IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 02 Ekim 2020, 10:43   #1
Standart Duzenleyici Treg T Hucreleri Nedir, Nasil Islev Gorur?

T hucreleri bir tur bagisIklik sistemi hucresidir. Uc genel T hucresi tipi bulunmaktadir, bu tipler duzenleyici T hucreleri (Treg hucreleri), sitotoksIk T hucreleri ve T yardimci hucreleri seklindedir. T duzenleyici hucreleri, T yardimci hucrelerinin potansiyel olarak zararli etkilerini baskilamaktadir. T duzenleyici hucrelerin bazi islevleri su sekildedir:
• Otoimmun hastaligin onlenmesi
• Alerjileri ve astimi baskilama
• Maternal-fetal bagisIklik toleransina aracilik etmek
• Oral toleransin duzenlenmesi
• Patojenin neden oldugu immunopatolojinin baskilanmasi
• T-hucresi aktivasyonunun zayif uyaranlarla bastirilmasi
• T yardimci hucreleri tarafindan bagisIklik tepkisinin buyuklugunun kontrolu
• Commensal bakterilerin korunmasi

Treg Hucre Tipleri
Treg hucrelerinde bir dizi alt populasyon vardir. Bunlarin en iyi karakterize edilenlerinden bazilari CD4, CD25 ve FOXP3’u ifade eder. Dogal Treg hucreleri, tum CD4 + yardimci indukleyici T hucrelerinin yuzde 5 ila 10’unu olusturur. IL-2 hucre yuzeyi reseptorunun orta ila yuksek ekspresyonuna ve transkripsiyon faktoru FoxP3’un hucre ici ekspresyonuna sahiptirler. Trl hucreleri buyuk miktarlarda IL-10 ve daha az miktarlarda IL-3 uretir, ancak IL-4 uretmezler. Tr1 hucreleri, kendine karsi toleransin induklenmesi ve gida antijenleri gibi zararli olmayan yabanci antijenlerin toleransinda rol oynar. Efektor T hucrelerinin proliferasyonunu ve sitokin uretimini inhibe ederler.
Duzenleyici Treg T Hucreleri Nedir, Nasil Islev Gorur?Th2 hucreleri Trl hucrelerine benzer, ancak TGF-y ile module edilir. IgA sentezine ve lokositlerin kemotaksisine yardimci olurlar ve diger bagisIklik hucrelerini baskilama ozelliklerine sahiptirler. TGF-mu mukozal yuzeylerde toleransi korumak icin onemlidir. Buna bir ornek oral toleranstir.



Treg Hucrelerinin Gelisimi
T hucreleri kemik iliginde yapilir ve timusta belirli bir kokene baglanir. Hepsi CD4 ve CD8 yuzey proteinleri olmadan baslar. Bunlar CD4-CD8- veya cift negatif (DN) hucreler olarak bilinir. Bu asamada hucre, genlerle etkilesimler icin timik korteksteki hucrelere karsi test edilebilen benzersiz bir molekul icin genlerini yeniden duzenler. Pozitif proliferasyonu test eden ve CD4 ve CD8 eksprese etmeye baslayan ve cift pozitif hucreler olarak bilinen T hucreleri. Cift pozitif Treg hucreleri, timustaki diger hucrelerle etkilesime dayanilarak secilir. FOXP3’u kopyalamaya baslarlar ve olgun Treg hucreleri haline gelirler.

Otoimmuniteyi Onleme
Treg hucreleri timusta gelisir ve bir yaralanma veya iltihap bolgesinden salinan kemokinler tarafindan stimulasyon uzerine salinir. Hucreler bolgeye ve yakindaki lenf dugumlerine goc eder. Burada, immunosupresyon efektor hucrelerle dogrudan etkilesimlerden kaynaklanir. Treg hucreleri, aktivasyon ve klonal genisleme gibi otoreaktif T hucrelerinin aktivitelerini azaltabilir. Yarali dokulardan gelen otoantijenlerin taninmasi yoluyla bagisIklik toleransini indukler ve surdururler. Sonraki bagisIklik yaniti, hucre-hucre temasi veya cozunur sitokinler yoluyla module edilebilir.
Treg hucreleri ayrica sitotoksIk aktiviteye sahiptir. Hedef hucreleri arasinda CD4 + ve CD8 + T hucreleri, NK ve NKT hucreleri, monositler, dendritik hucreler ve granulositler bulunur. Treg’ler, CD8 + bellek efektor T hucrelerini kisitlama yetenegine sahiptir. Uygun bir bagisIklik tepkisi icin aktive edilmis ve efektor Treg hucreleri arasinda bir denge gereklidir. Treg hucrelerindeki artislar, otoimmun hastalik ve alerjilerin yani sira greft reddinin onlenmesinde yardimci olabilir. Tersine, Treg hucrelerinin azalmasi tumorlere ve patojenlere karsi bagisIkligi artirabilir.

