IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


3Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By She
  • 1 Post By WildCat


 
 
Seçenekler Stil
Alt 04 Haziran 2020, 19:07   #1
Standart Alerjisi Olanlarin Yetistirebilecegi En Iyi Cicekler

Saman nezlesi mevsimi geldigi zaman alerji hastalari bitkilerden adeta nefret edecek konuma gelebilirler. Pek cok cicegin, ozellikle Aster (Asteraceae) familyasindan ve ruzgarla tozlasanlarin, semptomlara neden olabilecegi dogru olsa da, herhangi bir koklamaya neden olmamasi gereken bircok cicek bulunmaktadir. Saman nezlesi tetikleyicisi olarak suphelenilen baskin kokulu bahce bitkilerinden bazilari hic alerjen degildir. Kamelya, zambak ve gul gibi ciceklerin ruzgar tarafindan dagitilan polenleri yoktur ve genellikle saman nezlesi olan kisileri etkilememektedir. Bununla birlikte, alerjileri kotulestirmeye bazi oldukca kokulu cicekler, guclu kokulari ile tahris edici olabilmektedirler. Yakin bolgelerde, bas agrisina ve mide bulantisina neden olabilmektedir, fakat acik havada etkileri yoktur, bu sebeple ev icinde yetistirilmezler. alinamazlar. Bunlar gardenya, sumbul, yasemin ve leylaklari icermektedir.
Bununla birlikte Fransiz hibrit leylaklarin cogu ve beyaz veya sari cesitler cok kokulu degildir ve tahris etmemektedirler. Tabii ki, cogunlukla yesillikleri icin yetistirilen cok fazla bahce bitkisi cesidi bulunmaktadir. Bu cicekler cicek acmadigi zamanlarda kimseyi rahatsiz etmemektedirler. Bu yazida alerjileri oldugu halde evlerinde bitki yetistirmek isteyen kisiler icin en iyi cicek secenekleri bulunmaktadir.

Acelya Cicegi
Acelya, tozlasma icin boceklere bagimlidir ve nadiren tozlarini ruzgarla havaya birakmaktadir. Yalniz bilinmesi gereken bir durum vardir ki, bu da; bu bitkinin alerjen olmamasina ragmen, acelya bitkilerinin tum parcalari insanlar icin zehirlidir ve polenleri icermektedir.



Begonya Cicegi
Begonyalar, bu ozgur cicekli bitkiler hemen hemen her golgeli bahcede oldugu icin kucuk polen dokme egilimindedir. Fakat oran cok az oldugu icin tum populer begonya turleri, alerjisi olanlar icin guvenli ciceklerdir.
Begonvil Cicegi
Bilimsel adi Bougainvillea olan Begonvil bitkisinin goz alici guzel cicekleri bulunmaktadir. Gercek minik, boru seklindeki beyaz cicekler renkli canaklarin icindedir ve cok az polen uretmektedirler. Bu yuzden alerjisi olan kisiler icin guvenli olarak tanimlanmaktadir.

Kaktus Cicegi
Kaktus bitkileri cicek olarak dusunulmeyebilir fakat cicek acmaktadirlar. Kaktusun, canli tohum uretmesi icin baska bir kaktus bitkisinden capraz tozlasma yapmasi gerektirmektedir, ancak dagitmak icin sadece ruzgara gerek yoktur cunku bocekler ve kuslar araciligiyla yayilmaktadirlar.

Kamelya Cicegi
Kamelya ciceklerinin cok guzel bir kokusu vardir. Alerjiye neden olan bitkiler olduklarindan suphelenmek mumkundur, ancak kamelyalar dioiktir, yani ayni cicek uzerinde hem erkek hem de disi ureme organlari bulunmaktadir. Bu yuzden polenlerinin tozlasma icin cok uzaklara gitmesi gerekmemektedir.

Yaban asmasi (Akasma) Cicegi
Bilimsel adi Clematis olan cogu yaban asmasi, Kuzey Amerika yerli Virgin’s-Bower (Clematis viticella) ve Sweet Autumn Virgin’s-Bower (Clematis terniflora) haric, saman nezlesi olan insanlari tahris etmemektedir.

Kolyos Cicegi
Bilimsel adi Coleus olan Kolyos bitkileri, cogu bahcivanin cicek acmadan once cicekleri sIkistirdigi yapraklari ile bahceye cok fazla renk katmaktadirlar. Bu daha kalin, daha parlak bir bitki vermektedir ve alerji tetikleyicisi olmamaktadir.



Hasekikupesi Cicegi
Her ne kadar hasekikupesi ciceginin firca benzeri organlarindaki polen havaya karisacak gibi gorunse de, bu bitkiler nektar seven kuslara ve mahmuzlari olan boceklerle tozlasma gerceklestirmektedir. Bu yuzden alerjisi olan kisileri etkilememektedir.

Sardunya Cicegi
Sardunyalar (Pelargonium) cok az polen vermektedirler. Bilim adamlari, henuz genis bir yayilimda olmasa da, polen icermeyen bir sardunya cesidi gelistirmislerdir. Bu yeni tur hapsirmaya neden olmayabilirler, ancak bazi kisiler yapraklarina dokunmasa da cilt tahrisine neden olabilmektedir.

Ebegumeci Cicegi
Ebegumeci cicek, havada olmayan cok agir polen uretmektedir. Bununla birlikte, saman nezlesi olan insanlar, ciceklerle yapilan ve hala poleni icerebilen ebegumeci cayi icmemeye dikkat etmelidir.

