IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 14 Temmuz 2020, 07:36   #1
Helper
Nevra - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Durgun Göz Aşısı Nedir?

Göz aşısı, odun dokusu olan ya da bulunmayan küçük bir kabuk parçasının üzerinde bulunan tek bir göz ile yapılan aşılara denir. Özel bir kalem aşısı şekli olan göz aşısı, yalnızca tek bir gözün kullanıldığı aşılardır. Göz aşıları, kalem aşılara göre daha çabuk uygulanabilen aşılardır. Göz aşıları küçük fidanlarda kullanılır.

Durgun göz aşısı o yılın sürgünlerinden alınarak yapılan aşılardır. Aşı yapma dönemi ise Temmuz ve Eylül arasını kapsar. Yaz aylarında yapılan bir aşı çeşididir. Bu dönem fidanların çoğaltılmasında önemli bir dönemdir. Anaç ağaç Temmuz sonu ve Ağustos ayında kolay kabuk verebilir durumdadır çünkü büyüme durumundadır. Anacın kabuk vermediği dönemde artık aşı yapılmaz. Genel olarak kışları sert, yaz mevsimi kısa süren yerlerde kullanılır.

Aşı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her aşı çeşidinde olduğu gibi durgun göz aşısı yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Aşı yapılacak meyve ağacı ile anaç ağaç arasında uyumluluk, yakınlık ve benzerlik bulunması büyük önem taşımaktadır. Aşı gözlerinin alınacağı kalemler hastalıksız olmalı ve serin yerde bırakılarak korunmalıdır. Ayrıca kalemler sabah erken saatlerde alınması çok faydalı olacaktır. Aşının mevsiminde ve doğru yöntemlerle yapılmasına dikkat edilmelidir. Alınan sürgünlerin kuvvetli olmasına ve sürgün tomurcuğu bulundurmasına dikkat edilmelidir.

Aşı Sonrası Yapılacak İşlemler

Aşı yapıldıktan sonra aşının tutması için yapılması gereken işlemler olduğu bir gerçektir. Aşılama sonrasında ot ayıklama, sulama ve diğer tarımsal mücadele gibi işlemler yapılmaya devam edilir. Ertesi yıl ilkbaharda bitkide uyanma başlamadan aşının üstünden 8-10 cmlik kısım kesilerek atılır. Bu kısımlar yabani kısımlardır. Aşının gözünün altında ve üstünde ortaya çıkan filizlenmeler temizlenir. Bu işlemleri yaparken yapılan aşı kırılmasın diye gevşek biçimde bağlanır. Haziran sonunda aşının bağlandığı yabani kısım kesilip atılır. Süregelen yaz boyunca aşılı fidan ve ağaçların sulama, zirai mücadele, çapalama gibi tüm mevsimsel işlemlerin yapılmasına devam edilir. Göz aşılarında %10 zayiat beklenen bir durumdur.


Alıntı
________________

*****

"Ardından karanlığın içinde bir kibrit yanmış.
Geçmiş, geleceğin üzerinde kendini ateşe vermiş.
Ve gelecek, geçmiş ile birlikte yok olmaya başlamış."

*****
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 06:18.