IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Uzay Uzay'dan Son Haberler

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Siyahizm


 
 
Seçenekler Stil
Alt 16 Eylül 2020, 16:49   #1
Banlı Üye
Siyahizm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Hubble Uzay Teleskobu nedir

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Hubble Uzay Teleskobu, ismi Amerikalı astronom Edwin Hubble'ın anısına verilen ve 1990 yılında uzaya fırlatılan bir uzay teleskobudur.

İsmini Amerikalı astronom Edwin Hubble'dan alan ve 1990 yılında Uzay Mekiği Discovery tarafından Dünya etrafındaki yörüngesine taşınan Hubble Uzay Teleskobu, oldukça gelişmiş özelliklere sahip.

NASA ve Avrupa Uzay Ajansı arasındaki ortak bir çalışmanın ürünü olan Hubble Uzay Teleskobu, 1990 yılında uzaya gönderildikten sonra, teleskobun ana aynasının çalışmaları kısıtlayacak şekilde yanlış yerleştirildiği ortaya çıktı.

Ardından 1993 yılında bir uzay mekiği fırlatıldı ve Hubble'ın aynasındaki söz konusu sorun giderildi.

HUBBLE UZAY TELESKOBU'NUN AVANTAJLARI

Hubble Uzay Teleskobu, Dünya atmosferinin dışında görev yaptığı için diğer teleskopların yapamadığı görevleri gerçekleştirebiliyor. Örneğin Hubble'dan elde edilen görüntülerde, atmosferin neden olduğu bulanıklık ve havadaki partiküllerden yansıyan ışığın oluşturduğu arka plan kirliliği bulunmuyor.

Ayrıca, Ozon tabakası tarafından tutulan morötesi ışığın gözlemlenmesi de Hubble Uzay Teleskobu sayesinde mümkün olabiliyor.

Fırlatıldıktan sonra astronomi tarihinin en önemli araçlarından biri haline gelen Hubble'ın elde ettiği "Hubble ultra derin alan" adlı fotoğraf, bugüne kadar görünür ışık ile en uzak mesafeden alınmış detaylı görüntü olarak tarihe geçti.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Hubble Uzay Teleskobu, uzayda bakımı astronotlar tarafından yapılacak şekilde tasarlanmış tek teleskoptur. Sonuncusu Mayıs 2009'da olmak üzere beş adet bakım uçuşu gerçekleştirilmiştir.

İlk servis uçuşu Aralık 1993'te Hubble'ın görüntüleme hatasının düzeltilmesi için gerçekleştirildi. 2, 3A ve 3B bakım uçuşları sırasında çok sayıda alt sistem onarılmış ve birçok gözlem cihazı daha modern ve yetkin olanlarıyla değiştirilmiştir.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

2021 yılında fırlatılacak olan James Webb Uzay Teleskobu'nun göreve başlamasıyla, Hubble Uzay Teleskobu artık görev yapmayacak.

James Webb Uzay Teleskobu, Hubble'dan görevi devralacak ve Güneş sisteminin ötesinde keşfedilen yeni gezegenlerin birçoğunun atmosferinin, yaşam için uygun olup olmadığını analiz edecek.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Alıntı
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 20:53.