IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 16 Eylül 2020, 11:00   #1
Standart Hamilelikte Balik Yagi Alinmasi Bebegin Astim Riskini Dusurur Mu?

Gunumuzde sadece Amerika’da yaklasIk 24 milyon kisi astim semptomlarindan mustariptir. Bu sIkayetlerin dunya nufusundaki dagilimi goz onune alindiginda durumun ciddiyeti fark edilebilir. Astim nefes alma, oksurme ve hiriltili solunum sorunlarina yol acarak, bagisIklik sistemini ve hava yollarini tahris eden bazi uyaranlarla ortaya cikmaktadir. Aslinda, astim atagi nedeniyle her yil yaklasIk 2 milyon Amerikali acil servise basvurmaktadir. Ama bu durumu degistirmenin bir yolu olabilir.
The New England Journal of Medicine’de yakin zamanda yayinlanan bir Danimarka arastirmasina gore, gebeligin son uc ayinda balik yagi hapi alan kadinlarin, cocuklarinin astim riskini yaklasIk ucte bir oraninda azalttigi tespit edilmistir. Peki, balik yagi, astim ilaclari icin gelecek vaat eden dogal bir yol olabilir mi? Bu yazida hamilelikte balik yagi alimina ve astim riskini azaltabilecegine dair bilgiler bulunmaktadir.

Hamilelikte Balik Yagi Alimina Dair Arastirmalar
Yapilan calisma, 24 hafta hamile olan anne adaylarina 2,4 gram balik yagi ve zeytinyagi plasebo iceren takviyeler verilmistir. Bu kisiler rastgele secilmis kisilerdir ve dogumdan sonra uc yil boyunca takip edilmislerdir. Ayrica katilimci annelerin yaklasIk dortte biri ve babalarin beste biri astim hastaligina sahiptir. Calisma gruplari iki test grubu arasinda esit olarak bolunmustur, yarisi balik yagi yarisi da zeytinyagi almislardir. Calismanin temel amaci, balik yaginin cocuklarda kalici hiriltili solunum veya astim uzerinde bir etkisi olup olmadigini gormektir.
Uc yil sonra, annelerine balik yagi verilen cocuklar arasinda yuzde 16,9’unu, annelerine zeytinyagi plasebo verilen bebeklerin yuzde 23,7 astimli oldugu tespit edilmistir. Her iki grupta da ne anneler ne de cocuklar uzerinde olumsuz bir etki olusmamistir. Balik yaginin en buyuk yarari, calismanin basinda, balik yaginda bol miktarda bulunan lipitlerin dusuk kan seviyelerine sahip kadinlar arasinda gorunuyor olmasidir. Ulusal Saglik Enstituleri’nden Dr.Christopher E. Ramsden tarafindan yazilan dergide bir basyazida belirtilene gore, calisma iyi tasarlanmis ve dikkatle gerceklestirilmistir. Sonuclar, doktorlarin balik yagi tedavisinden yararlanma olasiligi en yuksek olan kadinlar icin bir balik yagi tedavisinin tasarlanacagi hassas bir ilac yaklasimi bile ele alinabilir.



