IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi

IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi (https://www.ircrehberi.net/)
-   Diyet ve Sağlıklı Beslenme (https://www.ircrehberi.net/diyet-ve-saglikli-beslenme/)
-   -   Tek öğün beslenme OMAD diyet modeli (https://www.ircrehberi.net/diyet-ve-saglikli-beslenme/72074-tek-ogun-beslenme-omad-diyet-modeli.html)

Artist 01 Haziran 2021 08:13

Tek öğün beslenme OMAD diyet modeli
 
Tek öğün beslenme OMAD diyet modeliKlasik beslenme dediğimiz 3 ana 3 ara öğün son günlerde popülaritesini kaybetmekte olup yerine de birçok yeni beslenme sistemi gün yüzüne çıkmakta. Bunlardan biri de OMAD (the one meal a day diet) olarak bilinen günde bir öğün yemek yeme sistemidir / modelidir.

Peki gerçekten günde bir öğün yemek, kilo vermenin güvenli ve etkili bir yolu mu ?

Gelin sizlerle birlikte bugün bu konu hakkında detaylı bir şekilde konuşalım.

Yemeğin içeriği ve zamanlaması kişisel tercihlere göre değişmekle birlikte,
OMAD diyetini izleyen kişiler tipik olarak kalori alımlarını tek bir öğün veya kısa bir zaman aralığı ile sınırlar.

OMAD'ın potansiyel sağlık yararları, öncelikle belirli bir süre boyunca kalori alımını kısıtlaması ile ilgilidir.

OMAD'ı uygulamanın birden çok yolu vardır. Sadece bir öğün yemek ve günün geri kalanında hiçbir şey yememek veya bir öğün yemek ve açlık dönemlerinde sınırlı miktarda yemek yemek yer alır.

OMAD'ı takip eden çoğu kişi sadece akşam yemeği yemeyi tercih ederken, diğerleri tek öğün olarak kahvaltı veya öğle yemeğini seçmektedir ve aç kaldıkları süre boyunca kalori içeren hiçbir şey tüketmemektedirler ve yalnızca, genellikle bir saat kadar sürede seçtikleri yemekleri tüketmektedirler.Bu diyet türünü uygulama metodundan da anlayacağınız gibi kilo kaybına yol açabilecek bir kalori açığı yaratır.

OMAD yöntemini kullanan kişilerin, normal bir yeme düzeni sırasında normalde alacaklarından daha az toplam kalori aldıkları için kilo vermeleri muhtemeldir.Örneğin, sağlıklı yetişkinlerde yapılan bir araştırmada, kalori alımını akşamları 4 saatlik bir zaman dilimiyle sınırlamanın, gün boyunca üç ayrı öğün yemek yemeye göre önemli ölçüde daha fazla vücut yağ kaybına yol açtığını bulunmuştur.Araştırmalar, bu aşırı kısıtlamanın, normal yeme alışkanlıklarına kıyasla toplam ve LDL "kötü" kolesterolün artmasına ve daha yüksek kan basıncı seviyelerine yol açabileceğini düşündürmektedir.Diğer çalışmalar, günde bir öğün yemek yemenin, günde 3 öğün yemek yemeye kıyasla, açlık kan şekeri düzeylerini artırabileceğini, vücudun insüline yanıtını geciktirebileceğini ve iştah açıcı hormon ghrelin düzeylerini artırabileceğini göstermiştir.Bu potansiyel olumsuz etkilere ek olarak, günde bir öğün yemek yemek mide bulantısı, baş dönmesi, sinirlilik, düşük enerji ve kabızlık gibi belirtilere yol açabilir.

OMAD diyeti, hamile veya emzirenler, çocuklar ve gençler, yaşlı yetişkinler ve yeme bozukluğu olan kişiler de dahil olmak üzere birçok insan grubu için uygun değildir.Alımı günde bir öğünle sınırlamak aynı zamanda düzensiz yeme eğilimlerine yol açabilir, kişinin sosyal hayatını etkileyebilir ve çoğu insanın buna bağlı kalması son derece zor olabilir. Dahası, bir öğünde yeterince besin almak çok zor olabilir. Bu, sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilecek ve ciddi risklere yol açabilecek besin eksikliklerine yol açabilir.

Son olarak, OMAD diyet düzenini takip eden bazı insanlar, bir öğünlerinde fast food, pizza, donut ve dondurma gibi yüksek oranda işlenmiş, kalorisi yoğun yiyeceklere yönelecekler ve bu durum, uzun vadede sağlıklarını olumsuz yönde etkileyecektir.Seçtiğiniz diyet şekli ne olursa olsun, alımınız çoğunlukla tam, besleyici ve yoğun gıdalardan oluşmalıdır.Meyveler, sebzeler; tahıllar; avokado, zeytinyağı ve şekersiz hindistancevizi gibi sağlıklı yağlar; baklagiller,süt ve bitki bazlı alternatif ürünler,tavuk, balık, tofu ve yumurta gibi protein kaynakları dahil olmak üzere çeşitli besleyici yiyecekler tükettiğinizden emin olmanız çok önemlidir.

Alıntı..

Siyah 01 Haziran 2021 08:30

Günümüzde hala tartışmalı diyet yöntemlerinden biri.

Reyhan 08 Haziran 2021 01:20

Seçtiğiniz diyet şekli ne olursa olsun, alımınız çoğunlukla tam, besleyici ve yoğun gıdalardan oluşmalıdır

Kesinlikle katılıyorum.

WildCat 13 Haziran 2021 13:35

emegine saglik

KuzenKit 13 Haziran 2021 13:36

Günde 5 öğün beslenen biri olarak konudan koşarak uzaklaşıyorum.

Emeğine sağlık.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 07:45.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

Copyright ©2019 - 2023 | IRCRehberi