IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 24 Nisan 2021, 10:35   #1
Standart Hayvanlar Gibi Davranan 9 Muhtesem Bitki Turu

Bitkilerin gozleri veya kulaklari yoktur ve yer degistiremezler. Bu nedenle ihtiyac duyduklari besinleri arama gibi bir ozellikleri de bulunmamaktadir. Etrafinda olup bitenleri algilayabilecek ve bunlara gore tepki verebilecek bir beyinleri de yoktur. Bircogumuz bitkileri bu sekilde biliriz. Sabit, yer degistiremeyen, tepki veremeyen, yiyecek arayamayan ki zaten bunlara ihtiyac da duymayan organizmalar olarak bilirdik. Ama yaniliyormusuz. Bu yazida, bu konuda yanildigimizi gosteren ve hayvanlara hatta insanlara bazi yonleriyle benzeyen 9 ilginc bitkiyi bulabileceksiniz.

9. Kuskut (Koklayabilen Bitki)



Kuskut, koku bulunmayan ve parazit bir bitki olarak yasamini surduren ve yiyecek uretemeyen bir bitki turudur. Baska bir bitki uzerinde yasar ve besinlerini o bitkiden alir. Kucuk disler gibi gozuken yapilari ile uzerinde yasadiklari bitkilerin saplarini delerler ve oradan besinleri emerler. Asil sasirtan sey ise, bu bitkinin uzerinde yasayacagi ana bitkiyi secebilme kabiliyetinde olmasidir ve genellikle domates bitkisini tercih ederler. Penn State Universitesi’nde yapilan bir arastirmaya gore Kuskut, uzerinde yasayacagi ana bitkiyi belirlemek icin etraflarindaki bitkileri koklamaktadir. Hayvanlarda bulunan goz, kulak veya burun gibi organlari olmamasina ragmen koklama kabiliyeti olan bu bitki diger bitkilerden aldigi kokuya gore uzerinde yasayacagi bitkiyi secebilmektedir.

8. Kustum Otu (Mimosa Pudica)

Bitkiler, dokunmalara karsi tedbir olarak tepki verebilirler. Elbette bu tepkileri simsek hizinda degildir. Ancak dokunduktan sonra yapraklarini kapatabilir veya tam kapatmasa bile hareket ettirebilir. Hucre duvarlarina karsi olusan su basinci yapraklarin sert kalmasini saglar. Ona degdiginiz veya oksadiginiz zaman kendisini salar ve sertlik ortadan kaybolur. Kustum Otu, Guney ve Orta Amerika’ya ozgudur. Dokunmalara karsi hizli tepki vermesinin sebebi tam olarak bulunamamistir. Yine de bir insan veya hayvan gibi sanki kaslari varmiscasina etkiye tepki verip yapraklarini hareket ettirmesi oldukca ilginc olsa gerek.


7. Desmodium Gyrans (Dans Eden Bitki)

Dans eden bitki, bitki davranisinin tum kurallarini cigneyen bir bitki olarak bilinir. Bitkiler, dokunmaya, isiga veya atese tepki verebilir, ama muzige veremez, degil mi? Yanlismis! Bu bitkinin sese tepki verdigine inanilmaktadir ve (her seyden cok) duyarli oldugu soylenebilir. Charles Darwin, bir kez cok heyecanlandi ve 1873’te Joseph Hooker’e yazdi: “Simdi size desmodium (gyrans) bitkisinin hareketlerini anlatmak istiyorum.”


6. Sinekkapan Bitkisi

Bariz bir yakalama kabiliyeti? Cogumuz, bu yirtici ve tekin olmayan bitkiyi duymusuzdur. Hayvan davranislari sergileyen bir bitki varsa, tam anlamiyla sinekkapan bitkisini ornek verebiliriz. Carolina’ya ozgu olan bu bitkinin acik olan yapraklarina beklenmeyen bir sinek yaklastiginda tuzak devreye girer ve bitki sinegi yakalar. Hayvan daha sonra sindirilir ve gida ihtiyaclarina ek olarak kullanilir. Ne okudugunuzu fark ettiniz mi. Sindirim yapabilen bir bitkiden bahsediyoruz. Sinekkapan bitkisi, etcil bitkilerinden birisidir.


