![]() |
| | #1 |
| Mezopotamya’da hüküm sürmüş Sümer uygarlığında kral aynı zamanda ‘tanrı’ olarak görülüyordu. Kral, Sümer bereket ve aşk tanrıçası ‘Enlil’in yerine her sene bir rahibe ile evleniyordu. Milattan önce 2500 yıllarında hüküm sürmüş Kral Su- Sin’in eş olarak seçtiği rahibenin yazdığı metin, tarihin bilinen en eski aşk şiiri ve mektubu olarak adlandırılır. Bir taş tablete çivi yazısıyla kazınmış olan mektup, 1899’da Nippur’da bir Amerikalı arkeolog tarafından bulundu, Osmanlı Devleti’ne verildi. Mektubun çevirisini Türkiye’nin yetiştirdiği en değerli bilim insanlarından Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ 1950’lerin sonunda çevirdi. Tablet halen İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmekte. İşte o şiirin bir kısmı: Damat kalbimin sevgilisi Senin güzelliğin fazladır bal gibi tatlı Beni büyüledin Senin önünde titreyerek durayım Damat seni okşayayım Benim kıymetli okşayışım baldan hoştur Bağışla bana okşayışlarını Benim beyim Tanrım Benim beyim baygınlığım Enlil’in kalbini memnun eden Su-Sin’im Bağışla bana okşayışlarını. 👍 1 | |
| |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |