IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
Sohbet chat

Merak Ettikleriniz Merak ettiğiniz tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

💬 Bu Alana Reklam Ver ! 🎉 Hemen Katıl!
8Beğeni(ler)
  • 1 Gönderen She
  • 1 Gönderen She
  • 3 Gönderen Lareina
  • 1 Gönderen Jason
  • 1 Gönderen Lareina
  • 1 Gönderen EkinokS

Seçenekler Stil
Alt 14 Şubat 2020, 21:59   #1
Özel Üye
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Bir Türk kahvesinin 40 yıllık hatırı vardır inanışı nereden gelir?

40 Yıllık Hatırı Olan Kahve`nin Öyküsü...

Misafirlerimize özel olarak ikram ettiğimiz, içince 40 yıllık hatır bulduğumuz bir içecektir Türk kahvesi. Köpüğü, telvesi, tadı... Hepsi ayrı bir uyum ayrı bir özen içerir. Peki yıllardır süre gelen bu 40 yıllık hatırı vardır yaygın inanışı nereden gelmektedir.

Yıllardır evlerimize konuk olan, sevdiklerimize özenle ikram ettiğimiz ve içenin kırk yıllık hatır bulduğuna inandığımız bir içecektir Türk kahvesi. Kültürden kültüre değişim gösteren sunum ve yapılış tarzıyla kültürlerin en iyi temsillerinden olan Türk kahvesi için çeşitli inanışlar mevcuttur. Kuşkusuz bunlardan en bilineni, bir kahvenin kırk yıllık hatırı olduğudur.

Hikâyemiz, İstanbul’un yemiş iskelesinde başlar. Burada, kahve yapan Üsküdarlı bilge bir zat bulunmaktadır. Her inanıştan insan mekanına gelir, hem onun sohbetini dinleyip nasihatlarını alır hem de kahvesinden içerdi.

Günlerden bir gün bu kahvehaneye bir yeniçeri gelir. Yeniçeri gelir gelmez varlığını hissettirmeye başlar. İçeride bir Rum kaptan da bulunmaktadır. Yeniçeri, kahveciye, 'herkese benden kahve ikram et ama -içeride yalnız oturan Rum gemi kaptanını göstererek- ona verme' der.

Kahveci, yeniçeri'nin bu sözünü duymazdan gelerek, herkese yeniçerinin kahvesini ikram eder ve iki kahve daha yapıp Rum kaptanın yanına oturur. Bu duruma hiddetlenen yeniçeri, 'Ona vermeyeceksin demedim mi?' der. Kahveci, 'Bu senin değil benim ikramım' diyerek karşılık verir ve kaptanla muhabbet etmeye devam eder.

Bu olayın üzerinden tam tamına 40 yıl geçer. Sisam Adası`nda büyükçe bir Rum isyanı patlak verir. O zamanlar, Rumlar eline geçirdikleri insanları esir pazarında satmaktadırlar Nitekim Üsküdarlı kahveci de bu insanlar arasındadır ve yaşlı bir Rum tarafından satın alınır.

Adamın kendisini öldüreceğini düşünen kahveci, yaşlı Rum’un yüzüne bakar ve onun kendisine dostça baktığını görüp şaşırır. Yaşlı Rum, kahveciyi serbest bırakır ve ona; ‘Bana 40 yıl önce bir kahve ikram ettin ve ben, o kahveyi de seni de unutmadım’ der.

İşte anlatılana göre, bir fincan kahvenin 40 yıllık hatırı olduğu inancı da buradan gelir...

Alıntı
👍 1

Alt 14 Şubat 2020, 22:51   #2
Bordo aşktır, mavi tutku..
Absent - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Vaaay bunuda öğrenmiş oldum. Emeğine sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Lütfen Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Öpüşmek; alt katı kiralamak için, üst katta yapılan anlaşmadır..

