IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 14 Ekim 2020, 10:28   #1
Standart Adrese Teslim Calisan Lipit Nanopartikulleri

Son zamanlarda biyomedikal alanindaki en onemli gelismelerden biri hucrelerin icindeki genleri yuksek dogrulukla ekleme, cikarma veya degistirmeye olanak saglayan CRISPR gibi hedeflenmis gen duzenleyici metotlarin gelistirilmesidir. Adrese Teslim Calisan Lipit NanopartikulleriBu metot zaten orak hucre anemili hastalar ve coklu miyelom ve liposarkoma gibi kanser hastalarinin tedavisi icin test edildi veya kullanildi. Ayrica metodu gelistiren arastirmacilara bu sene nobel odulu verildi. Gen duzenlenmesi icin kullanilan bu yontem, istenilen genlerin bulunmasi ve degistirilmesi konularinda oldukca hassas olsa da hala vucudun spesifik hedef bolgelerinin tedavisi icin herhangi bir yol yoktur. Su ana kadar test edilen tedaviler, pahali ve zaman alan bir surec olan kan kok hucreleri veya bagisIklik sistemi T hucrelerini degistirmek icin vucuddan cikarilmasini ve kan dolasiminin yeniden cogalmasi veya bagisIklik cevabinin yeniden olusmasi icin hastaya yeniden enjekte edilmesini iceriyor.

Tufts Universitesi arastirmacilari Charpentier ve Doudna’nin basarilarinin uzerine ekleme yaparak gen duzenleyici paketleri farelerde kan beyin bariyerinden direk gecirerek beynin spesifik bolgelerine, bagisIklik sistemi hucrelerine veya spesifik doku ve organlara basarili bir sekilde ilettiler. Bu uygulamalar norolojik vakalarin hatta kanserin, bulasici hastaliklarin ve bagisIklik sistemi hastaliklarinin tedavisinde yepyeni bir stratejik yol izlenmesini saglayabilir.



Tufts’un biyomedikal muhendislerinden olusan bir ekip profesor Qiaobing Xu liderliginde gen duzenleyici kiti paketleyebilecek bir yol aradilar. Boylece kiti laboratuvar yerine hedef hucrelerde isini yapabilmesi icin vucuda enjekte edilebileceklerdi. Onlar lipit nanopartikulu (LNP) denen ve lipit molekullerinden olusan kucucuk baloncuklari kullandilar. Bu baloncuklar duzenleyici enzimleri zarf gibi sararak spesifik hucrelere, dokulara veya organlara tasiyabiliyor. Lipitler, kendilerine yagli bir kivam veren uzun karbon kuyrugu ve sulu ortamlar tarafindan sevilen hidrofilik bir bas kisimdan olusan molekullerdir. Ayrica bas ve kuyruk kisimlari arasinda nitrojen, kukurt ve oksijen bazli bir baglanti vardir. Lipitler, boluncugun etrafinda, bas kismi disariya bakacak ve kuyruk kismi iceriye, baloncugun merkezine, dogru uzanacak sekilde kendilerini konumlandirirlar.

Xu’nun ekibi bu nanopartikullerin yuzeyini belirli hucre tiplerinin uzerine yapisacak, onlarin zarlariyla butunlesecek ve islerini yapmalari icin gen duzenleyici enzimleri hucrenin icine birakacak sekilde modifiye etmeyi basardilar.

Kimyasal Zanaatkarlik Yaparak Hedeflenmis LNP UretmeAdrese Teslim Calisan Lipit Nanopartikulleri
Arastirmacilar degisIk bas, kuyruk ve baglanti kisimlarini karistirarak spesifik hucrelere hedeflenebilmelerine gore cok cesitli LNP adaylari ureterek bunlari gozlemleyebiliyorlar. En iyi adaylar fareler uzerinde deneniyor ve daha sonra hedeflenme ve gen duzenleyici enzimlerin farelerdeki ayni hucrelere iletimlerini en uygun hale getirebilmek icin kimyasal olarak modifiye ediliyor.

