IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Kitap Tanıtımları Kitap Tanıtımları

2Beğeni(ler)
  • 2 Post By Kedi


 
 
Seçenekler Stil
Alt 17 Mayıs 2021, 13:22   #1
Standart Firarperest

2010 yılında yayınlanmaya başlanmış bir Elif Şafak kitabı. Eser, Elif Şafak'ın (yanlış saymadıysam eğer) 65 adet makalesinin derlemesinden meydana gelmekte. Tür olarak türk edebiyatı ve deneme olmakla birlikte, deneme tarafı daha ön plandadır.

Derlenen makalelerde, aşk, insan, maneviyat, çeşitli toplumsal normlar, kadın ve kadın hakları, kadın ve erkek ilişkisi, eşcinsellik, insan ile toplum ve toplum ile insan ilişkisi, yazar ve yazma işi, sanat, yalnızlık gibi birçok konu Elif Şafak üslubuyla ve tespitleriyle ele alınıyor.

Firarperest, sıkıcı bir kitap değil. Okudukça üzerine düşünmenizi sağlayabilecek birçok farklı tema var bünyesinde. Eserin adına da atıf yaparaktan düşünceyi maceracı bir yapıya sevkediyor diyebilirim.

***

"Edebiyat sınıfta kaldı" isimli makalesinde, yazar egosu ve yazarların birbirlerine karşı olan kayıtsızlığı üzerine yazısı en çok beğendiklerimden biri.

"Bilmiyorum diyebilmek" isimli makalesinde sabit fikirli olmak üzerine değiniyor. Güncel toplum insanın sabit düşünceli yapısı ve bilgi/dezenfermasyon çağında kendi sabit düşüncesini doğruyacak kaynaklara kendisini sevk ediyor olması sebebiye kendini değişime kapatıyor oluşu üzerine güzel tespitleri var. Özellikle 2011'den başlayan ve günümüzde dek hâlen devam eden çeşitli kutuplaşmalarımız bu sebepten değil mi zaten?

"Hırs var, bir de hırrrs var" isimli makalesinde ise sözlerine başlarken içi olumsuz intibalarla doldurulmuş bir kelimeden bahsediyor. Var değil mi böyle kelimeler, örgüt/örgütlenme, sevme/sevişme ve daha birçoğu; Duyulduğunda verilmek istenen mesajları olumlu olsa bile karşı tarafta olumsuz imaj bırakabilecek kelimeler... Yazısının devamında mesleki anlamda hırstan ve egolardan bahsediyor. Edebiyat sınıfta kaldı adlı yazısını da başka bir yönüyle destekleyen bir yazı bu.

"Üslup meselesi" makalesinin kısa bir bölümünü aktarmak istiyorum: "Televizyon haberleri, tekrar etmek ve telâşa vermek üzerine kurulu. En sıradan haber bile öyle bir panik havasıyla veriliyor ki, ekran karşısında gerim gerim geriliyoruz. Her an bir skandal, her saniye bir "flaş flaş flaş" bekliyoruz. Dünyaya birazdan bir meteor çarpacak duygusuyla yüreğimiz ağzımızda kalakalıyoruz. Artık böyle bir şey Türkiye'de televizyon izleyicisi olmak. Her dakika diken üstünde bakıyoruz ekrana. Hani bir nükleer saldırı da olsa, bir kedi ağaçta mahsur da kalsa aynı çığırtkan üslupla sunulacak. Bunca gürültü içinde yoruluyoruz... Hayâl gücümüz kuruyor. Nüanslar ve incelikler hızla kayboluyor."

"Tesadüfler ki tesadüfler değildir" adlı makalesinde, günlerin günleri, anların anları tutmadığı bir değişkenlik içerisinde, bir çeşit monotonluktan bahsederek başlıyor yazısına. Devamında ise üzerinde durduğu şey bakış açımızın her an aynı omadığı gerçeği oluyor.

"Kutuplaşma istemeyenlerin türküsü" yazısından bir bölüm: "Türban tartışması, ülke gündeminden hiç inmiyor. Bir yanıyla "artık ilerileyelim, önümüze bakalım, yürüyüp gidelim" diyor içimden bir ses, "takılmayalım bu kadar kılık kıyafete, bilhassa biz kadınların dış görünüşlerine." Diğer yandan, her şeye rağmen sağlıklı buluyorum yazılanları çizilenleri. Malum, konuşabilmek her zaman konuşamamaktan yeğdir. (...) Bir demokrasi kültürünün ve etiğinin gelişebilmesinde, tüm bu aşamalar önemli rol oynayabilir. lakin, "polemik" başka şeydir, "diyalog" başka...

"Edep" isimli makalesinde, edebin bir ilkeler bütünü olduğunu anlatıyor.
________________


ALL WE NEED IS
:a56:
 
Alt 28 Mayıs 2021, 19:34   #2
Edebî
Publisher - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Ellerine, emeğine sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] :)

 
Alt 01 Haziran 2021, 15:16   #3
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğinize yüreğinize sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] .

________________

~ E & B ~
 
Alt 01 Haziran 2021, 15:29   #4
spring will never be again..
Lareina - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Ellerine ve kalemine sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

________________

“sen haylaz rüzgarlar önünde şimdi, sevdanın yükünü attım omuzumdan. sen sandığım şey belki benim yüreğimdi, iyi ki dönmüşüm yolun başından.”
 
Alt 02 Haziran 2021, 12:34   #5
Standart

Kaleme alınmış güzel bir bir yazı. Emeğine teşekkürler kedi bey.

________________

Hiçbir süs edep kadar güzel değildir...
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 08:13.