IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


3Beğeni(ler)
  • 1 Post By She
  • 1 Post By Reyhan
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 10 Temmuz 2021, 11:51   #1
Standart Otlaklarda Hangi Bitkiler Yetisir?

Cayir, dusuk yagis ve cimenli bitki ortusu ile karakterize edilen genis bir ekosistemdir. Ortalama olarak, otlaklar yilda 500 ila 900 milimetre (20 – 35 inc) arasinda yagmur alir, bu da orada bulunabilecek bitki turunu sinirlar. Bu bolgeler genellikle belirgin bir agac veya daha buyuk bitki eksIkligine sahiptir. Bunun yerine, cesitli otlar ve alcak calilar tarafindan doldurulur. Otlak bitki ortusu ayrica topraga cok daha yakin olan buyume noktalarina sahip olma egilimindedir.

Otlaklar Nerede Bulunur?
Antarktika haric tum kitalarda otlaklar bulunur ve tum dunyaya yayilmistir. Bircok ulkede ve cografi bolgede bulunduklari icin, bir cayirin ortalama sicakligi, bulundugu yere bagli olarak buyuk olcude degisir. Sicakliklar bazi bolgelerde -20C (-4 F) kadar dusuk, bazilarinda ise 30C (86F) kadar yuksek olabilir. Otlaklar ayrica dunyanin neresinde bulunduklarina bagli olarak farkli isimlere sahiptir. Kuzey Amerika’da, otlaklar ic illerde ve eyaletlerde bulunabilir ve genellikle cayirlar veya ovalar olarak siniflandirilir. Guney Amerika’da pampalar guney ve bati bolgelerindedir, Orta Avrasya’da bozkirlar bulunur, Afrika kitadaki bircok ulkede cesitli otlak ovalari gorur ve guneydogu Avustralya‘da genis col alanlarini parcalayan cayirlar vardir.



Iliman Otlaklarda Buyuyen Bitkiler
Otlaklar iki tur biyoma ayrilabilir. Bunlara iliman cayirlar veya tropik cayirlar denir. Iliman cayirlar tum dunyada cesitli ulkelerde bulunabilir. Iliman cayirlara bazi ornekler sunlari icerir: Orta Kuzey Amerika’daki ovalar ve cayirlar, Macaristan‘daki puszta, Yeni Zelanda ve Avustralya’nin yaylalari, Arjantin‘deki pampalar veve Rusya’nin bozkirlari. Konumlari buyuk olcude degisse de, iliman cayirlar iki bicimden birini alma egilimindedir. Ya islak ve nemlidirler, uzun cayirlar olustururlar ya da asiri sicaklik araliklarina sahip, yazlari sicak ve kislari soguk olan bolgelerde bulunurlar. Bu bolgeler kuru kisa otlarla doldurulur. Iliman cayirlar yilda yaklasIk 10 – 30 inc yagmur alir ve yuksek bir kir cicegi yogunluguna sahiptir. Yaygin cesitlerden bazilari arasinda bufalo otu, kaktusler, adacayi, yanan yildizlar, altinbasaklar, asterler, sut otu, aci bakla, mor koni cicegi, yonca ve aycicegi bulunur.

Tropikal Otlaklarda Buyuyen BitkilerOtlaklarda Hangi Bitkiler Yetisir?
Tropikal cayirlar ise yilda 20 ila 50 inc arasinda degisen daha yuksek bir ortalama yagis seviyesine sahiptir. Tropikal cayirlar, diger bolgeler gibi soguk donemlerden degil, buyume ve hareketsiz donemlerden gectiginden, diger cayirlara gore daha fazla agac omrune sahip olma egilimindedirler. Agaclarin sert kurakliklara ve yanginlara, gozenekli topraklara ve verimsiz kosullara dayanmasi gerektiginden, bu agaclar hala boreal veya yagmur ormanlarindan farklidir. Ayrica otlayan hayvanlarin bollugu nedeniyle, bu agaclar hayvanlari caydirmak icin derin kokler, kalin kabuklar ve sert ozsu gelistirmistir. Tropikal cayirlarda yaygin olan agac turlerinden bazilari sunlardir: baobab agaclari, maketti agaclari, yabanmersini agaclari, islik dikeni, samdan agaclari, semsiye dikenli akasya, kanguru pence agaclari, nehir sogutleri ve kara chokeberry.


