IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Gezi Rehberi Dünyayı Gezerken Yaşananlar!

7Beğeni(ler)
  • 2 Post By CeReN
  • 1 Post By LaviNia
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By AskHarfLeri
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By EyLuL


 
 
Seçenekler Stil
Alt 26 Mart 2021, 10:56   #1
Standart Olmeden Once Gormeniz Gereken 10 Doga Harikasi Yer

Seyahat etmek, bircogumuzun mumkun oldugunca yapmak istedigi bir aktivitedir. Ancak, dunya genelinde bol miktarda harika ozelliklere sahip olan standart turistik yerleri ziyaret etmek, bir sure sonra sIkici hale gelebilmektedir. Macera duygusu tasiyan ve gezegenimizi en dogru haliyle gormek isteyen bizler icin, dunyanin cok sayida dogal guzelliklerini kesfedebiliriz. Bu yazida, insan eliyle bozulmamis, dunyanin en dogal yerlerinden 10 tanesini bulabileceksiniz.

10. Antik Gondwana Yagmur Ormanlari (Avustralya)



YaklasIk 175 milyon yil once, Pangea adi ile bilinen superkita iki buyuk parcaya yavasca ayrilmaya basladi. Bu buyuk parcalardan birisi kuzeye dogru kayarak, Avrasya ve Kuzey Amerika’yi olusturdu. Diger parca ise guneye suruklendi ve Gondwana olarak bilinen bir kara parcasini olusturdu. Daha sonra bu tropik guney kitada, dunyanin neredeyse tum guney yarimkuresini kapsayan bir yagmur ormani kok salmaya basladi. Sonra, bu devasa kara parcasi parcalanmaya basladi ve gunumuze geldikce tarih oncesi orman yok olmaya basladi.


Avustralya, aslinda bir col yapisina sahipken, bu tarihi yagmur ormanin dayanan kalintilari sayesinde dunyanin bilinen en eski yagmur ormanlarina sahip olmasini sagliyor. Varligi nesli tukenmis dinozorlardan bile cok eski tarihlere dayanan Gondwana yagmur ormanlari, Avustralya kitasinin yuzde 0.3’unu kapsamaktadir. Eskileri oldukca yogun bir orman olan Gondwana yagmur ormanlari, yavas yavas buyuk bir cayira ve ardindan gunumuzde kurak bir cole donusmustur.
Bununla birlikte, bu ormanlar dunyadaki tropikal yagmur ormanlarinin en buyuk olani ve en yasli egreltiotlarindan ve kozalak turlerinden bazilarinin yani sira yaklasIk 100 milyon yil once bu ormanda gorulen cicekli bitkilerin ilk nesilleri ile doludur. Bu eski agaclar arasinda, kangurularin da kendi kokenlerinin izlerini bulabilirler. Aslinda, Gondwana yagmur ormani, Avustralya’daki tum bitki familyalarinin yaklasIk yarisina ve Avustralya’daki memeli hayvanlarin ve kus turlerinin yaklasIk ucte birine ev sahipligi yapmaktadir. Bunlarin cogu sadece burada bulunur ve baska hicbir yerde bulunmamaktadir.


9. Beagle Kanali (Guney Amerika)

Guney Amerika’nin guney ucunda bulunan Beagle Kanali, Atlas Okyanusu ile Pasifik Okyanuslari arasinda giden gemiler icin guvenli bir gecit gorevi gormektedir. YaklasIk 250 kilometrelik bir uzunluga sahip olan bu kanalin en genis noktasinin genisligi sadece sekiz kilometre olup her yonden muhtesem manzaralar sunmaktadir. 5.900 fit yukseklikteki Darwin Dagi’nin kazandirdigi ucurumlar ve yamaclar, doganin en iyi performanslarindan birine ev sahipligi yaptigi mukemmel bir amfitiyatro gorunumu saglamaktadir.


Charles Darwin’in unlu gemisi olan, 1830’larin basindaki ikinci seferinde bu dar bogazi inceleyen ve guzelligini gozleyen HMS Beagle adli gemiden ismini almistir. 29 Ocak 1833’te sulara dogru ilerledikce Darwin, hatira defterine sunlari yazmistir: “Bu buzullarin beril benzeri mavilerinden daha guzel seyleri hayal etmek neredeyse imkansizdir ve ozellikle yuksek kar noktalarinin olusturdugu olu beyazin olusturdugu kontrast ile izlemek mumkun degildir.” Buzullarin kopup derin suya dustugu bu harika alanda devasa balinalarin kiyiya yakin yuzmesi gunumuzde bile sasirtici olabilir. Kanal boyunca dagilmis olan kucuk adalarin bircoguna akin eden yuzlerce pengueni seyre dalmak harika bir duygu olacaktir. Deniz aslanlari, fok baliklari, penguenleri, kutup ve deniz kuslari ve cok sayida balik bulunduran bu kanal iki dev okyanusu birlestiren bir noktadadir.