Hosta Cicegi
Hosta bitkileri bahcede cok tercih edilen bir bitki turudur. Cicek sevenler tarafindan cok sevilmektedir cunku cok az bakim gerektirmektedirler. Cicekler genellikle cicek acmadan once kesildiginden, alerjilerle ilgili bir sorun olmamaktadir.

Ortanca Cicegi
Ortancalarin alerjilerle olan iliskisi icin hala arastirilma yapilmaktadir. Tahris edici olmayan cinslerinin cogu ozellikle modern cesitlerdir. Ancak hassas kisiler Pee Gee Hydrangeas ( Hydrangea paniculata ) ve Oak Leaf Hydrangea’dan ( Hydrangea quercifolia ) kacinmak isteyebilirler.

Impatiens Cicegi
Impatiens’in polen parcaciklari buyuk ve yapiskandir. Bu durum boceklerin polenleri baska cicege tasimasi icin cazip hale getirmektedir. Ancak polenler ruzgar tarafindan alinamayacak kadar agir olduklari icin alerjisi olanlar icin guvenli cicekler olarak degerlendirilmektedir.

Iris Cicegi
Iris ruzgara bagli degildir. Iris ciceginde bombus arilarini ilgisini ceken egimli sepalslar bulunmaktadir. Burada yapiskan polene karsi surtunup bir sonraki cicege tasimaktadirlar.

Zambak Cicegi
Zambaklar iyi miktarda polene sahipken, organlarindaki ve polen yuklu anterleri onlarla cikarmak cok kolaydir. Dikkatli olunmalidir, cunku sari polen kiyafetleri ve parmaklari lekeleyebilmektedir. Daha da kotusu, saplar hassas kisilerde cilt tahrisine neden olan bir ozu yayabilmektedirler.



Orkide Cicegi
Orkide poleni genellikle alerjik reaksiyonlari tetiklememektedir, ancak cok hassas bazi kisiler saman nezlesi yasayabilmektedirler, ozellikle bitki ic mekandaysa bu risk daha fazladir. Daha buyuk olasilikla, bazi orkidelerin sizdigi saptan cilt tahrisleri meydana gelebilmektedir.

Petunya Cicegi
Petunyalar, bitkiler toplu olarak yetistirildiginde cok daha belirgin hale gelen hafif bir koku vermektedirler. Bununla birlikte, polenleri alerjen olarak kabul edilmemektedir.

Floksa (Alev Cicegi)
Floksa poleni hava ile tasinmaz ve bitkiler genellikle bu cinsin diger uyelerinin neden oldugu tahrise neden olmazlar. Bu yuzden alerjisi olanlarin yetistirebilecegi tarzda bir cicektir.

Gul
Gul poleni hava yoluyla tasinabilse de, cogu gul saman nezlesini tetiklememektedir. Yogun yapraklari olan guller, tek ciceklerden daha az polen salgilamaktadirlar. En fazla tetikleyenler arasinda basta yaban gulu sayilabilir.

Aslanagzi Cicegi
Aslanagzi, hem ilkbahar hem de sonbahar bahceleri icin mukemmel bir secimdir. Arilarin icine girmeyi sevdigi kopmus kapali cicekleri, polenlerini iceride tutma egilimindedir.

Bahar Ampul Cicegi
Cogu bahar sogani kendiliginden tozlasmaktadir. Polenleri hava ile tasinabilse de, cicekler polenlerde cok dusuk olma egilimindedir. Bu, cigdem, nergis, sumbul ve laleler de dahil olmak uzere en populer bahar ciceklerini icermektedir.

Thrift Cicegi
Thrift’in (Ameria maritima) pembe veya beyaz ciceklerinin neseli kureleri tozlasma icin arilara guvenmektedir ve saman nezlesinin sIkinti cekmesine neden olmamalidir.

Mine Cicegi
Bilimsel adi Verbena olan Mine cicegi bitkileri bahceye daha fazla tozlayici cekmek icin onerilmektedir. Her ne kadar nektar ve polen bakimindan zengin olsalar da, polen ruzgarda tasinmamaktadir ve saman nezlesi olan kisileri etkilememektedir.

Viyola ve Hercai Menekse
Hercai menekseler de dahil olmak uzere viyola ailesinin uyelerinin kalin, yapiskan poleni, ruzgarin tasimasi icin cok agirdir. Bu bitkiler saman nezlesine katkida bulunmamaktadir.

Zinya Cicegi
Zinnias, saman nezlesini tetikleyen pek cok bitki iceren Aster ailesinin bir parcasi olmasina ragmen, yeni melezlerin cogu kisi icin sorun yarattigi gorulmemektedir. Bunlar saman nezlesi sorunlarina neden olmayacak tek cicek degildir, ancak alerjisiz bir bahce sahibi olmaya yardimci olacak bilgilerdir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 28 Mart 2021, 21:41   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Aslanagzi, hem ilkbahar hem de sonbahar bahceleri icin mukemmel bir secimdir. Arilarin icine girmeyi sevdigi kopmus kapali cicekleri, polenlerini iceride tutma egilimindedir.

Nihayet bu bahar görücegiz bir çiçek yüzü

________________

~ E & B ~
 
Alt 28 Mart 2021, 21:44   #3
Standart

guzel paylasim tsk ler @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cim

________________

No MoRe DramA
 
Alt 28 Mart 2021, 23:09   #4
Standart

Ben tsk ederim.

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 22:03.