IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 21 Ağustos 2020, 09:05   #1
Standart Erkekler Icin En Yaygin Dogurganlik Sorunlari Nelerdir?

Bircok kisi, kisirligin kadindan kaynaklandigi gibi bir on yargiya sahiptir, ancak bu her zaman hatta kadina yonelik bir durum degildir. Infertilite vakalarinin % 40 ila % 50’si erkek partnerden kaynaklanmaktadir ve her iki es de hamile kalmayi engelleyebilecek sorunlar yasayabilmektedir. Oysa bu durum erkeklerde genellikle basarisizlik veya basarisina sebep olan bir faktor olarak gosterilmektedir. Unutulmamalidir ki, dunya capindaki ciftlerin yaklasIk % 12’si kisirlik yasamaktadir ve bu dusuk bir sayi gibi gorunse de, belirli onlemler uygulamaya konulmazsa bu yuzde artabilmektedir. Her seyden cok, saglikli bir hamilelige sahip olmak icin kisi mumkun olan en iyi sansi elde etmek icin bu, erkeklerin karsilastigi ortak dogurganlik sorunlarini ve bunlari nasil hafifletecegini anlamasi gerekir. Bu yazida erkeklerin dogurganlikla ilgili yasadigi en yaygin sorunlar ile ilgili bilgiler bulunmaktadir.

Erkeklerde Kisirlik Nedir?
Erkek infertilitesi bir erkegin bir kadin partnerinde hamile birakamam temsil etmektedir. Bu, tibbi, fiziksel ve yasam tarzi gibi cesitli faktorlerden kaynaklanabilmektedir, ancak yetersizlige neden olan ana faktor, meni ve semen kalitesinde bir eksIkliktir. Ideal olarak, saglikli bir erkek spermada yeterli hareket kabiliyetine sahip ilimli bir sperm sayisi gostermelidir. Ek olarak, spermin kendisi vucudun cesitli kisimlarinda saglikli bir akis sergilemeli ve ayni zamanda saglikli bir tohumlama sansini tesvik eden bir miktar uretmelidir. Semen seviyelerini incelemek ve iyilestirmek, erkek kisirligi ile mucadele etmenin bir numarali yoludur. Bununla birlikte, daha saglikli kosullar elde etmek icin, hangi isaretlerin ve saglik risklerinin yoluna girebilecegini bilmek onemlidir.



Erkek Kisirligi Belirtileri
Ne yazik ki, dogurganlik sorununu gosteren belirgin bir belirti olmayabilmektedir, ancak potansiyel bir tehdide yol acabilecek dikkat edilmesi gereken birkac faktor vardir. Bir cocugu idrak edememe yetenegi disinda, bir erkek altta yatan bir sorunu temsil edebilecek baska sorunlar yasayabilmektedirler ve bunlar asagidaki gibidir:
• Cinsel aktivite ile ilgili sorunlar: Bu, bosalma sureciyle ilgili, az miktarda semen ureten, dusuk cinsel durtu sahibi olan veya ereksiyonu surdurmekte sorun olan sorunlari icermektedir.
• Testis sorunlari: Testislerde agrili topaklar veya sisme, saglikli aktiviteyi onleyen bir tumor veya enfeksiyonu gosterebilmektedir.
• Saglik sorunlari veya hormonal anormallikler: Sik solunum yolu enfeksiyonlari, koku kaybi, yuz veya vucut killari kaybi ve onemli hormonal degisIkliklerin hepsi erkeklerde infertilite vakalariyla iliskilendirilmistir.
Acik bir infertilite belirtisi olmadigindan sinir bozucu olabilmektedir, ancak bu ornekler nereden baslanacagina dair bir temel olusturmaya yardimci olabilmektedir. Ek olarak, erkek infertilitesine dogrudan katkida bulunan ve cevap vermek icin ele alinabilecek bazi onemli tibbi ve fiziksel nedenler vardir.

