IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Biyografiler Tanınmış kişilere ait biyografilere bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

5Beğeni(ler)
  • 2 Post By CeReN
  • 1 Post By Aykut
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 07 Mart 2023, 10:56   #1
Standart Albrecht Durer (27 Mayis 1471 – 6 Nisan 1528)

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kokenli bir ailenin ucuncu cocugu olarak dunyaya gelen Albrecht Durer’in babasi Nurnberg’de kuyumculuk ve sahaflik yapiyordu.
Durer, baski resim konusunda gercek bir ustaydi. Tek bir renkli farkli tonlarini icerecek sekilde titizlikle calisiyordu. Toplumu da etkileyen yeni bir sanat turu olan baski resimler, kulturel yasantiyi tabana yayarak toplumun gelismesine katki sagliyordu. Bati sanat tarihinde Ronesans’in onculerinden sayilan Durer eserleri ile 16. yuzyil Alman kulturunun ve gorsel hafizasinin sekillenmesine katki sagliyordu.
Durer’in aklinda surekli bir takim dusunceler vardi. Perspektif, anatomi, oran-oranti gibi konulara ilgi duyuyor ve sanatin bilim temelinde ozellikle matematik temelinde gelismesi gerektigini dusunuyordu. Oklid’in, Vitruvius’un, Alberti’nin eserlerini okuyordu. Bilgi almak icin konustugu diger ressamlarin dusunceleri ile yetinmiyor, kendi arastirmasini yapiyordu ve teknigini surekli gelistiriyordu. Alternatif yontemler arastirarak, uyguluyor ve kendi ozgun yaklasimini gorsellerle aciklayan cizimler ve ahsap baskilar yapiyordu. Yaptigi sulu boya calismalari genellikle doga ve anatomi arastirmalarinin urunuydu. Ahsap baskilari ve gravurleri ise Kutsal Kitap’tan sahneler iceren hikayeleri anlatiyordu. Baski resimleri cok begenilmekte ve satilmaktaydi.
Albrecht Durer, bir sanatci, humanist ve yenilikci olarak genclik yillarindan olumune kadar entelektuel onem vermistir. Doga bilimlerine, edebiyata ve ozellikle matematige onem veriyordu. Ozellikle geometri alaninda ogrendigi bilgilerden buyuleniyor, bu bilgileri resmini gelismek icin pratige dokuyordu. Doga ve matematik arasindaki iliskiyi merak ediyor ve bunun uzerine arastirmalar yapip, kendinden onceki sanatcilari gozlemleyerek eskizlerle bu gozlemlerini gorsellestiriyordu. Butun bu faaliyetleri nedeniyle yasadigi donemde Alman Leonardo olarak anilmaya baslamistir.
Durer’in pek cok farkli alanda calismalari mevcuttur. Mimari, muzik, kasaba-koy-kale savunma tesislerinin guclendirilmesi, kilic kullanma sanati, at bedeninin orantisi, insan bedeninin orantisi gibi konular uzerine yazdigi metinlerle akademik cevrelerin dikkatini cekmistir. Fikirlerine ve cizimlerine deger verilmekteydi. Hatta at bedeninin orantisi hakkinda yazdigi metin ile yaptigi cizimler, yayimlanmadan once calinmisti.
Yaptigi arastirma ve calismalari 1525 yilinda Geometri ve Perspektif baslikli metinde toplayan Albrecht Durer, Almanca basilmis ilk matematik kitabini yazmis oldu.

1505 yilinda Nurnberg’de durmanin kendisi icin iyi olmadigini dusunerek Italya’ya gitmistir. Orada tempera teknigine geri donerek, tuval resimleri yapmaya baslamistir. Perspektif calismalari uzerine duserek, unlu matematikci, sanat kuramcisi Luca Pacoli ile tanisma yollarini aramistir. Durer, Pacoli’nin Leonardo da Vinci ile birlikte yazdigi, altin orani anlattigi eseri iyice okumustur.
Iki yil sonra Nurnberg’e geri donen Durer, Nurnberg’de sahip oldugu baski imkanlari sayesinde eserleri genis kitlelere ulasmis ve once Nurnberg’de sonrasinda ise tum Avrupa’da sohret sahibi olmustur. Baski resimleri Avrupa’nin pek cok yerine yayiliyor ve buyuk bir ilgi goruyordu. Oyle ki bazi sanatcilar Durer’in baski resimlerinin birer kopyasini satin aliyor ve aynisini yapmaya calisarak gravur konusunda kendilerini gelistirmeye calisiyorlardi.

