IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 04 Mayıs 2020, 12:01   #1
Standart Rostislav Alexeyev Kimdir?

Rostislav Alexeyev, unlu bir mucittir. 18.12.1916 tarihinde dogmus, 09.02.1980 tarihinde olmustur. Hidrofil, hava yastigi ve hava boslugu gemileri tasarladi. 400 tonluk “Lun,” 140 tonluk “Orlenok” ve 20 tonluk “Utka” dahil olmak uzere yer alti kanatli efektli (WIG) araclar icin cesitli tasarimlari pazarladi. Bu tasarim burosu, organizasyon acisindan farkli olmasina ragmen, Krasnoye Sormovo Tersanesi ile birlikte kabul gordu.

WIG, kaldirmayi artirmak ve surtunmeyi azaltmak icin, deniz seviyesinin veya arazinin yuzeyine yakin hareket eden, kanadin ozelligi olan zemin etkisini kullanan bir cihazdir. Kanadin yuzeye olan mesafesi ne kadar kucuk olursa etkisi daha buyuk olur.

WIG hava hizina sahiptir, ancak havaalanlari gerektirmez, yuksek yuk tasima kapasitesine sahiptir, nispeten puruzsuz bir yuzey uzerinde kullanilabilir. Denize sifir WIG kisitlamalari sadece kalkis ve inis sirasinda mevcuttur. WIG kanadi (duzlemden farkli olarak), kanat ve yuzey (“ekran”) arasinda gelen sIkistirilmis akisin verimli kullanimini en ust duzeye cikarmak icin uyarlanmis ozel bir profile ve sekle sahiptir.

Rostislav Evgenievich Alexeyev, 18 Aralik 1916’da dogdugunda ailesi koy ziraatcisi idi. 1932’de Alekseev’in ailesi Sovyet sehri Gorki’ye tasindi (devrim oncesi adi Nizhny Novgorod simdi restore edildi). Burasi, Rusya’nin en eski tersanelerinden biri olan ve sonunda dunyanin en genis hidrofil cesitlerinin kurucusu olacak olan Krasnoye Sormovo’nun yeriydi. 1935 yilinda, Alekseev Gorki Sanayi Enstitusu Gemi Insaati Bolumune girdi (simdi – Nizhny Novgorod Devlet Teknik Universitesi). Bos zamanlarini kendisi icin yat insa etmeye ve yarislara katilmaya adadi. Yatinda siyah bir yelken vardi. Efsaneye gore, Alekseev yelkeninin “korsan rengi” nedeniyle yaris iznini reddetti. Fakat o vesilelerle yaris baslayana kadar beklerdi.

Sovyet bilim adamlarinin su akisindaki folyo operasyonu hakkindaki makalelerini okuyan Alekseev, bu sorun uzerinde calismaya karar verdi. Ekim 1941’de (II. Dunya Savasi sirasinda, dusman Moskova yakinlarindayken), yuksek lisans tezini “Hidrofilli Bir Planya Teknesi” konulu olarak sundu. Calismalari doktora tezi seviyesine yakin olarak kabul edildi. Alekseev, T-34 tanklarinin uretim kalitesini kontrol etmek icin “Kirmizi Sormovo” tesisine yonlendirildi. Stalingrad Savasi’ndan sonra, gunde bir saat yuksek hizli bir teknede calismasina izin verildi. 1943 yilinda ilk hidrofil yapildi.
1940’larda ve 1950’lerin basinda birkac deneme hidroforu insa edildi. Hidrodinamik profiller gelistirildi. Hareket stabilitesi, manevra kabiliyeti, guvenilirlik, guvenlik, yapi sorulari arastirilmis ve ilkeler gelistirilmistir. Bircok kurum ve hukumet Alekseev’in calismalari hakkinda olumsuz sonuclar verdi ve hatta bunu yasaklamak icin talepler bile vardi. Ancak Alekseev sig suya daldirilmis folyolar konseptini gelistirmek icin ozverili calismalarina devam etti. Tasarimi ozellikle puruzsuz, ancak acik ve sig nehirlerde ve kanallarda calismak uzere tasarlanmistir. Alexeyev’in folyo sisteminin altinda yatan temel ilke, kucuk kaldirma katsayilari kullanarak sakin suya daldirma folyosunu stabilize etmek icin daldirma derinligi etkisidir.

II. Dunya Savasi’ndan hemen sonra, Ruslar Sachsen’de bir tasarim ofisi kurdu ve sadece 1950’lerin ortalarinda River Fleet Bakanligi, Alekseev’in projesi icin bir hidrofil siparis etmeye karar verdi.

Alexeyev folyo sistemini kullanan RAKETA # 1 prototipi 1957’de piyasaya suruldu. 25 Agustos 1957’de hidrofil tekne “RAKETA # 1” ilk yarisa Gorki-Kazan’a gitti. Hizi 60 km / saatti – normal yer degistirme, nehir gemilerinin hizindan uc kat daha fazla idi. Ilk tasarimina ve 1957’de piyasaya surulmesine ragmen, RAKETA en basarili Sovyet ticari yolcu hidrofillerinden biri olarak adlandirilabilir. 1973’e kadar bile, ABD Donanmasi ilk PHM hidrofilini baslatti, Sovyet nehirleri ve gollerinde 300’den fazla RAKETA vardi, bunlardan 66’si sadece Volga United River Shipping Agency tarafindan isletildi.



1960’larin basinda Alekseev yuksek hizli yolcu filosu olusturma programini gelistirdi. Su siniflar insa edildi: Raketa, Meteor, Sputnik, Belarus, Volga, Berevestnik, Vihr, Kometa. 1962’de Sovyetler Birligi lideri NS Hrutshev, “Okuzlere binmek yeterli!” Dedi ve Lenin Odulunu Alekseev’in kolektifine verdi. 1960’larin ortasindan sonuna kadar, Rusya’da en az 45 hidrofil servisi isletiliyordu ve bir yilda yaklasIk 3.000.000 yolcu tasindi.

1960’larda Alekseev, dinamik hava yastigi – ekranoplans uzerinde yeni bir tur yuksek hizli arac gelistirmeye basladi. Alekseev’in calismasindaki en gorkemli deney, 500 tonluk ekranoplan “KM” nin tasarimi, yapimi ve test edilmesiydi. “KM” uzerinde yapilan birkac yillik test, gelecekteki ekranoplanslarin insasi icin paha bicilmez veriler verdi. Bir sonraki proje cok islevli “Orlyonok” idi. 1970’lerin sonunda Alekseev, yolcu ekranoplans Volga-2 ve Raketa-2’nin yaratilmasi uzerinde calisti. Teknik belgelerin tamamlanmasini beklemeyen Alekseev, Volga-2’yi uretime soktu, ancak kacinilmaz talihsizlik geldi. 9 Subat 1980’de Rostislav Evgenievich Alekseev oldu.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:01.