşleme türü ile değiştirildi ve değiştirilmektedir.

Sıralı Eşleme

Sıralı eşleme türünde anahtar kelimelerinizi tırnak işaretleri arasına ekleyin. “bakırköy çiçek” anahtar kelimesi, tüm kelime öbeğini içeren sorgularda görünür.

Örnek: “bakırköy çiçek fiyatları” ve “bakırköy çiçek dükkanları” gibi sorgulamalarda öbeğin önüne veya arkasına anahtar kelimeler yazılsa bile reklamlarınız gözükecektir. Ancak anahtar kelime öbeğine sahip olmayan sorgularda gösterilmez. Bu yüzden “bakırköy ucuz çiçekçiler” ve “çiçek türleri” gibi kelimelerde gösterilmeyecektir.

İkiden fazla kelimeden oluşan anahtar kelime öbekleri için sıralı eşleme yöntemini kullanmanızı tavsiye ederiz.

Tam eşleşme

Adından da anlaşılacağı gibi tam eşleme türünde bir kullanıcı reklamınızı görebilmek için sadece sizin belirttiğiniz anahtar kelimeyi yazarsa reklamınız görünür. Tam eşleme türünü kullanırken anahtar kelimenizin başına ve sonuna köşeli parantez eklemeniz gerekir.

Alıntı:

Örnek: [sefaköy çilingir] ne fazla ne eksik. Bu anahtar kelime için kullanıcıların “sefaköy çilingir” veya “sefaköy çilingirler” yazması gerekiyor. ‘sefaköy’ veya ‘çilingir’ anahtar kelimesinde reklamınız görünmeyecektir.
Tam eşleme türünü kullandığınızda potansiyel arama terimlerini kaçırıyor olabileceğinizi unutmayın. Bu sebeple tam olarak ne yapmak istediğinizi biliyorsanız bu yöntemi kullanmanızı öneririz.

Negatif Anahtar Kelimeler

Negatif anahtar kelimeler Google Ads’de kesinlikle atlanmaması gereken bir adımdır. Negatif anahtar kelime, belli anahtar kelime ya da kelime gruplarının gösteriminden çekinilmesini ifade eder. Bu bölümde, gösterilmesini istemediğiniz anahtar kelimeleri geniş eşleme, sıralı eşleme veya tam eşleme şeklinde ekleyebilirsiniz.

Örnek:küçükçekmece dönerci” anahtar kelimesini hedeflediğinizde, “küçükçekmece döner bıçağı satanlar” veya “küçükçekmece dönerci dekorasyonu” arama terimlerinde listelenmemek için bıçak, bıçakları, bıçağı, dekorasyon gibi kelimeleri negatif listeye eklemelisiniz.

Ek olarak negatif anahtar kelimelere, “staj, stajyer, ücretsiz, bedava, video, bölüm, youtube, izle, iş ilanı” gibi satışa yönelik olmayan ancak trafik çeken alakasız kelimeleri negatif anahtar kelimeler listesine eklemenizi tavsiye ederiz.

Kampanyalarınız için belirleyeceğiniz negatif anahtar kelimeler için arama terimleri raporundan yararlanabilirsiniz. Google Ads reklam verme negatif anahtar kelime adımına geçtiğinizde, kapsamlı bir negatif anahtar kelime araştırması yapmalısınız, boş yere bütçenizi harcamak istemezseniz değil mi?

Arama Terimleri Raporu

Arama terimleri raporu, hangi aramaların web sitesine ziyaretçi çektiğini ifade eden bir kavramdır. Bu rapor sayesinde hangi anahtar kelimelerin reklam faaliyetinde daha etkili olduğunu görebilirsiniz. Aynı zamanda faaliyet alanınızla ilgili hangi anahtar kelimeleri kullanmanız gerektiği ile ilgili de fikir elde edebilirsiniz.

Arama terimleri raporunu Kampanyalar > Anahtar Kelimeler sekmesi altında bulabilirsiniz. Bu raporu günlük veya haftalık ölçümlemeniz reklam optimizasyonunuz için faydalı olacaktır.

2- Yer Hedefleme

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Yer hedefleme, belirli konumlardan gelen aramaları hedeflemenize olanak tanır. Ürün veya hizmetlerinizi İstanbul ve Ankara bölgesindeki kitleye satmak istiyorsanız İstanbul ve Ankara’yı seçebilirsiniz. Böylece reklamınız yalnızca bu konumdaki kullanıcılara gösterilir. Ayrıca işletmenizin bulunduğu konumun 10 km çarı yapını hedefleyerek de ince ayar yapabilirsiniz.