Xu, terzi gibi isleyerek gen duzenleme dahil cok genis yelpazedeki tedavi araclarinin paket halinde iletimlerini saglayacak bir metot gelistirdik, dedi. “Ilac sanayi tarafindan ilaclari dizayn etmek icin kullanilan kombinatoryal kimya yontemlerini kullandik. Ama bu yontemleri ilacin kendisini uretmek yerine iletim aracinin parcalarini dizayn etmek amaciyla uyguladik”. Hunerli bir kimyasal modelleme ile Xu ve ekibi gelistirdikleri NLP’nin bas kisminda norotransmitter kullandilar. Cunku normalde bu kadar buyuk molekul parcalari icin gecirgen olmayan kan beyin bariyeri bu sayede asilabildi.

Ilaclarin bariyerden guvenli ve verimli bir sekilde gecirilerek beyne ulasmalarini saglamak tipta uzun suren bir zorluk olmustur. Bir ilk olarak, CRISPR kitini olusturan mesajci RNA ve enzim kompleksini,
yasayan hayvanlarin beyinlerindeki belirlenmis hedef bolgelere iletebilmeyi basaran ekip Xu’nun laboratuvari olmustur.



Lipitlerin baglanti ve kuyruk kisimlarinda yapilan ufak degisIkliklerin yardimiyla kucuk bir molekul olan mantar onleyici ilac amphotericin B’nin (menenjit hastaliginin tedavisinde kullanilir) ve Alzheimer hastaligiyla baglantili bir protein olan tau’yu ureten gene baglanip onun uretimini durduran bir DNA parcasinin beyne iletilmesini saglayan LNP uretmislerdir.

Son zamanlarda da Xu ve ekibi farelerin T hucrelerinin icine gen duzenleyici paketlerin iletimini saglayan LNP’ler uretmislerdir. T hucreleri vucutta antikor uretilmesine yardimci olurlar, virusler cogalip dagilmadan enfekte olmus hucreleri yok ederler ve bagisIklik sisteminin diger hucrelerini baskilar ve duzenlerler.

Urettikleri LNP’ler, genellikle bulunduklari yer olan dalak veya karacigerde gen duzenleyici icerigi iletmek icin T hucreleri ile birlesirler. Bu icerik daha sonra T hucrelerinin molekuler yapisini ve dolayisiyla davranisini degistirir. Bu olay surecin ilk adimidir ve asilarin yaptigi gibi sadece bagisIklik sistemini calistirmakla kalmayip aslinda T hucrelerinin hastaliklarla daha iyi savasmalari icin tasarlanir. T hucresi genomunu duzenlemek icin Xu’nun kullandigi yontem daha fazla hedef odakli, verimli ve muhtemelen, su ana kadar denenen, genomlarini degistirmek icin viruslerin kullanildigi metotlardan daha guvenli.

Xu, T hucrelerini hedef alarak bagisIklik sisteminin enfeksiyonlarla savasma, kansere karsi koruma ve iltihap azaltma gibi konularda muazzam bir sekilde cok yonluluge sahip bir dalinin icine girebiliriz, dedi. Xu ve takimi mekanizmalarinda daha ileri bulgulara rastladilar. Bunlardan biri LNP’ler vucutta hedeflerine giden yolu kendi kendilerine bulabilirler. Akcigerlerdeki hucreleri hedef alan deneylerde arastirmacilar nanopartikullerin enjeksiyondan sonra kan dolasiminda spesifik proteinleri sectiklerini buldular. Simdi LNP’lerin yuzeyine eklenen proteinler, LNP’lerin, hedeflerine tutunmak icin onlara yardimci olan, ana parcalari haline geldi. Bu bilgi gelecekteki iletim parcalarinin dizayninin gelistirilmesine yardimci olabilir.

Bu sonuclar su ana kadar fareler uzerinde gosterildigi icin Xu, iletim metodunun insanlar uzerindeki etki ve guvenliginin belirlenmesi icin daha fazla calisma ve klinik denemelere ihtiyac oldugunu belirtti.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:01.