Alt 14 Şubat 2020, 22:56   #3
Özel Üye
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Alıntı:
Absent Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Vaaay bunuda öğrenmiş oldum. Emeğine sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Lütfen Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Teşekkür ederim @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Lütfen Üye Olmak için TIKLAYIN...]

👍 1

Alt 14 Şubat 2020, 22:58   #4
ꪖꪗꪉꫀ ꪮ᭢ꫀ ᦔꪖꪗ
Sinan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Biz kahve ikram etsek 4 gün yaşarız anasını satim

ครࠋค รเгค๔คภ ơࠋ๓ค๓เ ๒єкࠋє๓є!
ςยภкย ๒єภ ‘๒єภ’ ơࠋค๒เࠋ๓єк เςเภ ςơк ๒є๔єࠋ ๏๔є๔เ๓.

Alt 18 Mayıs 2020, 19:48   #5
yok saymak çok zarif bir intikamdır.
Lareina - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Bir fincanın neden 40 yıl hatrı var ?

Kahvenin hatırı nereden geliyor?

İstanbul’un yemiş iskelesinde kahve yapan ve satan Üsküdarlı bilge bir zat varmış. Her telden insan kahvecinin sohbetini dinlemeye, iki çift nasihatini almaya, derdini paylaşmaya gelirmiş. Günlerden bir gün bu kahvehaneye bir yeniçeri gelmiş. Kahveciye herkese kendinden kahve ikram etmesini fakat içeride yalnız başına oturan Rum gemi kaptanına vermemesini söylemiş. Kahveci de herkese yeniçerinin kahvesini ikram ettikten sonra 2 kahve yapıp Rum kaptanın yanına oturmuş. Yeniçeri hiddetle “Ona vermeyeceksin demedim mi?” Demiş. Kahveci de “bu senin değil benim ikramım” diyerek cevap vermiş. Rum kaptana dönen kahveci, kaptanla hem sohbet etmiş hem de kahve içmiş.

Aradan 40 yıl kadar geçmiş. Sisam Adası`nda büyükçe bir isyan çıkmış. Rumlar isyan etmiş. Bizim kahvehaneci de bir şekilde Rumların eline geçmiş. O zamanlarda Rumlar eline geçirdikleri esirleri pazarda satıyorlarmış. Kahveciyi de yaşlı bir adam satın almış ve ıssız bir yere götürmüş. Adamın kendini öldüreceğini sanan kahveci korkuyla yaşlı adama bakarken adam ona kendisinin 40 yıl önce bir kahve ikram ettiğini ve o kahvenin hatırını unutmadığını söyleyerek kahveciyi serbest bırakmış.

İşte anlatılana göre bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı vardır sözü buradan gelmektedir.

Bir fincan kahve içelim o zaman sevdiğimiz herkesle.

👍 3

**

Gözlerini parlatan şey icin savaşmamak ne büyük korkaklık.

**

Alt 18 Mayıs 2020, 19:54   #6

Herkese çay Şakire yok, sahnesi burdan esinleme ;haha

👍 1

...Ey dost! Sana âşık olduğum için bana öğüt veriyorlar.

Öğüt bana ne yarar verir?

Zehirli su içmişim. Bana şekerin ne yararı olabilir?

Benim için ayağını bağlayın diyorlar.

Oysa deli olan gönüldür.

Ayağımın bağlanmasının ne faydası var?

Alt 18 Mayıs 2020, 20:17   #7

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Lütfen Üye Olmak için TIKLAYIN...] sana çay yok yani ;d

**

**

Alt 18 Mayıs 2020, 20:51   #8

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Lütfen Üye Olmak için TIKLAYIN...] sen seversin.

👍 1

**

**

Alt 20 Mayıs 2020, 14:45   #9
IRC Vip Üyesi
EkinokS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Alıntı:
Lareina Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Lütfen Üye Olmak için TIKLAYIN...] sen seversin.
@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Lütfen Üye Olmak için TIKLAYIN...] sevmem mi ;)

👍 1

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Lütfen Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)