IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 27 Nisan 2020, 11:48   #1
Standart Vitaly Mikhailovich Abalakov Kimdir?

13 Ocak 1906 Yeniseysk-26 Mayis 1986’da arasinda yasamistir. Sovyet/Rus dagci ve mucididir. Buz tirmanisi sanatinda onemli bir an olan Abalakov Ipliginin mucidi olarak bilinen Vitaly Abalakov, Kafkasya ve Pamirs (Tacikistan) da dahil olmak uzere pek cok zirveyi fetheden unlu bir Sovyet alpinistiydi.

Iyi bir sebeple Vitaly Abalakov “Sovyet Dagciliginin Babasi” olarak bilinir. Sosyalist sistemde ciddi bir sekilde dagcilik pesinde kosan ilklerden biri olan Abalakov, Rus tirmanisinin gelismesine cok katkida bulundu: ilk yukselislerin tartisilmaz lideri olarak; verimli hirdavat mucidi; savunucu ve asiri fiziksel kondisyon ornegi; uluslararasi tirmanma kamplarinin etkin yoneticisi; UIAA ve ipotek komisyonuna delege etmek; ve Amerika BirlesIk Devletleri’ni ziyaret eden ilk Sovyet ekibinin saygin uyesidir. 1976’da Amerikan Alpine Club’a fahri uye oldu.



Erken yasta, dogdugu Sibirya kenti Krasnoyarsk yakinlarindaki kaya olusumlari uzerinde arastirma yapmaya basladi. 1930’larin basinda, Pamirs, Tien Shan, Altay ve Kafkasya’da bircok onemli yukselisi gerceklestirerek on plana cikti. Ortaklari arasinda zamaninin en iyi Sovyet kadin tirmanicisi olan karisi Valentina ve Sovyetler Birligi’nin en yuksek noktasi olan Pik Konumunun zirvesine ulasan ilk kisi olan kardesi Eugene vardi.

Vitaly, Tien Shan’daki Khan Tengri’de donmasi sonrasi 1936’da tirmanmayi birakti; sol ayaginin ucte biri ve her iki eldeki parmak kisimlarinin kesilmesi gerekiyordu.

1938’de komunist partinin uygulayici kolu tarafindan bati dagcilik tekniklerini tesvik ettigi ve Almanya’ya casusluk yaptigi icin tutuklandi ve Nazi Almanya’sina karsi savasta hizmet etmesine ragmen 1940’a kadar musahede altinda kaldi. Ancak, 50’lerde veya 60’larda bir suredir gelistirdigi dissiz capa ile tekrar gundeme geldi (bunlarin Jeff Lowe’nun ilk fikri olarak ortaya cikip cikmadigi konusunda bazi tartismalar olsa da). Bu capa, buz tirmanicisinin cephaneliginde onemli bir arac haline gelen bir alet konumuna geldi. Ayrica ilk camming cihazlarini (dedektor) bulma konusunda da kredilidir.

II. Dunya Savasi’ndan sonra yuksek irtifa dagciligina geri dondu ve neredeyse her yil 1960’larin basina kadar buyuk bir kesfe cikti. En iyi basarilari arasinda Kafkasya’daki “kuzey yuzu” yollari vardi; Pam Lenin’de Pik Lenin, Pik 19 ve digerlerinin yedi piklik bir donusu kesfetti; Pik Pobedy’nin ilk yukselisi, ikinci en yuksek Sovyet zirvesi olan Tien Shan’dadir.

Meslegi makine muhendisligi olan Abalakov, bircogu hafif titanyumdan yapilmis cesitli tirmanma ekipmani gelistirdi. Ancak yeteneginin buyuk bir kismi, yirmi yil boyunca laboratuvar direktoru olarak gorev yaptigi Merkezi Bilimsel Spor Arastirma Enstitusu’ne yatirildi. Burada farkli sporlarda atletik performansi izlemek icin cihazlar yapiminda uzmanlasti. Calismalari, SSCB ve diger sosyalist ulkelerde atletik egitim yontemlerinin iyilestirilmesi ile kredilendirilmistir.
Yillar icerisinde Sovyet devletinden bircok odul aldi: Onurlu Dagcilik Ustasi (1934), Onurlu Spor Ustasi (1943), SSCB Onur Egitmeni (1957), Lenin Nisani (1957), Onur Rozeti Duzeni (1972 ), Halklar Arasindaki Dostluk Sirasi (1982).
Son yillara kadar Amerikali dagcilar bu adamla kisisel olarak tanismadilar. 1974’te Abalakov, buyuk bir Amerikali grubunun katildigi uluslararasi kampin tirmanma direktoru olarak gorev yapti. 69 yasinda bile oldukca formdaydi ve daha genc bir adamin fizigine sahipti. Karakteri de kalici bir izlenim birakti. Alcakgonullu bir ruhu ve hasta bilgeligi, mutevazi tavriyla parladi.



1982’de basarili Sovyet seferi icin ekipman uzerinde calisti ve ulke capinda konferanslar verdi, bu da gencleri dagcilik organizasyonlarina katilmaya cesaretlendirdi. Ayrica kuzey Rusya’nin nehirlerini de kanoladi ve buyuk bir buyukbaba olarak hayattan zevk aldi.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 21:34.