IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


mIRC Scripting Tanıtımları mIRC Scripting çalışmalarının tanıtım makalelerine bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 27 Temmuz 2020, 20:31   #1
Sükut eyledim , "Kahrı var" dediler.
Software - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Mirc'in Kurucusu Kimdir?

Suriye kökenli bir ailenin oğlu olarak 1968 yılında Londra’da dünyaya gelen Khaled’in çocukluk ve gençlik yılları Londra’da geçer.
Westminster Üniversitesi Bilişsel Bilimler bölümünde eğitimini tamamlayan Khaled, İngiltere’de yaşıyor.
mIRC programını geliştirmeye 1994 yılında başlar.
Programın ilk sürümünü 28 Şubat 1995 yılında yayınlar.

Peki kimdir Khaled Mardam-Bey ?

Bu röportaj Elektronik ortamda e–mail(e–posta) ile gerçekleştirilerek Türkçe’ye çevrilmiştir.

Türkiye’de mIRC kullanıcıları, Khaled Mardam-Bey’i merak ediyor. Zamanınız oldukça cevaplarsanız mutlu olurum.

Khaled: Merhaba arkadaşım.

- Bu yazışmalar internet sitemizde yayınlanacak. Khaled, daha önce Türkiye’ye geldin mi? Türkiye hakkında ne biliyorsun?:)

Khaled: Evet. Birçok kez Türkiye’ye geldim. Geçmişte çok sık ziyaretler gerçekleştirdim. Ülkeniz güzel ve beğeniyorum. Türk insanı sıcak kanlı. Yemekleriniz lezzetli. Çay içmek çok güzel. İstanbul dünyanın en güzel şehirleri arasında. İstanbul’da Beyoglu, Üsküdar’ı beğeniyorum. Türk arkadaşlarım var. Ülkeniz kültürel anlamda zengin. Dünyanın barışı için rol üstlenen güçlü bir ülke. Suriye, Filistin, Arakan başta olmak üzere zor durumda olan diger müslüman ülkelerine yaptığınız insani yardımlar mutlu edici. Ortadoğu ülkelerinin Türkiye’ye ihtiyacı var. Türkçe’yi seviyorum. Türkçe kelimeler biliyorum. Tekrar Türkiye’yi ziyaret etmek istiyorum.

- Cevabınızı keyifle okudum. Eminim okurlarımızda keyifle okuyacalar. Mesajınız için teşekkür ederim. Sizi araştırdığım kadarıyla Suriye kökenli olduğunuzu duydum bu doğru mu? Bu konuda ne dersin?

Khaled: Evet bu doğru. Ailemiz Suriye’den göç etti. Savaş ve yıkım ailemizi etkiledi. Zor şartlarda yaşadılar. Haberleri takip ediyorum. Savaşlar hiç bir zaman olmasın. Barış içinde yaşayabiliriz. Dünyayı paylaşabiliriz. Dünya herkese yetecek kadar büyük.

- mIRC hakkında ne söylemek istersin? Bu işe nasıl başladın? mIRC’ı geliştirmeye başladığın süreçten bahsedermisin?

Khaled: 24 yaşlarımda boş vakitlerimi program kodlayarak geçiriyordum. İşe başladığımda ortaya güzel bir şeyler çıkacağını düşündüm. Bir şeyler üretmek isteyen genç bir yazılımcıydım.

İlk sürüm çıktığında kısa zamanda dünyanın en popüler programı oldu. mIRC, insanlara sohbet edebilme özgürlüğü sundu. İnsanlarda bunu beğendi.

- Günün nasıl geçiyor? Nelerle meşgul olmayı seviyorsun?

Khaled: Vaktimin çoğu mesleğimle geçiyor. Sabahları parka giderek yürüyüş yaparım. Çay içmeyi severim. Gün içerisinde bol çay tüketiyorum. Boş vaktim olursa evde film izlemeyi de seviyorum.

- Khaled, mIRC’i diğer sohbet uygulamalarıyla kıyasladığımızda neler söylemek istersin? Dünya üzerinde mIRC kullanım oranı ne durumda ?

Khaled: 90’lı yılların sonunda Teknoloji henüz gelişmemişti. Günümüzde ki gibi gelişmiş oyun konsolları ve oyunlar yoktu. WhatsApp, Viber, Line ve buna benzer diğer sohbet uygulamalar da yoktu. O dönem insanlar mIRC sevdi ve dünyanın her yerinde kullanılmaya başlandı. Teknoloji şimdi çok daha ileride bilgisayarlar artık cebimize sığacak kadar küçük. Eğlence ve sohbet temalı binlerce uygulama geliştirildi. WhatsApp gibi mesajlaşma uygulamalarının popüler olması SMS kullanımını azaltdı. Tüm bu gelişmeler yaşanırken mIRC kullanımı da azaldı ve aynı zamanda bu gelişmeler bizlere mIRC’in bir sohbet kültürü olduğunu da gösterdi. Dünyada kullanılmaya devam ediyor. İnsanlar seviyor çünkü, IRC, zamanın ötesine hitap ediyor.

- Beğendiğiniz IRC sunucuları var mı? Türk IRC sunucuları hakkında neler söylemek istersin?

Khaled: Evet. Çok fazla. İsim vermem doğru değil. Türkler geçmişte olduğu gibi günümüzde de mIRC’i seviyor. Bunu görebiliyorum. Takip ediyorum.

Khaled Mardam-Bey’e verdiği değerli cevaplar için teşekkür ediyorum.

Not: Alıntıdır
________________

Sükut eyledim, ''Kahrı var'' dediler. Biraz söyledim, ''Zehri'' var dediler.

Sustum, kahrından susuyor dediler; biraz konuştum, zehrini kusuyor dediler..
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:14.