IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 21 Temmuz 2020, 01:50   #1
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart 20 lik diş hakkında her şey

Hepimizin bildiği gibi ağzımızda en son çıkan dişler üçüncü azı dişleridir. Genelde 17 ila 25 yaşları arasında çıkmaya başlar. Bu dişlerin ağızda bırakılıp bırakılmaması konusu tartışmalıdır. Eğer doğru pozisyonda çıkarlarsa ve çevre dokulara zarar vermiyorsa bu dişin yerinde kalmasında bir sakınca yoktur. Çene kemiğine kaynaşmış ve anormal pozisyonda çıkarsa ileride yol açacağı zararlar göz önüne alınarak çekimine karar verilebilir. Diş arkındaki yer darlığı durumlarında dişin çıkması dişeti-kemik ve komşu diş engeline takılabilir.


20lik dişimin çıkıp çıkmadığını nasıl anlarım?
- Altta 2 ve üstte 2 adet olan 20lik dişiniz çıktığında ağzınızda(önlerde eksik yoksa) toplam 32 diş olur. En basit yolu öndeki 4 dişten birini seçip arkalara doğru sayın, 8 diş sayıyorsanız o taraftaki son diş 20lik dişinizdir.

20lik dişi mutlaka çektirmem gerekiyor mu?
- 20lik diş çene kemiğinin sonunda yer aldığı için bazen “gömük” olabiliyor. Bir rahatsızlık, ağrı sızı durumunda, artık neredeyse her klinikte bulunan cihazlarla çene filminiz çekilerek bu durum tespit ediliyor. Gerekli incelemeyi cerrah yaparak, dişin alınmasına veya içeride bırakılmasına karar veriyor. Bu aşamada yetkili kişinin kararına güvenmek gerek.

20lik dişim çürüdü, ne yapmalıyım?
-Eğer sağlıklı bir 20lik dişiniz varsa, ona gözünüz gibi bakmaya özen gösterin. Zira çenenin sonunda olduğu ve genelde kemiğe yapışık olduğu için 20lik dişin çekimi çok daha sıkıntılı ve zor oluyor. Mümkünse dolgu ile halledilecek haldeyken vakit kaybetmeden dişçiye gidin.

Çekim nasıl oluyor?
- 20lik dişler, çekim sırasında kolay kırıldığı için genelde cerrahlar tarafından çekiliyor. Eğer bahsi geçen kırılma olursa, cerrahi bir müdahaleyle bölgede bir kesik açılıp, kemik dokusu gerektiği şekilde düzleştirildikten sonra kalan parça çıkarılıp dikiş atılıyor. Tabii bu esnada bölgesel anestezi yapıldığı için bunları ağrı olarak değil, ağzınızın içinde çeşitli cozurtular şeklinde hissediyorsunuz. Bir haftalık ilaç tedavinin ardından da dikişler 1-2 dakikalık basit bir işlemle alınıyor.

Diş Çekimi Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?
- İlk kural: birkaç gün sigara içmeyin. Ağzınızda yaklaşık 3-4 gün süren bir şişlik oluyor ve ilk iki gün sızıntı şeklinde kanama gözleniyor. Bu süre zarfında -verilen gargara dışında- gerekmedikçe ağzınızı çalkalamayın. Tükürmeyin. Dilinizle ameliyatlı bölgeye dokunmayın. Bunlar pıhtı oluşumunu bozup tedavi sürecine “reset” atıyor. Sigara ve alkol ise iyileşme sürecini geciktirip, daha uzun süre ağzınızın şiş kalmasına neden oluyor. (Sigara kullanan bir arkadaşımın şişliği bir haftada indi, benim ağzım 3 günde iyileşti)



Alıntı
________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:27.