IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
Sohbet chat

💬 Bu Alana Reklam Ver ! 🎉 Hemen Katıl!

Seçenekler Stil
Alt 03 Mart 2020, 12:59   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Kirmizi goz hastaligina dikkat

Yaz aylarinin gelmesiyle birlikte gunes isinlarinin goze olan zararlarina dikkat ceken uzmanlar, kirmizi goz hastaligina karsi vatandaslari uyariyor. Bezmialem Vakif Universitesi Hastanesi Goz Hastaliklari Ana Bilim Dali’ndan Doc. Dr. Halil Ozgur Artunay, kirmizi goz hastaliginin ortaya cikmasinda deniz havuz kirliligi, ortak malzeme kullanimi ve yakin temasin onemli oldugunu soyledi.

Doc. Dr. Halil Ozgur Artunay, ozellikle yaz aylarinda gozde enfeksiyonlara neden olan bakteri ve viruslerle kendini gosteren kirmizi goz hastaligi ve korunma yollari hakkinda bilgiler verdi. Yaz aylarinda ortaya cikan alerji ve enfeksiyonlarin, gozlerde kanlanma ve yanma gibi sIkayetlere neden oldugunu belirten Artunay, “Kirmizi goz bircok goz hastaliginin ortak bulgusudur. Gozdeki kizariklik, kirpik diplerindeki kizariklik, gozaltindaki kizariklik. Bu hastalik bircok hastaligin ortak bulgusu olarak degerlendirilmektedir. Ornegin; kirmizi goz hastaligi, enfeksiyon, alerjik goz iltihabi veya kuru goz dedigimiz goz yasinin eksIkligine bagli olarak gelisebildigi gibi goz tansiyonu, travma gibi hastaliklara ve sistemik bazi hastaliklarinda on bulgusu olarak olustugunu gormekteyiz” ifadelerini kullandi.

Nasil korunmali

Kirmizi goz hastaligina ozellikle bakteri ve viruslerin neden oldugunu vurgulayan Artunay, sunlari kaydetti’ “Mumkun oldugu kadar gun icerisinde elimizi gozumuze surmeyerek bu hastaliktan uzak durabiliriz. Diger taraftan mikropla karsilasmis goz iltihabi geciren hastalarin kullandigi esyalari kullanmamak bir yontem olabilir. Ayrica girdigimiz havuzlar ve denizlerin hijyenik ortamlara uygun olmasi, kendimizi kirmizi gozden korumamizda onemli bir faktordur. Ayni zamanda bilgisayar karsisinda kullanacagimiz suni gozyaslari ve bilgisayar karsisinda gozleri surekli kirpmakta ozellikle kuru goze bagli kirmizi gozden korunmamizda bize yardimi olacaktir.”

Bu mevsimlerde en cok rastlanan hastaliklar arasinda kirmizi goz hastaligini geldigini soyleyen Artunay, “En cok alerjik ve bakteriyal viral konjektiviti olarak karsimiza cikmaktadir. Ayni zaman da gunumuzun toplumun da bilgisayar karsisinda uzun vakitler gecirdigimizden hastalar icerisinde kuru gozun kirmizi goze sebep oldugunu bilmekteyiz” dedi.

Kirmizi goz hastaliginin belirtilerini deginen Artunay, “Kirmizi goz hastaliginin belirtileri arasinda adindan da anlasilacagi gibi gozlerin kirmizi, damarlarin kirmizi olmasi, akinti, sulanma ve gozun ozellikle isiga karsi hassasiyeti gibi bulgulari bulmaktayiz. Ayni zaman da bu hastalikta bir yabanci cisim hissi sanki gozune kum atilmis hissi gibi hislerle de kendini gostermektedir” seklinde konustu.

Artunay, hastaliktan korunmak icin, “Alerji ve mikroba sebep olabilecek materyallerden uzak durulmali, alerjik madde bulasmis nesneleri elledikten sonra ellerimizi yikamak, bu hastaligi geciren kisilerle tokalastiktan sonra eller yikanmali” tavsiyelerinde bulundu.

‘Gozlerimde yanma, kasinma ve batma oluyor’

Kirmizi goz hastaligi sIkayeti ile hastaneye basvuran Merve Gulmez ise, bu donemlerde sIk sIk bu hastaliga yakalandigini belirtti. Sikayetleri hakkinda bilgi veren Gulmez, “Gozlerimde cok ciddi yanma kasinti ve batma oluyor. Ellerimi gozlerimden alamiyorum cok ciddi yaniyor gormekte bile zorluk cekiyorum. Her yaz ayni sIkintilari yasiyorum. Tatile gittigim zaman ozellikle dondugumuzde bu benim icin cok buyuk sIkinti oluyor” ifadelerini kullandi.

Hastaliktan korunmak icin nelere dikkat ettigini de anlatan Gulmez, soyle devam etti’ “Oncelikle doktora basvuruyorum ve doktorum verdigi ilaclari duzenli olarak kullaniyorum, hijyenik havuzlari tercih etmeye ozen gosteriyorum, ellerimi sIk sIk yikiyorum, havlumu kisisel olarak kullanmaya calisiyorum. Bunun disinda da muhakkak gunes gozlugu kullaniyorum.”

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)