Reklamlarınızın kesinlikle görünmemesi gereken bölgeler varsa, hariç tutma listelerini kullanabilirsiniz.

3- Dil Hedefleme

Dil hedefleme, sorgularınız için belirli dilleri seçmenize olanak tanır. Yani, siteniz Türkçe ise, muhtemelen Türkçe bilmeyen kullanıcılara göstermenin bir anlamı yoktur. Böylece sadece Türkçe konuşan ülkeleri seçebilir ve potansiyel olarak bütçe tasarrufu yapabilirsiniz.

Ek olarak ilgili ülkede birden fazla dil konuşuluyorsa bu ülkede yaşayan ve diğer dilleri konuşan kişilere de hedeflemeyi düşüne bilirsiniz.

Örnek: İstanbul’da emlakçı olduğunuzu düşünelim. İstanbul’daki satılık veya kiralık konutlar için reklam vermek istediğinizde, diller bölümünden Türkçe ve İngilizce seçeneklerini seçebilirsiniz. Çünkü İstanbul’da yaşayıp İngilizce konuşan kullanıcıların reklamınızı görmesinde bir sakınca yoktur.

Örneğe ek olarak dil hedefleme yoluyla Türkiye’de yaşayan ve sadece Arapça konuşan kullanıcılara ulaşmak için de benzer yöntemi kullanabilirsiniz.

4- Cihaz Hedefleme

Google Ads reklamlarında önemli hedefleme türlerinden biride cihaz hedeflemektir. Bu bölüm bilgisayar, telefon, tablet ve TV ekranları için ayrı ayrı teklifler sunmanızı sağlar.

--------------------------------------------------------------
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
--------------------------------------------------------------

Sektörünüzdeki müşterilerin cihaz kullanım tercihi ve hacmine göre özel teklif ayarlaması yapmayı düşünmelisiniz. Ek olarak belirli bir cihazda reklamlarınızın yayınlanmasını istemezseniz teklif ayarlaması bölümüne -%100 azaltma işlemi uygulayabilirsiniz.

5- Kitle Hedefleme

Kitle hedefleme, belirli kişileri davranışlarına göre hedeflemenizi sağlar. Facebook reklam verme hedeflemesi kadar gelişmiş değil ama kesinlikle her gün daha da güçleniyor!

Verdiğiniz hizmet ya da satışını yaptığınız ürünler için hangi hedef uygunsa o seçeneği tercih ederek ilerleyebilirsiniz.

Yeniden Pazarlama Listeleri

Yeniden pazarlama listeleri, sitenizi ziyaret eden kullanıcılardan oluşur. Bu, farklı web sitelerinde, uygulamada ve elbette Youtube’da yeniden pazarlama için son derece yararlıdır. Bu nedenle, daha ucuz hedefleme ve daha yüksek dönüşüm elde etmek için harika bir hedefleme türüdür.

Google Ads reklam verme konusunda iyi işler başarmak istiyorsanız yeniden pazarlama listeleri mükemmeldir.

Yakın İlgi Alanı Kitleleri

Bu kitleler, Google’ın oluşturduğu veya oluşturduğunuz segmentlere göre kullanıcılara ulaşmanıza olanak tanır. Bu segmentler, insanlara ulaşmak için son derece güçlüdür. Özellikle görüntülü reklam ağında reklam veriyorsanız gerçekten etkili olabilir.

Benzer Kitleler

Adından da anlaşılacağı gibi web sitesi ziyaretçilerine benzer ilgi alanlarına dayalı yeni insanlara ulaşmanıza olanak tanır. Dolayısıyla, sitenizde “Bahçe Mobilyaları” satıyorsanız Google, mobilya hakkında arama yapan benzer bir kitle oluşturur. Kitlelerinize benzer kullanıcılara ulaşmak için bu bölümü kullanabilirsiniz.

Pazardaki Kitleler ve Özel Amaçlı Kitleler

Bunlar aktif olarak araştırma yapan ve sizden satın almaya hazır olan bir grup insanı hedeflemenize olanak tanır. Örneğin: Google’a “web tasarım” için arama yapan kullanıcıları hedeflemesini söylerseniz, karşılaştırma makalelerini okuyan ve satın almaya çok yakın olan insanlara ulaşma olasılığınız çok yüksektir. Özellikle görüntülü reklam ağında reklam veriyorsanız bu bölüm çok işinize yarayacaktır.

