IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 21 Aralık 2020, 12:22   #1
Standart Cig Nedir? Cig Olusumuna Sebep Olan Temel Faktorler Nelerdir?

Cig, genel anlamda bitki ortusu olmayan daglik, engebeli ve egimli arazilerde tabakalar seklinde birikmis kar kutlesinin ic ya da dis kuvvetlerin etkisiyle baslayan hareket sonucu yamactan asagiya dogru tamamen hizli bir sekilde kaymasi olarak tanimlanir. Cig olusumuna sebep olan temel faktorler ise su sekildedir:

Cig Nedir? Cig Olusumuna Sebep Olan Temel Faktorler Nelerdir?Yogun Kar Yagisi
Dag yamaclarinda kar birikimine neden olan ve yogun bir sekilde seyreden kar yagisi, cigi meydana getiren en onemli faktorlerden bir tanesidir. Siddetli kar firtinalarinin bu duruma yol acma imkani cok yuksektir. Cunku siddetli kar firtinalari, cigin kolay bir sekilde baslayabilecegi dengesiz alanlarda yogun kar biriktirirler.



Kar Tabakasi
Egim nedeniyle olusan kar tabakalari buz haline dondugunde ve bu buz tabakasinin uzerinde baska bir buz tabakasi meydana geldiginde, gerceklesecek en ufak bir durumda tabaka asagi dogru kaymaya oldukca meyillidir. Bu da cig olusumunu destekleyen en onemli etmenlerden biridir.

Dik Egimler

Cig esnasinda yer cekiminin etkisi ile kar asagi dogru hizli bir sekilde kayar. Yamaclar da dik bir konumda oldugu icin buyuk kar kutleleri ciga neden olur.

Yuksek Sicakliklar
Yuksek sicakliklar, yuzeyde bulunan kar tabakasinin erimesine sebep olabilir. Ani kar yagisi sebebiyle de ust yuzeylerde yeni kar katmani biriktiginde, olusan bu katman, uzerindeki kaygan yuzey sebebiyle asagi dogru kaymaya meyilli bir hale gelir. Bu durumda da cig kacinilmaz olur.


Cig Nedir? Cig Olusumuna Sebep Olan Temel Faktorler Nelerdir?Ruzgar Yonu
Ruzgarin yonu, yamaclarda kar birikimini de destekleyen bir durumdur. Yukari dogru siddetli bir sekilde esen ruzgarlar, dik yamaclarda buyuk kar kutlelerinin birikmesiyle sonuclanabilir ya da karin dag yamacina asiri hakim olmasina sebep olabilir. Dolayisiyla bu kar kutlesi de kolayca cig uretebilir.

Ormansizlasma
Bitki ortusu genel anlamda topragi, dogal afetlere karsi korur. Yamac uzerinde bulunan agac siralari, gerceklesmesi beklenen cigin dag tabaninda yer alan yerlesim alanlarina ulasmasini zorlastirabilir. Bunun yaninda cigin hareketini de yavaslatabilir. Ancak egimli alanlarin ormansizlastirilmasi, bolgeyi yasanacak olana ciglara karsi cok daha hassas bir hale getirir.



Kis Sporlari
Dik yamaclarda yapilan ve kis sporlarini iceren spor aktiviteleri gevsek bir tabaka olusumuna neden olur. Bu durum da cigi tetikleyen bir diger faktordur.

Depremler
Depremler, var olan zeminin titresmesine sebep olan dalgalar meydana getirir. Daglardaki tabaka da karin altinda bulunan zemin titrestiginde, kari tamamen yerinden cikarabilir ve bu karin cig olarak asagiya yuvarlanmasina sebep olabilir.


Cig Nedir? Cig Olusumuna Sebep Olan Temel Faktorler Nelerdir?Patlayicilar ve Makineler Tarafindan Olusan Hareketler
Genel olarak dengesiz kar tabakalari cok fazla olan bolgelerde, arazi araclarinin ya da kar motosIkletlerinin titresimleri, katmanlari bulundugu yerden oynatabilir ve kaymalarina sebep olabilir. Kayalari parcalamak adina patlayici madde kullanildiginda da patlamadan kaynaklanan ve son derece guclu titresimler sebebiyle de cig olusumu gerceklesebilir.


Cig Sirasinda Alinabilecek Olan Tedbirler
Cig, oldukca hizli gelisen bir dogal afettir. Bu sebeple, cig fark edildikten hemen sonra hizli ve sogukkanli bir sekilde olunmalidir. Cigin baslangic zamanindan sonra disarida bulunuyor iseniz cigin buyuklugune, hizina, etrafta bulunan araclara, patikanin genisligine ve var olan guvenli alanlara bagli olarak, cigin gerceklestigi alandan hizli bir bicimde ayrilmaniz gerekir. Bunun disinda yapmaniz gerekenler ise su sekildedir:

• Cigin yavas ve ortalama yuksekliginin cok daha az oldugu kenar bolumlere ulasmaya calisin.
• Kaya ve kirilmis agac parcalarindan uzak kalin ya da bunlardan korunun.


• Ses kaynaklarini kullanarak ya da bagirarak diger insanlari uyarin,
• Ciga yakalanmamiz kesinse ya da o anda kayak sporu yapiyor iseniz, elinizdeki kayak sopalarini ve kayaklari cikarip sabit bir agac kaya ya da bunlardan baska cisme tutunun.
• Eger kafaniz karin altinda olacak sekilde kaldiysa uzun bir sure nefesinizi tutmaya calisin.
• Yuzme hareketi yapip yerden destek alacak sekilde akan karin ustunde durmaya calisin.
• Tavsiye edilen diger bir yontem ise akis esnasinda oturma pozisyonu almaktir. Oturma pozisyonunda kollar ve bacaklar birbirlerine yapistirilir. Cig durmadan kisa bir sure once, bacaklarla yeri sertce iterek kalkmaya calisin. Zira cig durduktan sonra, son derece betonumsu bir ozellik gosterecek olan kar icinde parmagimizi bile oynatmak imkansizdir.


• Cig durmadan kesinlikle bir el, burun ve agzi kapatacak sekilde, acikta kalan diger el de hemen basin ustunde olmalidir. Kar altinda kalinan sure boyunca nefes alinan boslugu genisletmek ve basi mumkun oldugunca saga ve sola cevirmekte buyuk fayda vardir. Nefes alinan boslugu genisletmek, burun ve agzin karla dolmamasi demektir. Bu da, kisinin her zaman kurtulma imkaninin var olmasidir.

Son olarak da bazi arastirmalar ve olaylar, sirt cantasinin cigdan kurtulma sansini artirdigini gostermistir. Bu arastirmalar ve olaylara gore cig sirasinda sirt cantasi tasiyan kisilerin cigin topugu kadar yuzeyde kalma sanslari vardir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:53.