Iklim DegisIkliginin Otlak Bitkileri Uzerindeki Etkileri
Dusuk yagis seviyeleri nedeniyle, otlaklar iklim degisIkligine karsi cok savunmasizdir. Sicakliktaki veya yagistaki asiri degisIklikler, bolgesel bitki ortusu ve bunun sonucunda bolgedeki vahsi yasam uzerinde yikici etkilere neden olabilir. Bu biyolojik bolgeler, artan mevsimsel ve yillik sicakliklar da dahil olmak uzere her turlu sicaklik degisimini gordu. Yagis duzenindeki degisIklikler de kuresel olarak artmaktadir. Avustralya’da oldugu gibi bircok bolgede kuraklik ve yanginlar yasanirken, diger biyomlarda yagislar ve seller artti. Bu degisIklikler sadece bitki ortusunu degil ayni zamanda bolgedeki yaban hayatini da etkilemektedir. Bati Kuzey Amerika iklim degisIkliginden buyuk olcude etkilenmistir ve bu bolgelerdeki otlaklar artan kuraklik ve yangin seviyelerine sahiptir. Bu kurak ve yari kurak bolgeler, kuru iklimlerde cok hizli buyuyen ve oldukca yanici olan hile otu gibi istilaci turlerde artis gostermistir. Bu, bati Amerika BirlesIk Devletleri ve Kanada‘nin cogunda yangin sIkliginda ve dagiliminda bir artisa yol acmistir. Yagislarin azalmasinin diger etkileri dunyanin diger bolgelerinde de gorulebilir.


Insan Faaliyetlerinin Otlak Habitatlari Uzerindeki Etkileri
Iklim degisIkliklerine ek olarak, cayirlar da insani gelisme icin en populer alanlardan biridir. Bunun temel nedeni, duz arazinin ormanlik bir alana gore cok daha kolay temizlenmesidir. Bu nedenle, otlaklar genellikle temizlenir ve tarimsal kullanimlar icin yeniden kullanilir. Bu, dogal otlaklarin ekin tarlalariyla degistirildigi Kuzey Amerika gibi cayirlik alanlarda bolca oldu. Kuzey Amerika’da dogal otlaklarin sadece %2’si hala mevcuttur. Geri kalani kalkinma veya tarim icin yeniden kullaniliyor. Bircok alanda dogal otlaklar bile mevcut tarim sistemlerinden dolayi risk altindadir. Avustralya’da cok sayida sigir ciftligi vardir ve bu ciftliklerin cogu, sigirlarinin dogal otlaklari yiyerek ozgurce dolasmasina izin verir. Serbest tarla ciftciligi diger seceneklerden cok daha surdurulebilir olsa da, ot populasyonlarini azaltabilecek otlayan hayvanlardan bu kadar yogun trafigi dogal olarak gormeyen otlaklar uzerinde yikici bir etkisi olabilir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 10 Ağustos 2021, 07:42   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Artık bitkilere bile hasret kaldık. Paylaşım için teşekkürler @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cim

________________

~ E & B ~
 
Alt 10 Ağustos 2021, 09:12   #3
Standart

Alıntı:
She Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Artık bitkilere bile hasret kaldık. Paylaşım için teşekkürler @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cim
ben tşk ederim Canim.

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 10 Ağustos 2021, 10:39   #4
Cumhuriyet Kadını
Reyhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Paylaşım için teşekkürler canım

________________

ellerinde bir güldüm ,
soldum .
 
Alt 10 Ağustos 2021, 11:45   #5
Standart

Alıntı:
Reyhan Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Paylaşım için teşekkürler canım
Ben tşk ederim :*

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:31.