Cevredeki vahsi doga, dunyanin en guneydeki kayin ormanina ev sahipligi yapmasindan daha az carpici degildir. Guney Amerika’daki en buyuk agackakani, diger endemik turlerin yani sira bu ormanda gorebilirsiniz.

8. Kutsal Hua Dagi (Cin)

7.217 fit yuksekligindeki Hua Dagi, ulkedeki dokuzuncu en yuksek zirveye sahiptir. Ancak sahip oldugu keskin dik yapisindan dolayi, Cin’deki bes en buyuk dag arasinda gosterilmektedir. Huayin sehrine yakin Shaanxi bolgesinde ve Xian’a 75 kilometre uzakta bulunan Hua Dagi, cevresindeki alana son derece hakimdir ve asagida duz duzluklerden ani bir sivri uc gibi yukselir. Erisilemez gibi gorunmesine ragmen, insanlar yuzlerce yildir bu daga tirmanmaya devam etmektedir.


7.5 mil uzunlugunda, dagin etrafinda dolasan ve en ust noktasina kadar giden bir yol bulunmaktadi. Ancak bu siradan bir yol degildir. Bunun yerine, tahta kalaslardan yapilmis ve kaya uzerine civatali son derece dar bir gecitten gecerek gidebilirsiniz. Belirgin tehlikeler ne olursa olsun, eski Taoist tapinaklari ve eski Cin hanedanliklarinin eski saraylari ile karsilasacaginiz icin, buna katlanabilirsiniz.

Hua Dagi, her biri muhtesem toplam bes tepeye sahiptir. Ornegin, Dogu Tepesi, tamamen carpici gundogumu ve cevreleyen efsane guzellikleri ile unludur. Palm Tepesi, palmiye agacina benzeyen kaya icindeki dogal damarlardan ismini almistir. Ancak hic birisi, asagida yemyesil ve nehre dogru harika bir oyugu bulunan, yuruyusculere cevresindeki dogalligin en guzel manzaralarini sunan Guney Tepesi’nden daha guzel degildir.


7. Tuna Deltasi (Romanya)

Rusya’nin Volga nehrinden sonra Avrupa’nin en uzun ikinci nehri olan Tuna nehri, Romanya’daki Karadeniz yolunu bulmadan once on ulke ve dort baskentten gecmektedir. Fakat kiyi seridine ulasmadan once, Tuna Deltasi’nin dogdugu uc kola ayrilir. YaklasIk 5.000 yil once, burasi Karadeniz’de bir korfezden baska bir sey degildi, fakat zaman ilerledikce, guclu nehir, buyuk miktarda aluvyon getirdi ve boylece Avrupa’daki en buyuk ve tertemiz dogal rezervi olusturdu. Aslinda, delta, yilda tahminen 130 fit buyumektedir.


Unesco Dunya Dogal Sitlerinin bir parcasi olan Tuna Deltasi, dunyadaki en buyuk pelikan kolonisinin yani sira 300 kus turune, 75 balik turune ve 1.150 bitki turune ev sahipligi yapmaktadir. Ayni zamanda, Afrika ve diger Avrupa’ya giden yolda, toplam dunya nufusunun yarisi kadar olan kizil goguslu kazlara guvenli bir siginak gorevi gorur. Maalesef, bu, her iki goc kusu icin iki kita arasinda gecis yapmaya elverisli kalan tek sulak alan konumundadir. Burada yasayan insanlar deltanin sundugu balik ve diger yaban hayati zenginligine bagimli hale gelmistir. Birkac istisna disinda yasantilari, yuzlerce yildir cok fazla degismemis ve hala kucuk bir tekne ve bir av tufegi ile yasamlarini devam ettirmektedirler.


6. Cicekler Vadisi (Hindistan)

Hindistan, tarih ve geleneklerle dolup tasan dunyadaki en guzel ulkelerden birisidir ve kesinlikle dunyayi gezmek isteyen herkes icin bir seyahat duragi olmalidir. Ancak, Hindistan’da ilk duraginiz arasinda olmasi gerekirken halk tarafindan iyi bilinmeyen bir yer bulunmaktadir. Himalaya Daglari’nin en kucuk milli parki olan Cicekler Vadisi, her tarafi karli tepelerle cevrili bir dag gecididir. Burasi hakkinda kesinlikle sasirtici olan sey, yaz aylarinda, tum vadinin gozun gorebilecegi kadar buyuk bir cicek ve otlardan olusan hali haline donustugudur. Dag ve tepelerle her yonden korunan Cicekler Vadisi, her turlu sekil ve ebattaki yasami barindiran kendi mikro iklimine sahiptir.