Google Ads Araçlar ve Ayarlar

Google Ads’in sağ üst kısmındaki gezinme bölümündeki araçlar ve ayarlar sekmesinde, bir dizi değerli Google Adwords aracı bulacaksınız.

--------------------------------------------------------------
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
--------------------------------------------------------------

Şimdi menüdeki önemli araçları inceleyelim.

Performans Planlayıcı

Performans planlayıcı, harcamaları plandaki kampanyalar arasında en etkili şekilde dağıtarak bir “ideal plan” önererek reklam verenlerin kampanyaları optimize etmesine yardımcı olur. Performans planlayıcı’nın kullanımı kolaydır ve kesinlikle yararlıdır, ancak dikkatle kullanılmalıdır.

--------------------------------------------------------------
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
--------------------------------------------------------------

Performans planlayıcı, reklam verenlere, kampanyalarınızdaki belirli bir metriği en üst düzeye çıkarmak için tekliflerinizi ve bütçenizi nasıl değiştireceğinizi söyler.

Google Ads Anahtar Kelime Planlayıcı

Anahtar kelimeler, işletmenin web sitesine müşteri çekebilmek için belirlediği kelime gruplarına verilen isimdir. Sistem içerisinde yer alan Google Anahtar Planlayıcı yardımıyla anahtar kelimeleri doğru tespit edebilirsiniz. Anahtar kelimeler, Google Ads reklam planlama sisteminin temelini oluşturur. Anahtar kelimelerin yanlış seçilmesi durumunda tüm reklam çabanızın boşa gitmesi söz konusudur.

--------------------------------------------------------------
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
--------------------------------------------------------------

Google Ads Anahtar Kelime Planlayıcı’da iki araç vardır. Biri yeni anahtar kelimeleri keşfetmenize olanak tanırken diğeri ise anahtar kelimelerinizin arama hacmini ve tahminlerini verir.

Reklam Önizleme ve Teşhisi

Google Ads Reklam Önizleme ve Teşhis aracı, reklamlarınız için gösterim oluşturmadan reklamlarınızı normal bir Google Arama Sonuçları sayfasında görünecek şekilde mobil veya masaüstü şeklinde, ilgili konumda nasıl göründüğünü ön izlemenize olanak tanır. TO metriğinizi etkilemeden kampanyanızı test etmenize olanak tanır ve tek tek anahtar kelimeleri test etmek yerine bir reklam grubundaki tüm anahtar kelimelerin performansını kontrol etmenizi sağlar.

--------------------------------------------------------------
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
--------------------------------------------------------------

Yukarıdaki örnekte Ordu ilinde, masaüstü bilgisayar kullanarak arama yapan kullanıcıların ilgili anahtar kelimeyi nasıl göreceği gösterilmektedir. İlgili anahtar kelimede reklam 1. sırada 4 tane reklam uzantısı ile görüntüleniyor. Reklam önizleme aracını kullanarak, anlık reklamınızı kontrol edebilir, hizmet vermediğiniz bölgelerde yayınlanmadığından emin olabilirsiniz.

Kitle Yöneticisi Aracı

Google Ads Kitle Yöneticisi, yeniden pazarlamadan, görünümlere ve özel amaca kadar çeşitli kitleler oluşturmanızı sağlayan özel bir araçtır. Sitenizi ziyaret eden kullanıcıları geri getirebilir, en iyi müşterilerinize göre kitleler oluşturabilir ve satın alma anından hemen önce yenilerini bulabilirsiniz. Örneğin, ürününüzü bir kez satın almış ancak web sitenize tekrar geri dönmeyen müşterilerin bir listeniz varsa, bu liste mükemmeldir.

İndirim ve kuponlarla geri getirmek için bu kitle bilgilerini seçebilir ve anında reklam gösterebilirsiniz. Aşağıdaki görselde Google Adwords kitle yöneticisi, 365 günlük SEO hizmeti ve SEO sayfalarını ziyaret eden, web tasarım hizmeti ve web tasarım sayfalarımızı ziyaret eden kullanıcıların yeniden pazarlama listesini görebilirsiniz.

--------------------------------------------------------------
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
--------------------------------------------------------------

Özel amaçlı kitleler, ürünlerinizi ve hizmetlerinizi etkin bir şekilde arayan yeni müşteri segmentlerine ulaşmanıza yardımcı olur. Örneğin, Google, anahtar kelimeler ve URL’leri ziyaret ederek benzer sitelere göz atan ve benzer anahtar kelimelerle arama yapan kullanıcıların bir kitlesini oluşturur.

