IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 03 Nisan 2021, 22:36   #1
Standart Siklamen çiçeği bakımı nasıl yapılır?

Siklamen çiçeği bakımı nasıl yapılır?

Siklamen (Cyclamen) çiçeği direk olarak gün ışığına maruz kalmamalıdır. Gün ışığı aldığı yöne doğru eğilim gösterebilir. Gün ışığı almayan yönü belirli aralıklarla gün ışığına çevrilmelidir. Böylece çiçeğin bir yöne doğru eğilimi engellenebilir.

Siklamen (Cyclamen) sonbahar-kış döneminde çiçeklenir. Pencere önünde veya çiçek tarhlarında bahçede yerini Ekim aylarında alabilir.

Siklamen çiçeği bakımı nasıl yapılır?

Serin havaları çok seven siklamen yaz aylarında giderek yapraklarını sarartmaya başlar. Tabi bizleri de telaş sarmaya başlar ‘Acaba bitkim ölüyor mu?’ diye. Öncelikle dışarıda bakımını sağladığınız siklameni yaz aylarında rahat edebileceği serin ve bol aydınlık olan bir konuma alın. Bunun için evimizin en nemli, en havadar bölümü olması nedeniyle mutfağı tercih edebilirsiniz. Bitkiler için özellikle kışın en ideal yer diyebiliriz.

Yaz sıcağında bitki hemen bunaldığını belli eder. Çiçekleri söner, yaprakları aşağı doğru düşer ve sararmaya başlar. Hemen bitkiyi önce musluk altında serinletin. Ve evde gölgede, bol aydınlık bir konumda bakımını yapmaya devam edin.

Sararan yaprakları temizleyin. Kuru dalları da aynı şekilde. Ve sonrasında sizi mutlu edecek görüntüye şahit olun. Bir de yaşadığınız yer gerçekten bunaltıcı bir sıcağa sahipse su püskürtücü ile bitki yapraklarını aklınıza geldikçe serinletmeyi unutmayın.

Siklamen çiçeği bakımı nasıl yapılır?

Siklamen çiçeği üç yöntemle çoğaltılır. Tohumla, yapraktan çelikleme ya da yumru kökten çoğaltmak mümkündür. Tohumları yaz sonunda dikilebilir. Yapraktan çoğaltmak zor olsada yinede yumru köke yakın yerden alınan bir yaprak suda köklendirilebilir. Yine yumru kökü birkaç parçaya bölüp çoğaltılmaktadır. Yine bu işlemde zor ve risklidir.

Esinti ve sıcak ortamlarda bitki ne yazık ki hastalıklara açık hale gelir. Bu nedenle bakımında ortam seçimi çok önemlidir.

Siklamen çiçeği bakımı ile ilgili en önemli noktalardan biri sulamadır. Özellikle çiçek açtığı dönemde suyu sever, ancak bitkinin yapraklarına su gelmemesine dikkat edin. Sulamanın ardından saksı dibinde su kalmadığına emin olun.

Siklamen çiçeği, yazın haftada iki kere, kış aylarında ise haftada 1 kere olacak şekilde saksı üstünden sulanmalıdır. Yazın sulama tekniğinde haftada iki gün olacak şekilde Pazartesi ve Perşembe günleri tercih edilebilir. Kışın ise sulama tekniğinde sulamasını ihmal etmemek adına Pazartesi günleri tercih edilebilir. Sulama esnasında kullanılan su kabı ölçeği hep aynı olmalı ve çiçeğe dökülen su saksının dibinde kalırsa mutlaka dökülmelidir. Böylelikle bitkinin toprağında koku, sineklenme ve haşerelerin oluşmasına da engel olunacaktır.

Sulamada temel kural bitkinin toprağı kurudukça su verilmelidir. Toprağının kuru yada sulu olduğunu anlamamız için, toprağına parmağımıza batırarak kuru veya ıslak olduğunu anlayabiliriz. Ya da tahta bir çubukla ıslaklık kontrolünü gerçekleştirebilirsiniz. Toprak ıslak ise bitkimiz topraktaki suyu henüz bitirememiş olduğundan sulamamızı bir sonraki güne bırakabilirsiniz.
 
Alt 18 Nisan 2021, 18:29   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Çok hoş bir çiçek, görüntüsü yetiyor zaten.

________________

~ E & B ~
 
Alt 18 Nisan 2021, 18:31   #3
Standart

Bizim evde bundan var sanırım.
Demek ki ismi buymuş.
Şaşırdım. ;d

________________

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alt 18 Nisan 2021, 18:35   #4
Standart

Çok güzel bi çiçek
Ama ismi bana Bayii Toplantısı filmini hatırlattı

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 16:22.