5. Spotted Knapweed (Saldirgan Bitki)

Sirada ciddi olarak savasabilen bir bitki geliyor. Bu bitki turu, meralar icin ciddi tehdit olan bir bitkidir. Bazi besin maddelerini topraktan cekebilmek icin Knapweed koku, bir dizi kimyasal maddeyi topraga dagitir. Ancak bu kimyasallarin kotu bir etkisi vardir. Bu bitkinin toprakta veya bolgede daha fazla yer alabilmesi ve tutunabilmesi icin cok sayida diger bitkileri oldurdugu gorulmektedir. Bazi hayvanlarda oldugu gibi bolgesini savasarak alan bir bitki turudur.

4. Surahi Bitkisi


Baska bir etcil bitki turu ise Surahi bitkisidir. Bu bitkideki yapraklar, huni bicimindedir ve agzindan asagi dogru surahi gibi gozukur ve torba gibi bir yapisi vardir. Bu bitki tarafindan belirlenen tuzak oldukca basittir. Bocekler renk, koku ve huni bicimindeki yaprak girisinin yakininda bulunan nektar tarafindan cezbedilir. Bocek yaklastiktan sonra, kaygan yapidaki yaprak acilir, bocek icine duser ve sonunda olur ve sindirilir.

3. Nepentes Bitkisi

Maymunlarin bazen bu bitkilerden yagmur suyu ictiginin gozlemlenmesi nedeniyle, bu bitkiler tarafindan kazanilan bir takma ad olan maymun bardagi olarak da bilinir. Ayrica etcil bir bitkidir, boceklerle dolup tasarlar, bu bitkilerin daha buyuk turleri (Nepenthes Rafflesiana gibi) fareleri bile yakalayabilmektedir. Zaten bu bitkilerin bardaklara benzedigini basta belirtmistik, bu bardaklarda bogmak ve icine dusen hayvanlari sindirmek icin kullanilan surup ve sivilar bulunur. Fare bile avlayabilen bitki. Kulaga oldukca garip gelen bu durum, bircok hayvanin bile yapamayacagi bir aktivite diyebiliriz.


2. Gunes Gulleri

Yaygin olarak Drosera adi verilen, etobur bir bitki olup yaklasIk 200 ture sahiptir. Bu bitkinin belirleyici ozellikleri, tatli ve yapiskan nektar benzeri salgilara sahip olan hareketli dokunaclaridir. Bocek, bir yemek icin salgilar uzerine geldiginde sIkistirilirlar ve bitki onu daha da yakalamak icin oldukca sakin bir sekilde diger dokunaclari yonlendirir. Bitki daha sonra yakalanan bocegi sindirir. Sindirim ozelligi, bitki dunyasinda oldukca yaygin gibi gorunuyor.

1. Akasya Agaclari (Guney Afrika)

Guney Afrika’daki Limpopo ovasinda meydana gelen bir kazada, bilimadamlari, birazdan ozetleyecegimiz bitki zekasi hakkinda daha fazla bilgi edinme imkanina sahip olmustur. Uzun suren bir kuraklik sirasinda, sadece yesil, gorunuste yasam kurtaran Akasya agaclariyla beslenen cok sayida Kudu hayvanin acimasizca olmeye basladi. Otopsi calismalari, bu Kudu hayvanlarinin, agaclar tarafindan kendi kendine savunma mekanizmasi olarak, artan sayida Kudu beslenmesini kasitli olarak azaltmak icin saldigi bir zehir tarafindan olduruldugunu ortaya koydu. Profesor Van Hoven’in yorucu calismalari, Akasya’nin giderek artan miktarda Kudu’nun yapraklarini yedigini hissettigini ve yapraklarin daha fazla parcalanmasini durdurmak icin Kudu’lar uzerinde olume neden olacak sekilde tanen denilen bir kimyasal konsantrasyonunu artirdigini ortaya koydu. Daha da tuhaf olani ise komsu agaclarla kimyasal olarak iletisime gecerek onlarin da tanen kimyasallarini artirmalarini bildirmesidir. Ne kadar da ilginc ve muhtesem degil mi? Bu agaclar kendi aralarinda, diger hayvanlardan kendilerini koruyabilmek adina haberlesebilmekte ve gerekli tedbiri alabilmektedir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 01 Mayıs 2021, 10:49   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Desmodium Gyrans (Dans Eden Bitki)

Nasıl dans ediyor acaba

________________

~ E & B ~
 
Alt 01 Mayıs 2021, 10:57   #3
Standart

Bi tek sinekkapanı biliyorum içlerinden. Görüntüleri de olsaymış keşke

 
Alt 01 Mayıs 2021, 11:31   #4
Huysuz ve tatlı kadın..
Yazgı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:16.