Faturalandırma Ayarları

Faturalandırma ayarlarının yapılması Google Ads reklam verme aşamasında uygulanan en basit işlemdir. Faturalandırma bölümünde 2 çeşit ödeme yöntemi bulunmaktadır. Biri otomatik ödemeler diğeri ise manuel ödeme yöntemidir. Otomatik ödemeleri tercih ettiğinizde önce reklamlar gösterilmeye başlar. Ardından reklamlardan oluşan borç belirli bir eşiğe geldiğinde sistem sizden otomatik olarak çekim yapar. Ödeme eşiği genellikle 50₺ / 200₺ / 300₺ / 500₺ olarak artmaktadır. Manuel ödeme yönteminde ise reklam veremeye başlamadan önce hesabınıza istediğiniz tutarda bakiye yüklersiniz ve yüklediğiniz limit bitene kadar reklam verebilirsiniz.

Google Ads faturalandırma ayarları bölümünde tüm fatura bilgilerinizi ve varsa indirim için kullanacağınız promosyon kodunu girdikten sonra onay butonuna tıklayarak faturalandırma adımını tamamlayabilirsiniz.

Google Ads Terimleri

Google Ads reklam verme sürecine geçmeden önce Adwords paneli kullanırken, reklam oluştururken, rapor oluşururken ve bu Google Ads reklam verme rehberini okurken karşılaşacağınız tüm Google Adwords terimlerini sizin için açıkladık.

Tıklama Oranı (TO)

Tıklama oranı, Google Ads reklam verme sürecinde bir reklamın elde ettiği görüntülenme sayısına kıyasla elde ettiği tıklama sayısına karşılık gelir. Daha yüksek bir TO, arama amacına uyan ve alakalı anahtar kelimeleri hedefleyen kaliteli bir reklamı belirtir. Kaliteyi, belirli bir kitlenin aramalarına yanıt verme ve alakalı anahtar kelimeleri hedefleme yeteneğini temsil eder.

Dönüşüm Oranı

Dönüşüm oranı, telefon aramaları, alışveriş tamamlama, form doldurma sayısı gibi bir açılış sayfasına yapılan toplam ziyaret sayısının yüzdesi olarak tanımlanır. Başka bir deyişle, bir açılış sayfası ne kadar akışkan bir deneyim sunar ve ilişkili olduğu reklamda sunulan teklife uygun olarak etkileşim alırsa, dönüşüm oranı da o kadar yüksek olur.

Kalite Puanı

Kalite puanı, Google Ads reklam verme süresince en çok üzerinde çalışma yapacağınız konudur. Reklam kalitesini düzenlemek için Google, Kalite puanı adı verilen küçük bir özellik kullanır. Kalite Puanı, reklamınızın Google’ın gözünde ne kadar değerli olduğunu anlamanıza yardımcı olur. Google Adwords kalite puanınızı etkileyen faktörler aşağıda belirtilmiştir:
  • Tıklama oranı (TO),
  • Reklam grubuyla anahtar kelime alaka düzeyi,
  • Açılış sayfası kalitesi,
  • Reklam metninizin kalitesi ve alaka düzeyi,
  • Reklam hesabı geçmişiniz.

Bu, öncelikle reklamınızın TO’su, anahtar kelime alaka düzeyi ve açılış sayfanızın kalitesine bağlı olarak Google’ın reklamınızın kullanıcıyla ne kadar alakalı ve yararlı olduğunu belirlemek için kullandığı bir metriktir. Kalite Puanınız ne kadar yüksekse, yüksek Kalite Puanı anahtar kelimeleri size para kazandıracak ve size daha iyi reklam sıralamaları kazandıracaktır.

Sıklık Sınırı

Sınır sınırı kavramı, Google’a verilen bir reklamın tek bir kullanıcı tarafından kaç kez görüntüleneceğini belirten bir kavramdır. Belirlenen sıklığın dışında potansiyel kitleye reklam gösterilmez. Bu özellik arama ağı reklamlarında geçerli değildir.

Reklam Sıralaması

Reklam sıralaması, bir reklamın Google aramalarında yer aldığı konumu ifade eder. Reklam sıralaması, Google Ads’in ne kadar etkin kullanıldığı ile ilgilidir. Tüm kaynaklar etkin şekilde kullanıldığı sürece reklam üst sıralarda yer alacaktır. İyi bir reklam, diğer reklamlardan üste olan, daha fazla görünürlük ve tıklama elde eden reklamdır.

