IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By KuzenKit


 
 
Seçenekler Stil
Alt 12 Nisan 2021, 10:06   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Soguk Neden Disimizi Agritir?

Hasarli veya hassas bir disle soguk bir seyi isirmak, ozellikle dayanilmaz bir agri turunu tetikleyebilir, ancak bilim adamlari bu agri sinyalinin nasil iletildigini hicbir zaman tam olarak anlayamadilar. Son yapilan calismada bir ana suphelinin TRPC5 adli bir protein oldugunu ortaya koydular. Peki TRPC5 proteini nedir ve agriya nasil sebep oluyor birlikte inceleyelim.

TRPC5 Proteini Nedir?
Gecici reseptor proteini 5 olarak da bilinen kisa gecici reseptor potansiyel kanali ,insanlarda TRPC5 geni tarafindan kodlanan bir proteindir. TRPC kanallari, insanlarda drosophila TRP kanallari ile en yakindan iliskili kanallarin alt ailesini olusturur. Memeli beynindeki baskin TRPC kanallari TRPC 1,4 ve 5’tir ve hipokampus , prefrontal korteks gibi kortikolimbik beyin bolgelerinde yogun sekilde ifade edilirler.



TRCP5 proteini, dis minesinin hemen altinda dentin kabugunu olusturan dislerin icindeki odontoblast adi verilen hucrelerde bulunur . Odontoblastlar disin seklini destekler. Arastirmacilarin kesfettigi gibi, bu hucreler ayni zamanda soguk algilayicilar olarak da gorev yapiyor.

TRPC5 , kalsiyum gibi kimyasallarin belirli kosullar altinda hucre zarlari yoluyla sinyallenmesine izin veren bir ag gecidi olan iyon kanalidir. Boylece soguga tepki verirler.

Dislerdeki agri veya asiri duyarliliga yardimci olmak icin bu bulgulara dayanarak yeni tedaviler gelistirilebilir. Sakiz yoluyla veya dogrudan dentine uygulanan seritler yoluyla iletilebilmesi olasidir.


Soguk Algilama Nasil Bloke Olur?
Massachusetts General Hospital’dan patolog Jochen Lennerz in de vurguladigi gibi dis agrisini onlemek icin soguk algilama islemine artik nasil mudahale edilebileceginin bilinmesi cok fayda saglayacaktir.

Soguk Neden Disimizi Agritir?
Daha once TRPC5’i potansiyel bir sicaklik sensoru olarak tanimlayan arastirma ekibi, farelerle yapilan deneylerde TRPC5’i kodlayan genden yoksun olan farelerin dislerinin soguga maruz kalmasina normal sekilde tepki vermedigini buldu. Protein iyon kanallarini bloke etmek icin kimyasallarin kullanilmasi da ayni etkiye sahipti.



Deney farelerle yapilmis olmakla birlikte insan disinin detayli analiziyle ayni algilamanin insanda da mevcut oldugu anlasilmistir. Cikarilan insan dislerinin yakin bir analizi yapildi.

Buna gore disler dekalsifiye edildiler, sonra bir epoksi recinesine kondular, sonra dikkatlice dilimlendiler. Odontoblast hucrelerinde ayni TRPC5 kanallarini ortaya cikardi. Sonuc, ayni algilamanin insan dislerinde de gerceklestigini ortaya koymustur.

TRPC5 proteini vucudun baska yerlerinde bulunur ve daha once sogugu hissettigi ve belirli biyolojik eylemleri tetikledigi gosterilmistir. Simdi, dislerdeki odontoblastlarin icinde de calistigini biliyoruz ve bu, dislerinde tedavi edilmemis curuklerle yasayan yaklasIk 2,4 milyar insan icin biraz rahatlama anlamina gelebilir.


TRPC5 Proteiniyle Yeni Dis Tedavisine
Arastirmacilar, soguga duyarliligin, disin daha fazla zarar gormesini onlemeye yardimci olmak icin vucuda bir uyari sinyali olabilecegini one suruyorlar . Odontoblast hucreleri sogukta daha aktif hale geliyor, sicaklikta bir dusus, genellikle disin daha fazla agriya maruz kalmasi anlamina geliyor.

Agriyi azaltmada karanfil yagi oldukca etkili. Karanfil yagi, dis agrisi tedavisi olarak yuzyillardir kullanilmaktadir. Insanlarin hassasiyeti azaltmak icin geleneksel olarak bu yagi kullanmasina sasmamali. Cunku karanfil yaginin aktif maddesi ojenoldur ve TRPC5’i bloke eder. Hassasiyeti kalici olarak azaltmanin yeni yolu olarak TRPC5 proteinini engellemeye yonelik tedaviler umut verici gorunuyor.


Dislerimizdeki curuklere ragmen rahatlikla dondurma yiyebilecegimiz gunler yakin gorunuyor ne dersiniz:)


ALİNTİ ~
 
Alt 12 Nisan 2021, 10:08   #2
Standart

Disden cektim, sadece soğuğa değil sıcağında olumsuz etkisi oluyor. Kanal tedavisi sart. ;d

________________

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alt 12 Nisan 2021, 10:13   #3
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
KuzenKit Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Disden cektim, sadece soğuğa değil sıcağında olumsuz etkisi oluyor. Kanal tedavisi sart. ;d

Gecmis Olsun.

 
Alt 17 Nisan 2021, 12:49   #4
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Bu aralar sıkça olan bir durum

________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 16:03.