Albrecht Durer (27 Mayis 1471 - 6 Nisan 1528)
Hz.Isa’nin cektigi acilari anlattigi iki baski resim serisi yapmis ve bunlarla unune un katmistir. 1512’de Roma Imparatoru I. Maximilian’in himayesine girerek, imparator icin baski resimleri, tasarimlar ve resimler yapmistir. Yedi yil sonra imparator oldugunde Durer, kirk sekiz yasindaydi ancak gozleri bozulmus ve romatizma agrilari cekiyordu. Buna ragmen okumaya ve calismaya devam ediyordu. Protestanliga sempati duyuyor, resimlerinde sIk sIk Protestanligin sembolu olan nesneleri kullanmaya baslamistir.
Durer’in icinde yasadigi donemdeki karamsal ruh hali, onun sahip oldugu icsel sIkinti ile ve dini inanclarla birlestiginde eserlerinde ortaya cikan grotesk figurler, cehennem ve cennet algisini nasil oldugunu ortaya koymaktaydi. Canavarlar, cadilar, tuhaf hayvanlar, aci ceken insanlar ve benzeri figurler Durer’in eserlerinde sIk sIk yer almaktaydi. Bu figurler belki 15. yuzyilda Durer’in eserlerinin halk arasinda bu kadar populer saglamaktaydi.
Koleksiyon yapmayi seven ve ilginc seyleri toplamaktan keyif alan Durer, ciktigi her yolculuktan cesitli hayvan boynuzlari, mercanlar, otantik silahlar ve benzeri farkli parcalar ile donmekteydi.
1521 yilinda halsizlik, yuksek ates gibi sIkayetleri olan Durer’in hastaligi ile ilgili kesin bir tani konulamamistir. Hastaliginin gunden gune ilerlemesine ragmen Durer, geometri, perspektif, oran-oranti arastirmalarina devam etmistir. Elli alti yasinda hayata gozlerini yuman Durer, Nurnberg’teki Johanisfriedhof mezarligina gomulmustur.
Herkesle arasi iyi olan ve eserleri ozellikle baski resimleri halk arasinda bile neredeyse kapisilan Durer, yasami boyunca Apokalips (Vahiy), 1498; Bakire Meryem’in Yasami, 1511; Isa’nin Cilesi-Buyuk Kitap, 1511; Isa’nin Cilesi-Kucuk Kitap, 1511 gibi birkac tane kapsamli baski resim sergisi hazirlamistir. Dini konulu olan bu ahsap baski serileri, Durer’in saygiyla anilmasini saglamis ve dunya genelinde ressamlar, grafik sanatcilari, animasyon cizerleri tarafindan ozel bir yer edinmesini saglamistir.

Bazi Onemli Eserleri:
Dresden Atlari (1496 dolaylari, Tuval uzerine yagli boya),
Otoportre (1500, tuval uzerine yagliboya)
Adem ve Havva (1504, gravur)
Sovalye, Olum ve Seytan (1513, gravur)
Melankoli (1514, gravur)


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 07 Mart 2023, 11:33   #2
Banlı Üye
Aykut - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Günümüze kadar o kadar çok değer,eser geldi ki,kullandığımız bir çok şey ve günümüzde kullandığımız icatlar,işimizi kolaylaştıran malzemeler gibi birçok şey.

Teknoloji ile birlikte herşey kolaylaştı ve anlamsızlaştı.Çünkü eskiden yapılan yeniliklerin emeği,zorluğu yada ilk olma heyecanları artık yok.Bugün bir telefon icad ediliyor yarın hangisi çıkacak diye bekliyoruz :) Nasıl yapıldığı yada nasıl emek harcandığı kimsenin umrunda değil.)

Emeğine sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bazen böyle bilgiler ve yazılar iyi geliyor:)

 
Alt 07 Mart 2023, 11:34   #3
SendikaLı
MarjinaL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğine Sağlık.Değişik Bir Bilgi Oldu Benım İçinde.

________________

𝗟𝗼𝘃𝗲 𝘁𝗵𝗲 𝗹𝗶𝗳𝗲 𝘆𝗼𝘂 𝗹𝗶𝘃𝗲. 𝗟𝗶𝘃𝗲 𝘁𝗵𝗲 𝗹𝗶𝗳𝗲 𝘆𝗼𝘂 𝗹𝗼𝘃𝗲.

Albrecht Durer (27 Mayis 1471 – 6 Nisan 1528)
 
Alt 07 Mart 2023, 11:48   #4
Standart

Alıntı:
Aykut Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Günümüze kadar o kadar çok değer,eser geldi ki,kullandığımız bir çok şey ve günümüzde kullandığımız icatlar,işimizi kolaylaştıran malzemeler gibi birçok şey.

Teknoloji ile birlikte herşey kolaylaştı ve anlamsızlaştı.Çünkü eskiden yapılan yeniliklerin emeği,zorluğu yada ilk olma heyecanları artık yok.Bugün bir telefon icad ediliyor yarın hangisi çıkacak diye bekliyoruz :) Nasıl yapıldığı yada nasıl emek harcandığı kimsenin umrunda değil.)

Emeğine sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bazen böyle bilgiler ve yazılar iyi geliyor:)
tşk ederim ki : )

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 07 Mart 2023, 11:48   #5
Standart

Alıntı:
MarjinaL Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Emeğine Sağlık.Değişik Bir Bilgi Oldu Benım İçinde.
tşk ederim.

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:18.