Kuzey bolumu, ormangulu, uvez agaci ve hus agaci ile kaplidir; guney kismi tamamen cicekli cayirlar ile ortulmustur. Sadece Haziran ve Ekim aylari arasinda erisilebilen Cicekler Vadisi kalabildigi kadar saf ve bozulmamis olarak kalmistir. Brahma Kamal ya da “tanri Brahma’nin niluferi” olarak bilinen bir cicek turu, Himalayalar’in vadisinde ve diger yamaclarinda yetisen nadir bir cicektir. Ilk kez 1930 yilinda Frank Smythe, bir Ingiliz dagci ve botanikci tarafindan kesfedildi ve Cicekler Vadisi adli kitabiyla bolgeyi populerlestirdi. Pushpawati Nehri tarafindan sonlandirilan vadi, stresinizin kolayca kayboldugunu hissedeceginiz inanilmaz bir manzaraya sahiptir.


5. Yucatan Yarimadasi’nin Yeralti Nehirleri ve Golleri (MeksIka)

Maya uygarligina ev sahipligi yapan MeksIka’daki Yucatan Yarimadasi, tatli su soz konusu oldugunda gorunuste zayif olarak gozukmektedir. Etrafindaki suyun bircogu yeraltinda gizli oldugu icin, bu durum bolgenin sadece bir hilesidir. Aslinda, yarimadanin tamami 3.000’den fazla cukur ile cevrili bulunmaktadir. Bunlar, yarimadanin tamamini olusturan yumusak ve gozenekli kirectasi erozyonu sonucunda olusmus cukurlardir. Jeologlar onlari magaralar, tuneller, yeralti nehirleri ve goller labirenti olarak gorurken, Mayalar onlari hayatin kaynagi ve olum sonrasinin kapilari olarak gormektedirler.

Bu cukurlarin bazilari, ortalama bir kisi icin tehlikeli olmakla birlikte, golet, gol veya acik kuyu seklinde halka acik olanlari da vardir. Merida’ya yaklasIk 60 km uzaklikta bulunan magaralar ve dehlizlerden bazilari 7.000 yildan fazla bir suredir insanlar tarafindan kullanilmaktaydi. Bazi magaranin icerisindeki sarkitlar o kadar buyuk ki “muzik aleti” gibi davranirlar ve bir can gibi dokunuldugunda derin bir ses cikarmaktadirlar.


4. Baykal Golu (Rusya)

Sibirya’nin vahsi dogasinda sakli olan Baykal Golu, yuzey alani acisindan dunyadaki dokuzuncu en buyuk goldur. Bu buyuk golu digerlerinden ayiran sey, dunyada mevcut bulunan tum tatli suyun beste birini elinde tutmasidir. Maksimum bir mil derinlige sahiptir. Afrika’daki Tanganyika Golu’ne benzer sekilde, Baykal Golu, gezegenin kabugunda bir kirilmanin sonucu olarak 25 milyon yil once olusmustur. Bolgedeki bircok kaplicalar, bolgenin halen jeolojik acidan aktif oldugunu gostermektedir.

Sulari cok berraktir ve 130 fit derinligine kadar gorus alani sunar ve kis boyunca tum yuzey donar. Sibirya’nin son derece soguk hava sicakliklari nedeniyle yerli halkin balik tutmasina imkan veren yogun bir buz tabakasi bulunmaktadir. Sakin su kosullarinda, buz, asagida yuzen bircok baliklari inceleyip gorebilecek sekilde olusur. Baykal Golu sularinda yasayan, Baykal baligi veya Golomyanka baliklari gibi bircok balik turu bulunmaktadir.


3. Antilop Kanyonu (Amerika BirlesIk Devletleri)

Bircok fotografci tarafindan “goz, zihin ve ruhun kutlanmasi” olarak adlandirilan Arizona Antilop Kanyonu, dunyadaki en guclu karmasIk ve karisIk guzellik topluluklarindan birisidir. Uzun zaman once, antilop suruleri, kanyonun adini aciklayan Antilop Kanyonu’nda ve cevresinde serbestce yasamlarini surdurmustur. Icinden gecerek, kirmizi, turuncu, mavi ve menekseden olusan sasirtici renk sovlarini yasayabilirsiniz. Kanyonda ilerledikce, isIk ile karanlik arasindaki kontrast o kadar buyuk oluyor ki kanyonun yuvarlak sekillerini ortaya cikariyor.