Balik Yagi Onerileri
Yapilan bu calismalar her ne kadar balik yaginin dogacak bebeklerde astim riskini dusurdugu yonunde olsa bile, bu hamle olan annelerin balik yagi kullanacaklari gibi kesin bir sonucu ifade edemez. Yeni baslayanlar icin, calismadaki balik yagi miktari genellikle tavsiye edilenden cok daha yuksektir, miktarin yaklasIk 15 ila 20 katidir. Ve Danimarkalilar Amerikalilardan daha fazla balik tukettigi goz onune alindiginda sonuclar iyice degerlendirilmelidir.
Bu calisma notunda, hamilelik sirasinda daha dusuk riskli balik yagi tuketmenin benzer etkilere sahip olup olamayacagi belirsizdir (hamile kadinlarin , buyuyen bebege zararli olabilecek civa seviyeleri nedeniyle ton baligi gibi belirli balik turlerinden uzak durmalari tavsiye edilir.) Calismanin en ilginc gozlemlerinden biri, dusuk EPA ve DHA seviyesine sahip kadinlarin, balik yaginda yaygin olan iki yag asidi olanlarin, bundan en cok nasil faydalandiklaridir. Bu asitler, bitki bazli gidalarda bulunan ve eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik aside (DHA) donusen baska bir asitten yapilir.
Sadece diyet bazilari icin bu yag asidi seviyelerini artirabilirken, calismadaki kadinlarin yaklasIk yuzde 13’u dahil olmak uzere diger insanlar aslinda vucutlarinin bu donusumu yapmasina izin vermeyen bir genetik varyanta sahiptir. Diyetlerini ayarlamak muhtemelen EPA ve DHA seviyelerini etkilemez. Bu kadinlar icin hamilelik sirasinda balik yagi en dramatik etkiye sahip olacaktir ve bu nedenle mukemmel bir gebelik diyet gidasi olarak kabul edilebilir. Sonuclarin tekrarlanip tekrarlanamayacagini, diger dozlarda ve hamilelik boyunca digerlerine dayanip dayanamayacagini belirlemek icin daha fazla calisma yapilmasi, doktorlarin hamilelere kesin bir oneri verebilmesi icin gerekli olacaktir.

Hamile Olmayanlar Balik Yagi Tuketmeli mi?
Durust olmak gerekirse, bu calismadaki sonuclarin ne kadar belirgin olsa da, kesin icilmelidir seklinde bir oneri yapilamaz. Fakat su bir gercektir ki, yabani avlanan baliklar gibi omega-3 yag asitleri bakimindan zengin gidalarin iltihaplanmayi azaltmaya ve saglik yararlari saglamaya yardimci oldugu uzun zamandir bilinmektedir. Ayrica uygun norolojik fonksiyon, hucre zari bakimi, duygu durum regulasyonu ve hormon uretimi icin gereklidirler. Calismada sadece yag asidi seviyeleri dusuk olan kadinlar, aslinda omega-3 eksIkliginden mustariptir, cunku buyuk olcude yeterince otla beslenen et, balik ve sebze tuketilmemektedir.
En iyi omega-3 gidalari balik, ceviz, chia tohumu, kenevir tohumu, natto ve yumurta sarisidir. Ancak hala bu yiyecekleri yeterince tuketilmedigi fark ederse, balik yagi almak, vucudun gerektigi gibi calismasini saglamak icin harika bir yol olabilir. Balik yaginin kanitlanmis 13 tibbi faydasi vardir ve muhtemelen bilinmeyen baska yararlari da bulunmaktadir. Alzheimer hastaligi riskini azaltmaktan kardiyovaskuler sagligin iyilestirilmesine, bagisIklik sistemlerinin guclendirilmesine kadar balik yaginin saglik uzerinde ciddi yararlari bulunmaktadir.
Eger kisi balik yaglari almaya karar verirse, bir saglik uzmani tarafindan tavsiye edilmedikce 1000 miligram doza (bu calismanin kullanilanin cok altinda!) asmamasi gerekir. Bircok balik yagi yuksek oranda islenir ve kolayca oksitlenir, boylece cabucak sertlesebilirler. Bunun olmasini onlemek icin herhangi bir yuksek kaliteli balik yagi takviyesinin bir parcasi olarak astaksantin gibi antioksidanlar iceren trigliserit formunda balik yagi satin alinmalidir. Uzmanlara gore kisinin beklentisi olsun ya da olmasin, balik yaginin ecza dolabinda muhakkak bir yeri olmalidir!
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 08 Kasım 2021, 06:20   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Balık yağı yerine normal yeseler keşke daha faydalı olur

________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 23:16.