Google Reklam Fiyatları

Google reklam fiyatı nedir? Bu soru özellikle daha önce internette reklam verme konusunda herhangi bir deneyimi olmayan müşterilerden sıkça duyduğumuz bir sorudur. Google’da reklam vermenin işletmenize ne kadar maliyeti olacağının basit bir cevabı yoktur.

Google reklam fiyatları üzerindeki en büyük etki sektördür. Örneğin hizmet sektörü (Emlak, teknik servis, nakliyat & taşımacılık) Google Ads’de rekabetçi sektörlerdendir ve genellikle daha yüksek tıklama başına maliyetler getirir. Diğer yandan sanat ve eğlence gibi sektörlerdeki tıklama başına maliyetler daha düşük gerçekleşir.

Google reklam fiyatları konusunda ortalama bir maliyet çıkarabilmek için anahtar kelimelerinizi ve reklam vereceğiniz bölgeyi belirledikten sonra “Anahtar Kelime Planlayıcı’ aracından yararlanılabilir.

Google Ücretsiz Reklam Verme

Etkili bir Google reklam verme stratejisi ile ne kadar çok yatırım yaparsanız, karşılığında o kadar fazla potansiyel müşteriye ulaşıp, satış elde edersiniz. Google ücretsiz reklam verme konusunda araştırma yapan kullanıcılar için iyi bir haberimiz var. Google reklamcılık stratejinize hızlı bir başlangıç yapabilmeniz için ücretsiz promosyon kuponları sunmaktadır.

--------------------------------------------------------------
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
--------------------------------------------------------------

Google, yeni kullanıcılara reklamlara başlamalarına yardımcı olmak için yalnızca ücretsiz reklam kredileri sunmakla kalmaz, aynı zamanda mevcut kullanıcılara düzenli aralıklarla ücretsiz reklam kredileri sunar. Buna kar amacı gütmeyen kuruluşlara ücretsiz krediler gibi özel programlar dahildir.

Google ücretsiz reklam verme konusunda güncel kuponlara ulaşmak için Google Ads genel bakış sayfasını veya Google Ads’e kaydolduğunuz e-mail adresinizi sık sık kontrol etmenizi öneririz.

Neden Google Ads Kullanılmalıdır?

Google Ads, klasik pazarlama yöntemlerine nazaran çok daha hızlı şekilde sitenin ziyaretçi sayısını artırır. Bir işletme ürün ya da hizmetlerini hızlı şekilde tanıtmak istiyorsa kullanacağı en iyi platform Google Ads’tir. Bu platform sayesinde doğru müşterinin doğru zamanda hedeflenmesi mümkündür.

Yukarıda sayılan hususların yanı sıra Google Ads, ölçülüp ölçeklenebilen bir sisteme sahiptir. Bahse konu sistem, diğer pazarlama kanallarına da destek olur.

Günün sonunda Google reklam verme rehberimizin sonuna geldik. Genel olarak 2022 yılı için Google reklam verme rehberi, Google Adwords reklam verme panel arayüzü ve Google reklam ayarları bu şekildedir. Google, reklam panelinin ara yüzünde sürekli güncellemeler yapmaktadır.

Alıntı:

Kaynak : Kukumav - Enis Öztürk

ZeyNa 15 Aralık 2022 07:03

Reklam vermek isteyenlerin önce bu konuyu okuması gerekiyor bence.
Oldukça faydalı bir paylaşım olmuş, teşekkür ederiz Ex. Emeğine sağlık

Swat 15 Aralık 2022 08:11

Sohbet kelimesin de felan biraz zor onay alıyor ama :D beni tüketiyorr

Kursad 15 Aralık 2022 09:12

TRTalk'da iyi reklam çıkıyorduk, hem IRC hem webden güzel userler geliyordu. IRC kavramına sahip herkes orayı gözlüyor ilk sıra liste başı çıkan tek tek dökülüyor. Hele ki içeride bilindik isimler yer alıyorsa, popülasyon anlamında iş yapıyor.
Özgün faydalı bi konu iyi index alır :kahkahax:

oMeN 16 Aralık 2022 19:50

Şahane bir konu, Emeğine sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

WildCat 16 Aralık 2022 20:13

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yine herzamanki gibi harika konuya deginmis
emeginize saglik


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 23:29.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

Copyright ©2019 - 2023 | IRCRehberi