Diger yarik kanyonlarda oldugu gibi, olusumu kayaliklarda kucuk bir catlak olarak baslar; bu catlaktan gecen su yavas yavas oyulmasina neden olur. Bazi bolgelerde, Antilop Kanyonu 120 fit derinlige ulasabilir ve iki ayri kisma bolunur. Altina sadece dar bir araliktan bazi merdivenlerden inilerek ulasilabilir. Ziyaret etmek icin en iyi zaman gunesin dogrudan kanyonun ustunde oldugu zaman dilimidir.


2. Huanglong (Cin)

Cinliler tarafindan “Sari Ejderha” olarak bilinen Huanglong Dogal Koruma Alani, Cin’de Sichuan eyaletinin en kuzey ucunda gizlenmis, iki mil uzunlugunda bir vadidir. Huanglong, dort buyuk cicek bolgesinin (Kuzey Yarikurenin tropik bolgeleri, Dogu Asya ve Himalayalar) kesistigi noktada yer alir ve nispeten kucuk bir arazide buyuk miktarda bitki turlerinin yogunluguna ev sahipligi yapmaktadir. Altin burunlu maymunlar, Asya siyah ayilari, leoparlar, Pallas kedileri, Tibet antilopu ve dev pandalar da burada bulunabilir.


Ancak bu mekani on plana cikaran sey, suyu tamamen buyuleyici bir gorunumde basamaklayan yaklasIk 3.400 parlak renkli golet serisidir. Mineral zengin sulari, beyaz, gumus, turuncu, pembe ve maviden farkli nuanslar yaratir; yukaridan sari renkli bir ejderha gibi gorunen, bircok goleti parlak renklerdeki pullar olarak gorursunuz. Bu dogal rezervin icinde bulunan bircok termal membalarin sularinda yikananlar icin inanilmaz iyilestirici ozelliklere sahip oldugu soylenmektedir. Goller, bircok magara ve inanilmaz yaban hayati ile birlikte Huanglong’u, dunyadaki gercek bir cennet haline getirmektedir.


1. El Tatio Gayzeri (Sili)

Atacama Colu’ndeki kuzey Sili’de bulunan, bir dizi gayzerler, dunyadaki en farkli gorunumlu yerlerden birini olusturmaktadir. 13.800 fit gibi son derece yuksek rakimlar nedeniyle, burada su sadece 85 derecede kaynar ve disariya cikan su tum bolgede bulunan tek sudur. El Tatio gayzer alanini cevreleyen tepeler ve daglar, daha ustaca gorunumlu manzara esliginde 5.580 fit daha yukselmektedir. Suyun akip gittigi dar pistler, isiya direncli algler ve bakterilerle dolup tasan renkli bir gorunume neden olmaktadir.


Biraz daha uzakta, suyun sogumaya basladigi yerlerde, tehlikeli bir kurbaga, yamyamlik uzerine kurulu bir sekilde yasar ve kendi turunu yiyerek gecimini saglar. Bu essiz manzaraya bakmak icin en iyi zaman, gunesin saat sabah 6:00’dan 7:00’ya kadar ufukta gorunmeye basladigi zamandir. Gunes gokyuzunde yukseldikten sonra ve cevreniz hakkinda daha fazla bilgi sahibi olduktan sonra eger cesaretiniz varsa, bircok kaplicaya dalabilirsiniz.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 26 Mart 2021, 11:00   #2
~Ölüm Çiçeği~
LaviNia - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Gitmek nasip olur inşallah
Emeğine sağlık canım

________________

Bazen de yıldızlar bakar.
İnsanlar kayar hayatımızdan..

 
Alt 26 Mart 2021, 11:03   #3
Standart

Alıntı:
LaviNia Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Gitmek nasip olur inşallah
Emeğine sağlık canım
İnşAllah Canim Cok tşkler.

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 26 Mart 2021, 11:07   #4
AskHarfLeri
AskHarfLeri - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğinize Sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

________________

Hayat Dediğimiz Boynumuza
İnsan Dediğimiz Yüreğimize Takar Kelepçeyi
Özgürce Yaşarken Mahkum Oluruz Zamana ...

Herkesin Hayatı Kendini Esir Alır
Kimse Kimsenin Görmez Zindanını ...
 
Alt 26 Mart 2021, 11:08   #5
Standart

Alıntı:
AskHarfLeri Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Emeğinize Sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
cok merci : )

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 26 Mart 2021, 11:40   #6
Standart

Gıdıp gormek ıcın Dunyanın parası lazım anca bız tvde gezelım gorelım gezıntı proglarmalrında seyrederız Devlet beles seyahate goturse fena olmaz :-))

 
Alt 26 Mart 2021, 11:44   #7
Standart

Alıntı:
EyLuL Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Gıdıp gormek ıcın Dunyanın parası lazım anca bız tvde gezelım gorelım gezıntı proglarmalrında seyrederız Devlet beles seyahate goturse fena olmaz :-))
: ))

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:54.