IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 24 Şubat 2023, 12:20   #1
Standart Çocuğunuzun Motor Becerileri ve Dil Gelişimi

Çocuğunuzun Motor Becerileri ve Dil Gelişimi

Kalın ve ince motor becerilerini geliştirmek için farklı yöntemler kullanmalısınız.

Çocuğunuzun motor becerileri
Motor gelişimi çocuğunuzun büyük ve küçük kaslarını nasıl kullandığıyla ilgilidir. Vücudu hareket ettirmek için büyük kas grupları kullanılır. Yürümek, koşmak, zıplamak gibi… Bu gibi aktiviteleri yapabilmek için kalın motor becerilerine ihtiyaç vardır. İnce motor yani küçük kaslar ise; kalem kullanmak, ip bağlamak, giyinmek, saç taramak, çatal ve bıçak kullanmak gibi el ve parmakların işlevsel kullanımı ile ilgilidir. Bunun için dikkat ve konsantrasyon gereklidir. Bebekliğin ilk döneminde kalın motor becerileri gelişir. Ama özellikle 2 yaş sonrasında, ay ay ince motor gelişimi hızlanır.

Çocukların kasları geliştikçe daha çok aktivite yaparlar. Dış dünyaya merak ve ilgi çoğaldıkça hareketlenmeleri de artar ve böylece motor yetenekleri gelişir.

Artık bebeğiniz, çocukluk evresine geçtiğinden bebeklikten kalan yağlarından da kurtulacak. Kollarına ve bacaklarına daha hakim olacak ve boyu da uzayacak. Hal böyleyken, eskisine göre daha aktif olacak. Siz fark etmeden, birçok yeteneğe sahip olacak.

Motor gelişimini oyunlarla destekleyin
Çocuğunuz bazen bir bilim adamı gibi yaptığı şeye konsantre olup başarmak için müthiş bir inat gösteriyor olabilir. Bebeğin gelişimi açısından bir şeyi tekrar tekrar yapması çok doğaldır. Tekrar eden davranışlar onun motor becerileri için çok faydalıdır. Bu, ona evdeki mobilyalara tırmanmamasını söylediğinizde neden bunu sürekli yapmaya çalıştığını da açıklar.

Çocuğunuz bazen bir bilim adamı gibi yaptığı şeye konsantre olup başarmak için müthiş bir inat gösteriyor olabilir. Gelişimi açısından bir şeyi tekrar tekrar yapması çok doğaldır. Tekrar eden davranışlar onun motor becerileri için çok faydalıdır. Bu, ona evdeki mobilyalara tırmanmamasını söylediğinizde neden bunu sürekli yapmaya çalıştığını da açıklar.

Ya da oyunu siz kurabilirsiniz. Bir ip alıp birlikte delikli makarnaları ipe dizebilirsiniz mesela… Küplerden kuleler yapmak, plastik boncukları uç uca takmak, ayakkabı bağcığını deliklere sokarak dikiş yapmak bu aralar çocuğunuzun becerikli elleriyle yapabileceklerinden bazıları… Oyun hamurlarını parmaklamak, koparmak ve yuvarlamak da ince motor becerileri için harikadır.

Çocuğunuzun Motor Becerileri ve Dil Gelişimi

Çocuğunuzun bu çalışmalarda kullandığı parmak, bilek ve el hareketleri başka fiziksel ve zihinsel yeteneklerini de destekliyor. Örneğin bir kule yapan çocuğunuz, önce elindeki malzemeyi değerlendiriyor, onunla ne yapacağına dair bir plan yapıyor ve uyguluyor.

Evinizde bir faaliyet köşesi yaparak ona destek olun.

Boyuna uygun bir masa ve sandalye, kutular içinde farklı boyalar ve hamurlar hazırlayın.

Çocuğunuzun burada özgürce vakit geçirmesine de izin verin.

Dil Becerileri

Çocuğunuz 2 yaşına girmeye yakın günde ortalama 10 kelime öğrenir. Artık bu kelimeleri kullanarak 2 ila 4 kelimeli cümleler kurabilir. “Uçak gitti” “Kedi miyav yaptı” gibi. Sizden öğrendiği basit şarkıları, kelimelerini çok iyi telaffuz edemese de seslerini taklit ederek söyleyebilir. Kendinden ismini söyleyerek bahsedebilir ve duyduğu konuşmalardan yakaladığı kelimeleri tekrar edebilir. Yakınlarının ve sevdiği nesnelerin isimlerini tanıyabilir.

Bu süreçte cümleleri düzgün kurmasını beklemeyin. Her geçen gün o çocuk diliyle acemice söylediği yeni kelimeleri hatıra kalması için not edin ve keyfini çıkarın. Ona bol bol kitap okuyarak ve şarkı söyleyerek dil gelişimine destek olun.

ALINTI
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 04:32.