Duzenleyici T Hucreleri Nasil Calisir?
Duzenleyici Treg T Hucreleri Nedir, Nasil Islev Gorur?Duzenleyici T (T Reg) hucreleri, periferik toleransi korumak, otoimmuniteyi onlemek ve kronik enflamatuar hastaliklari sinirlamak icin gereklidir. Bununla birlikte, sterilize edici bagisIkligi baskilayarak ve anti-tumor bagisIkligini sinirlandirarak yararli tepkileri de sinirlarlar. T Reg hucreleri, baskilayici etkilerine aracilik etmek icin emrinde birden fazla mekanizmaya sahiptir. Bunlar dort temel etki modu halinde gruplanabilir: inhibe edici sitokinler ile baskilama, sitoliz ile baskilama, metabolik bozulma ile bastirma ve dendritik hucre (DC) olgunlasmasi veya fonksiyonunun modulasyonu ile bastirma.
• Inhibitor sitokinler ile baskilama: interlokin-10 (IL-10), donusturucu buyume faktoru-(TGF) ve yeni tanimlanan IL-35, T Reg- hucre fonksiyonunun anahtar aracilaridir. Hepsi inhibe edici olmalarina ragmen, farkli patojenik veya homeostatik ortamlarda kullanilma derecesi farklidir ve ortusmeyen bir islevi dusundurur.

• Sitoliz yoluyla baskilama: hem fare hem de insan T Reg hucrelerinin, in vitro ve in vivo olarak granzim A veya granzim B ve perforin yoluyla sitolize aracilik ettigi gosterilmistir.

• Metabolik bozulma ile baskilama: Bir dizi ilgi cekici mekanizmanin hedef hucreyi bastirdigi ya da oldurdugu son zamanlarda gosterilmistir. Sitokin yoksunlugunun aracilik ettigi apoptoza, CD25 + T Reg hucreleri tarafindan hizli IL-2 tuketimi aracilik ederken, adenozinin perikuler olusumu ve sIklik AMP’nin zar boslugu baglantilari yoluyla hucre ici transferi, hedef hucreyi iki guclu inhibe edici molekule maruz birakir.



• DC olgunlasmasinin veya fonksiyonunun modulasyonu ile bastirma: Iki mekanizma onerilmistir. Ilk olarak, sitotoksIk T-lenfosit antijen 4 (CTLA4) -CD80/CD86 etkilesimleri, triptofanin katabolizmasini pro-apoptotik metabolitlere indukleyen guclu bir duzenleyici molekul olan indolamin 2,3-dioksijenazin (IDO) salimini indukler. Ikinci olarak, MHC sinif II molekullerine baglanan lenfosit aktivasyon geni 3 (LAG3), DC olgunlasmasini ve fonksiyonunu inhibe eder.
Bu cesitli mekanizmalarin onemi degerlendirilirken bircok karmasIk konu dikkate alinmalidir. Ilk olarak, T Reg- hucre islevi temasa bagli olarak kabul edilir, ancak bazi mekanizmalarin bu sekilde islevlerine nasil aracilik edebilecegi acik degildir (ornegin, sitokinler). Ikinci olarak, bu mekanizmalarin cogu icin birincil hedef hucrenin efektor T hucreleri ve / veya DC’ler mi yoksa diger antijen sunan hucreler mi oldugu acik degildir.
Onemli bir soru, T Reg hucrelerinin kac mekanizmaya ihtiyac duydugudur. Tek bir birincil mekanizma, birden cok yedekli mekanizma veya birden fazla yedeksiz mekanizma olabilir. Mevcut veriler ikincisini tercih eder, ancak bu tam olarak tanimlanmayi surdurur ve ilgili T Reg hucresinin turune ve duzenleyici islevine aracilik ettigi baglama bagli olarak degisebilir. Efektor T hucrelerinin bu baskilayici surecte ‘masum’ taraflar olmayabilecegi ve aslinda T Reg- hucre fonksiyonunu guclendirebilecegi hipotezi sunulmaktadir.
Duzenleyici Treg T Hucreleri Nedir, Nasil Islev Gorur?Duzenleyici T (T Reg) hucreleri, periferik toleransi korumak, otoimmun hastaliklari onlemek ve kronik enflamatuar hastaliklari sinirlamak icin gereklidir. Bununla birlikte, sterilize edici bagisIkligi baskilayarak ve anti-tumor bagisIkligini sinirlandirarak yararli tepkileri de sinirlarlar. T Reg hucrelerinin hem yararli hem de zararli etkileri olabilecegi dusunuldugunde, etki mekanizmalarinin belirlenmesine buyuk ilgi vardir. Bu Derlemede, baskilamaya aracilik etmek icin T Reg hucreleri tarafindan kullanilan temel mekanizmalari acikliyoruz ve bu mekanizmalardan birinin veya daha fazlasinin T Reg icin cok onemli olup olmadigini tartisiyoruz.-hucre islevi. Ek olarak, efektor T hucrelerinin bu baskilayici surecte ‘masum’ taraflar olmayabilecegi ve aslinda T Reg- hucre fonksiyonunu guclendirebilecegi hipotezi bulunmaktadir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 06:54.