IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 28 Mayıs 2020, 10:48   #1
Standart Valerian Cayi Nedir? Faydalari Nelerdir?

Kediotu olarak da bilinen valerian cayi sifali ozellikte bir bitkidir. Valerian cayi vucudu dinginlestirir ve gece rahat bir uyku saglar. Cok sayida faydasi vardir. Valerian cayina kediotu denmesinin sebebi ise kedilerin bu bitkileri cikararak kokunu yemesinden dolayidir. Insanlar uzun yillardir bu bitkiyi sifasindan dolayi tuketirken kedilerin neden tukettigi bilinmez. Uykusuzluk sorunu yasayan insanlara sIkca tavsiye edilmesi ve fayda saglamasi modern tipta kanitlanmis bir bitkidir.

Valerian Cayi Nedir?
Kediotu familyasindan bir bitki olan valerian cayinin bilimsel ismi Valeriana Officinalis’tir. Bitkinin isminin anlami saglikli ve guclu demektir. Kedilerin bu bitkiyi cikararak kokunu koklamasi ve yemesinden dolayi halk arasinda kediotu bitkisi olarak da bilinir. Kediotu disinda sifa veren ot olarak da bilinen bir bitkidir. Valerian cayi en fazla Kuzey Amerika’da gorulur. Bu caylarin olgun hali 2 ile 3 metre yukseklige sahiptir. Valerian cayinin yetismesi icin gerekli ortamin nemli ve cimli olmasi gerekmektedir. Bitkinin ucu sivridir fakat saplarinin ici bostur. Yapraklari oldukca tuylu olan bu cayin rengi koyu yesil formundadir. Bitkisi yesilken cicekleri kirmizi ve pembe renklidir.



Valerian Cayinin Faydalari
Bu cay insan sagligi acisindan cok fazla faydaya sahip bir bitkidir. Saplarinin cay olarak demlenmesi ve tuketilmesi ile cok kisa bir zaman dilimi icerisinde fayda gosterir. Bitkinin demlenmesi sonucu bitki icerisindeki faydali tum maddelerini suya verir. Bu bitkinin kokeni cok uzun yillara dayanir. Valerian bitkisi icerisinde 50’den fazla kimyasal madde bulunur. Bu maddeler insanlari sakinlesmeye ve derin bir uyku uyumaya yardimci olur. Uzun yillardir bilinen bu bitki son yillarda cay seklinde kullanilmaya baslamistir.
Icerisinde bulunan linarin ve hesperidin antioksidanlarinin etkisi ile insanlarin daha derin uyumasini saglar. Ayni zamanda kaliteli uyku ve uyku suresini uzattigi da bilinir. Fazlasiyla sakinlestirici ve rahatlatici etkisi ile son zamanlarda cok fazla tercih edilen bir cay olmustur. Belirli bir zaman icerisinde duzenli kullanim ile huzursuz bacak sendromu gibi hastaliklari ortadan kaldirir. Endise ve stres gibi problem yasayan insanlarin bu sorunlarini ortadan kaldirmaya yarar. Ayni zamanda sindirim sistemini de olumlu yonde etkiler. Valerian cayi kaygi bozuklugu gibi sorunlari olan insanlarin bu sorunlarinin ortadan kalkmasina yardimci bir caydir. Cocuklarda ortaya cikan hiperaktif hareketleri azaltmaya ve odaklanmayi arttirma gibi faydalari da goruluruz.

Valerian Cayinin Yan Etkileri
Sifalari ile bilinen bu cay fazla tuketimi sirasinda bazi yan etkiler gostermektedir. Bir aydan fazla cok miktarda tuketildiginde depresyon ve bas agrisi gibi sorunlar ortaya cikmaktadir. Ayni zamanda cok tuketim ile fizyolojik adaptasyon gibi problemlerin gorulme durumu olabilir. Her insanda ayni faydayi gostermez. Cok kucuk bir kisminda faydalarinin tam tersi durumlar ortaya cikmaktadir. Valerian cayinin yan etkilerinden bir digeri ise bas donmesi, sersemlik ve enerji kaybi gibi sorunlardir. Bu sebeple uzun yol arac kullanimi durumlarindan once tuketilmemesi gerekir.

Valerian Cayi Nasil Hazirlanir?
Valerian cayi hem sicak hem de soguk formda hazirlanir. Bu cay kok olarak satilabildigi gibi marketlerde hazir poset cay seklinde de satilabilir. Ayni zamanda kokunu kurutup toz haline getirerek bu sekilde de cayi yapilabilir. Sicak valerian cayi; bir tatli kasigi valerian kokunun tozunu bir bardak sicak su ile 10 dakika demlenerek hazirlanir. Demlenen cay daha sonra suzulerek tuketime hazir hale gelir. Istege gore bal ve seker de ilave edilebilir. Soguk valerian cayi ise; dilimlenen kokun soguk suya konularak 9 ile 11 saat arasinda bekletilerek hazirlanir. Daha sonra suyu suzulur ve gun icerisinde istedikleri vakitte tuketmek mumkundur.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 18 Nisan 2021, 12:57   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Baya faydalıymış teşekkür ederiz @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

________________

~ E & B ~
 
Alt 18 Nisan 2021, 12:58   #3
Standart

İlk defa duydum, oldukça da faydalıymış

 
Alt 18 Nisan 2021, 12:59   #4
Okkalı bir gülüş lazım, buradan bir güleceksin taa oradakine koyacak...
PeLin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Çok faydalıymış valerian anamm nick mi yapsam çok tatli sanki bundan nasil bunu çıkardıysam

________________

Sabrımın sınırları taştığında hayatımdan silemeyeceğim insan yoktur.
Kimsenin ardından koşmayın çünkü seven insan yan yana yürür
 
Alt 22 Nisan 2021, 14:24   #5
Cumhuriyet Kadını
Reyhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart


Valerian Cayi Nedir? Faydalari Nelerdir?

Görüntüsü de güzelmiş



________________

bazen insanlar iyilesmek istemez.
cünkü ,
icindeki acı sevdiklerinin son hatirasidir..


per aspera ad astra ✨
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:33.