![]() |
| | #1 |
| Bir zamanlar internetin kalbinde, geceleri aydınlatan neon yeşili yazılarla dolu sanal odalar vardı. Bu odalar, IRC (Internet Relay Chat) sistemine aitti. 90'lı yılların sonlarından 2000'lerin başlarına kadar IRC, dijital dünyanın en popüler iletişim araçlarından biriydi. Ancak zaman değişti. Teknoloji gelişti, kullanıcı alışkanlıkları dönüştü ve bu eski dünyanın tahtına yeni bir krallık kuruldu: Telegram. IRC'nin Altın Çağı IRC, sadeliği ve açık yapısıyla milyonları kendine çekmişti. Farklı konularda açılan kanallar, yöneticiler, komutlar ve botlar ile adeta bir dijital topluluk ruhu yaratılmıştı. Özellikle teknik konularla ilgilenenler ve özgür yazılım dünyası için IRC, birincil iletişim ve iş birliği platformuydu. Telegram’ın Yükselişi Telegram ise 2013’te sahneye çıktı. Modern arayüzü, uçtan uca şifreleme vaadi, büyük dosya gönderme özelliği ve kanal/grup sistemleriyle hızla büyüdü. Bir yandan gizlilik vurgusu yaparken, diğer yandan sunduğu bot ve API desteğiyle geliştiricilerin ilgisini çekti. Mobil uyumluluğu sayesinde her an her yerde erişilebilir olması da cabasıydı. IRC’nin Çöküşü Telegram’ın sunduğu kolaylıklar ve görsellik, IRC'nin sade metin tabanlı yapısını gölgede bıraktı. Özellikle yeni nesil kullanıcılar için IRC, karmaşık ve “eski moda” görünüyordu. Kullanıcılar zamanla IRC'den Telegram’a göç etti. Eskiden dolup taşan sunucular boşaldı, kanallar sessizliğe büründü. Nostaljinin Ardından IRC tamamen ölmedi, hâlâ kullanan sadık bir kesim var. Ancak gerçek şu ki, Telegram gibi modern uygulamalar eski sohbet protokollerini büyük ölçüde tarihe gömdü. IRC; sadeliğin, topluluk ruhunun ve dijital özgürlüğün simgesiydi. Ama Telegram, bu ruhu daha geniş kitlelere ulaştıran yeni bir evrim sundu. 👍 6
________________ В камине в шесть утра фотография твоя Горят воспоминания о тебе У камина в шесть утра разбитая душа И все твои обещания пустота В камине в шесть утра. | |
| |
| | #2 |
| Ben IRC`de kısa süre takıldıktan sonra bıraktım. Yine de anlatmak istedim IRC neden zayıfladı ve yahut çöktü diye. Eskiden canı sıkılan Google`a Sohbet siteleri, Chat siteleri vs, gibi kelimeler yazarak arama yapıyorlardı. Şimdiler bu çok çok azaldı. Bence önümüzdeki son 5 yıl sonra IRC sitelerin sayısı git gide azalacak.
________________ В камине в шесть утра фотография твоя Горят воспоминания о тебе У камина в шесть утра разбитая душа И все твои обещания пустота В камине в шесть утра. | |
| |
| | #3 |
| vallaha benim kafam dağılıyor ben seviyorum şimdiden bile çevremde irc mi kaldiya irc hala devam ediyormu gibi gibi soylemler duyuyorum kötü niyeti geçin iyi niyetli olarak bir çok arkadaşım var sahte samimiyetten uzak yakın dostlarım var iyisiyle kotusüyle bence hala devam etmeli. 👍 3 | |
| |
| | #4 |
| Biz o sadık kesimiz bitse bile telegram falan hiç benlik değil ya. 👍 1
________________ ![]() ![]() ![]() | |
| |
| | #5 |
| Telegram ne ya 😏 👍 1
________________ Çok sev, çok yaşa ❤️ | |
| |
| | #6 |
| Telegram bir ara indirdim de sevmedim irc iyidir iyi 👍 1 | |
| |
| | #7 |
| Telegramda 3000 kişilik Grubum vardı. Güzel insanlarla da tanıstık. Ama orada toplulugun geneli Z kuşağı. Bizim akranlarımız çok az. Ayrıca tüm illegal işlerin döndüğü bir alan. Ve son olarak; IRC kendi kendini bitirdi, görevini tamamladı. Artık geleceği yok. 3 5 kişi bir araya gelinir ve en fazla whatsapp grup havasına kavuşur. Ötesi olmaz. IRC bitti , bizde yaşlandık, geçmiş olsun. 👍 1 | |
| |
| | #8 |
| bizim sunucu ortalama 150-300 kişilik, günden güne büyütüyoruz. IRCd bitti diyenlere inat.. :) Ama yaşlandık, haklısın.. O eski heyecan yok. Yıllardır Telegram'da kullanıyorum. IRCd ile kıyaslanmaz bence. Daha çok skype ve whatsapp'ın gelişmiş bir sistemi.. Tavsiye de ederim.. 👍 3
________________ Fuego, sonrisas, realidad y dolor . . . birazdan yorgun bir atı vuracaklar uyuşturmadan, rüyamda, üstelik ben henüz daha uyumamışken... ![]() 28/08/2025 sorun ve destek için : [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Lütfen Üye Olmak için TIKLAYIN...] adresinden iletişim kurabilirsiniz. | |
| |
| | #9 |
| İRC tamamen bitmez çünkü bazı insanlarda hastalık derecesine ulaşmış durumda bağımlısı olmuşlar yani isteselerde bırakamazlar .d 👍 1 | |
| |
| | #10 | |
| Alıntı:
________________ Kahpeliğin bahanesi, ihanetin telafisi olmaz! | ||
| |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |