IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 05 Nisan 2021, 15:15   #1
Standart Peyronie hastalığı nedir, nasıl tedavi edilir?

Hastalığı ilk defa tanımlayan Fransız Cerrahın ismi ile anılan bir penis hastalığıdır. Peniste sertleşmeyi sağlayan süngerimsi dokuların etrafını kaplayan tabakada (tunika albuginea) meydana gelen yapısal değişiklikler ile karakterize bir hastalıktır.

Bu yapısal değişiklik neticesinde süngerimsi dokuyu çevreleyen kılıfta sertlikler ve peniste şekil bozuklukları görülmektedir. Kılıf üzerinde meydana gelen kireçlenme aynı zamanda penisin sertleşmesini de engelleyebilmektedir.


Peyronie hastalığının sebepleri arasında penise uygulanan mikrotravmalar ilk sırada yer almaktadır. Cinsel ilişki sırasında penisin zorlanması, istenmeyen bir hareketle peniste ereksiyon anında bükülme, kıvrılma olması ve ilişki sırasındaki sert penis hareketleri bu mikrotravmaların temelini oluşturmaktadır.


Sistemik hastalıklar içerisinde en sık diyabet (şeker hastalığı) ile birlikte görülmektedir. Bunun dışında diğer sistemik hastalıklar (hipertansiyon, kronik böbrek yetmezliği gibi) ve bu hastalıklar için kullanılan ilaçlar sonrasında da Peyronie görülebilmektedir. Alkol ve sigara da diğer risk faktörleri arasındadır.



Peyroni hastalığının tanısı hastadan alınan öykü ile konulmaktadır. En yaygın şikayetler arasında peniste sertlik, ağrı, sertleşme bozukluğu, kısalma, eğrilik, cinsel ilişkide zorlanma, cinsel ilişki sırasında peniste ağrı yer alır. Hastanın tarif ettiği plakların elle muayenesi ile plak sayısı, yeri ve boyutları belirlenmektedir. İhtiyaç durumunda penil renkli Doppler ultrasonografiden faydalanılmaktadır. Nadir durumlarda MR gerekmektedir.


Hastalığın belirtilerinin başladığı ilk 1 yıllık süreç içerisinde E vitamini, nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar, tamoksifen, kolşisin gibi ilaç tedavileriyle hastalık kontrol altına alınmaya çalışılır. Peyronie plağı içerisine ilaç enjekte edilebilir. Bu ilaçlar ile sertliğin eritilmesi amaçlanmaktadır. Penis yüzeyine uygulanan ilaçlar da kullanılabilir.


Penisteki eğriliği düzeltmeye yönelik cerrahi tedaviler uygulanmaktadır. Peniste şekil bozukluğuna bağlı olarak oluşan kısalık, eğrilik ya da çeşitli deformiteleri gidermeye yönelik pek çok cerrahi teknik başarı ile uygulanmaktadır.

 
Alt 12 Nisan 2021, 21:56   #2
YGT
YGT - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

emeğine sağlık reis güzel bilgi için teşekkürler

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 21:54.