Erkek Kisirliginin Tibbi ve Fiziksel Nedenleri
Dusuk sperm sayisina ve zayif sperm kalitesine sahip olmanin yani sira, erkeklerde kisirliga neden olabilecek bircok tibbi ve fiziksel durum vardir. Yukarida belirtildigi gibi, enfeksiyon belirtileri, bosalma sorunlari, cinsel durtu azalmasi, tumorler ve hormonal degisIkliklerin her biri olasi semptomlar sunabilmektedir, ancak burada farkinda olunmayan diger bazi nedenler bulunmaktadir ve bunlar asagidaki gibidir:
• Inmemis testisler: Testislerden biri veya her ikisi de asla skrotuma inmediginde olusmaktadir. Bunu yasayan erkeklerin saglikli dogurganlik seviyeleri gosterme olasiligi daha dusuktur.
• Varikosel: Testisleri rahatlatan damarlarda sisme meydana geldiginde yasanabilmektedir.
• Cesitli enfeksiyonlar: Spermlerin gectigi gecis yollari icindeki enfeksiyonlar, bosalma sisteminin diger kisimlarinda iltihaplanma, agri ve sismeye neden olarak infertiliteye neden olabilmektedir. Ayrica, cinsel yolla bulasan hastaliklar, belsoguklugu ve HIV testis hasari verme potansiyeline sahiptir.
• BagisIklik sistemi antikorlari: Bazi durumlarda, bagisIklik sistemi sperm hucrelerini bir tehdit olarak algilayan antikorlar olusturacak ve bunlari cikarmaya calisacaktir.
• Bloke veya arizali sperm tubulleri: Sperm, ureme organindaki bircok tupten tasinmaktadir ve bu tupler herhangi bir sekilde hasar gorurse veya bloke edilirse duzgun aktarilma olasiligi yoktur.
• Genetik Hastaliklar: Klinefelter sendromu, bir erkegin X ve Y kromozomu yerine iki X kromozomu ile dogdugu genetik bir hastaliktir. Kusur, erkegin ureme organi ile meni akisini onleyen veya bogan sorunlara neden olmaktadir. Kistik fibroz, Kallmann sendromu ve Kartagener sendromu da sorunlara neden olabilmektedir.
• Colyak hastaligi: Gluten yenmesi erkek infertilitesi neden potansiyeline sahiptir.
• Ilaclar veya tedaviler: Kemoterapi, steroidler, cesitli ulser ve mantar onleyici ilaclar sperm duzeylerini dusurmeyle iliskilendirilmistir.
• Gecmis ameliyatlar: Testis, prostat ve abdominal alanlarla ilgili ameliyatlarin oykusu, sperm akisi ve uretimi ile ilgili sorunlara neden olabilmektedir. Tabii ki, bir vazektomi sperm uretimini durduracaktir, ancak cerrahi prosedurlerle ilgili cogu sorun baska bir ameliyatla duzeltilebilmektedir.
Tibbi ve fiziksel engelleri anladiktan sonra, erkek kisirligi soz konusu oldugunda dikkat edilmesi gereken bir sonraki sey, yasam tarzi secimlerinin genellikle bir erkegin gebe kalma yetenegini belirlemede buyuk bir rol oynadigidir.

Erkek Infertilitesinin Yaygin Yasam Tarzi Nedenleri
Bir aile kurmaya calisirken saglikli bir yasam tarzi yasamak son derece onemlidir. Ilk basta, bir adam aliskanliklarinin, rekreasyonlarinin ve kotu aliskanliklarinin sperm seviyeleri uzerinde hemen bir etkisi olmayabilecegini dusunebilmektedir, ancak calismalar, bazi secimlerin dikkatli olmadiklari takdirde dogurganliklarina zarar verebilecegini gostermektedir. Bunlar asagidaki gibidir:
• Uyusturucu ve alkol: Hem uyusturucu hem de alkol kullanimi sperm uretimini azaltma yetenegine sahiptir. Asiri icme ayrica testosteron seviyelerini dusurebilmekte, erektil disfonksiyona neden olabilmekte ve infertiliteyi artirabilecek karaciger hasarina neden olabilmektedir. Steroid kullanimi, testislerin boyutunun azalmasina ve sperm sayisini azaltmasina neden olabilmektedir ve kokain veya sigara esrarinin yutulmasi sperm kalitesine onemli olcude zarar verebilmektedir.
• Sigara icmek: Sigara icmek potansiyel olarak daha dusuk bir sperm sayisina (diger saglik sorunlarinin yani sira) yol acabilmektedir ve ikinci el duman da kisinin dogurganlik seviyelerini etkileyebilmektedir.
• Zihinsel ve duygusal stres: Hormonlar zihinsel ve duygusal stres bireyi olumsuz etkilediginde etkilenebilmektedir. Uzun depresyon, anksiyete veya diger sorunlar nobette azalmaya ve infertiliteye yol acabilmektedir.
• Obezite: Asiri kilolu olmak, vucutta erkek kisirligina yol acan ciddi hormonal degisIklikler nedeniyle sperm hucrelerine zarar verebilmektedir.
Yukarida listelenen nedenler, saglikli bir yasam tarzini tesvik etmek icin kacinilmasi gereken en iyi seylerdir, ancak bu yapilmasi gereken tek sey oldugu anlamina gelmemektedir. Duzenli egzersiz yapmak, saglikli yiyecekler yemek ve zararli cevresel kosullardan uzak durmak da uygun bir denge saglamak icin kisinin hayatina dahil edilmelidir.
Artik erkeklerin kisirlikla karsilastiklari zorluklari bilindigine gore, sorunun sahipligini almaya baslayabilir ve sorunu cozmenin yollarini bulabilmek mumkundur. Yukarida listelenen yonergeleri izleyerek, kisi kendini ve esinin hayatini yonetmek, birlikte paylastigi bir deneyim olabilmektedir. Sorun bir erkege ya da kadina yonelik olursa olsun mesele, hamile birakmanin her iki tarafin da sorumluluk ve bagliligini gerektiren ortak bir caba olmasidir ve bu baglilik, daha iyi ebeveynler olmaya yardimci olmaktadir. Unutulmamalidir ki, kisirlik sorunlari yaygindir ve bircok kisinin sorunlarini anlamak ve cozmek icin yardima ihtiyaci vardir. Bu nedenle bir dogurganlik uzmanina danismak, sorunlari gorusmek ve bir cozum aramak icin harika bir yol olabilmektedir. Bazen, kisi kendi basina sorunlarla yuzlesmesi zor olabilmektedir ve ucuncu bir tarafin durumuna analiz etmesi, ailesini dogru yolda baslatmak icin ihtiyaci olan sey olabilmektedir. Kisi ve esinin hamile kalma girisimleri hakkinda sorulari veya endiseleri varsa, bir uzmandan randevu alarak problemleri gorusmelidir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 23:09.