IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 03 Haziran 2020, 12:30   #1
Standart Marul Nasil Bir Bitkidir, Beslenme Profili, Alma ve Saklama Kosullari Nelerdir?

Marul (Lactuva sativa), ilk olarak Misirlilar tarafindan yetistirilen yillik bir bitkidir. Unani’de yuzyillardir bircok rahatsizligi tedavi etmek icin kullanilmistir. Bu yesil yaprakli sebze, zengin bir temel besin maddeleri ve antioksidan kaynagidir. Genellikle salatalarda, sandviclerde, corbalarda kullanilmaktadir. Marul, zengin bir K ve A vitamini kaynagidir ve cok sayida etkileyici saglik yararina sahiptir. Enflamasyonu kontrol etmeye, vucut agirligini azaltmaya, beyin sagligini gelistirmeye ve kardiyovaskuler hastalik riskini azaltmaya yardimci olabilmektedir. Fakat marulun bunlar yaninda bilmesi gereken daha cok faydalari bulunmaktadir. Bu makalede, marulun beslenme profili, cesitleri ve yan etkileri hakkinda bilgiler yer almaktadir.

Marul Nedir?
Marul papatya ailesine ait yillik bir bitkidir ve cogu zaman yaprakli bir sebze olarak yetistirilmektedir. Kolayca yetistirilmekte ve ciceklenmeden dusuk sicakliklar gerekmektedir. Marul lahana gibi gorunse de, ikisi arasindaki bir fark su icerigidir. Lahana daha az suya sahiptir ve ayni zamanda maruldan daha serttir, fakat marul ise gevrektir.



Marulun Tarihi Nedir?
Marul ilk olarak eski Misir’da tohumlarindan yag cikarilmak amaciyla yetistirilmistir. MO 2680 gibi erken bir tarihte ortaya cikan bitki kaniti bulunmaktadir. Ayrica bitki 1098’den 1179’a kadar cesitli orta cag yazilarinda gorulmektedir ve ozellikle sifali bir bitki olarak adlandirilmaktadir. Marul, 15. yuzyilin sonlarinda Christopher Columbus ile Avrupa’dan Amerika’ya gitmistir. 18. yuzyilin ortalarinda ve 19. yuzyilin baslarinda yayinlanan kitaplar, bugun bulunan cesitli marullardan bahsetmektedir.
Marulun Beslenme Profili Nedir?
Kolesterol 0 mg 0 %
Toplam yag 0,2 g 0 %
Doymus yag 0 g 0 %
Coklu doymamis yag 0,1 g
Tekli doymamis yag 0 g
1 yaprak ici (5g) basina miktar
Kalori 15
Sodyum 28 mg % 1
Potasyum 194 mg % 5
Toplam karbonhidrat 2,9 g 0 %
Diyet lifi 1,3 g % 5
Seker 0,8 g
A vitamini % 148
C vitamini % 15
Kalsiyum % 3
Demir % 4
B-6 vitamini % 5
B12 vitaminin 0 %
Magnezyum % 3
Bir bardak marul (36 gram) sadece 5 kalori ve 10 gram sodyum icermektedir ve kolesterol veya herhangi bir yag icermemektedir. Diger icerdigi onemli besin degerleri asagidaki gibidir:
5 gram lif (gunluk degerin % 2’si)
• 5 mikrogram K vitamini (gunluk degerin % 78’i)
• 2665 IU A vitamini (gunluk degerin % 53’u)
• 5 miligram C vitamini (gunluk degerin % 11’i)
• 7 mikrogram folat (gunluk degerin % 3’u)
• 3 miligram demir (gunluk degerin % 2’si)
• 1 miligram manganez (gunluk degerin % 5’i)
Ayrica USDA, Marul, cos veya romaine’den elde edilen degerler, cig maruldaki A vitamini, vucudun faydalari sunmak icin retinole donustugu provitamin A karotenoid formundadir.

Farkli Marul Cesitleri Nelerdir?
• Gevsek yapraklari ve tereyag dokusu olan butterhead Avrupa’da yaygin olarak yetistirilmektedir
• Celtuce, Cin cesidi olarak da bilinmektedir. Uzun ve inceltici guclu aromali yapraklara sahiptir.
• Siki ve yogun kafalar olusturan ve bir lahanaya benzeyen Crisphead yuksek su icerigi goz onune alindiginda buz dagi marul da denmektedir. Diger bir crisphead bicimi, bir lahanayi andiran tereyagi marul veya butterhead’dir. Boston marul, tereyagi marulunun baska bir seklidir.
• Ihale ve narin lezzetli yapraklari olan Looseleaf birkac cesit yesil mese yapragi ve kirmizi mese yapragi icermektedir.
• Romaine marul saglam yapraklarin uzun bir kafasina sahip olan marul ABD’de kullanilan en besleyici ve en populer marul turudur ve cos olarak adlandirilmaktadir.
• Gevrek bir dokuya sahip orta derecede yogun gobekler olusturan gevrek crisphead ve looseleaf tipi arasinda bir ara maddedir.
• Kuzu marul uzun kasIk seklindeki koyu yapraklari ve keskin bir tadi sahiptir.
Goruldugu gibi, romaine en yuksek besin degerine sahipken buzdagi marulunun en dusuk degerlere sahip oldugu soylenmektedir. Bununla birlikte bu iki marul turu oldukca yaygindir.

Romaine Marul ve Gobek Marul
Iki marul arasindaki tek fark, gorunusleridir ancak en onemli farkliliklar beslenme acisindan ortaya cikmaktadir ve bunlar asagidaki gibidir:
• K Vitamini: Cogu marul formu K vitamini icermektedir. Ancak marul, 48 mikrogram K vitamini icermekte ve cok daha koyu renktedir, buzdagi cesidi ise yaklasIk 17 mikrogram icermektedir.
• A Vitamin: Bir bardak marul, buzdagi kuzeninde bulunan A vitamininin 10 katindan fazlasini icermektedir. Ilki 4.094 IU’dan fazla besin icerirken, ikincisinde sadece 361 IU bulunmaktadir.
• Diger besin ogeleri: Romaine marul da biraz daha yuksek miktarda lif ve protein icermektedir.
• Su icerigi: Buzdagi marulunda porsiyon basina 2 ons su bulunurken, romaine cesidinde 1,5 ons bulunmaktadir.

Marul Nasil Secilir ve Saklanir?
Secim
Marul alirken dogru secim yapmak, taze sebze satin almada hayati bir rol oynamaktadir. Marul secmedeki bazi puf noktalar asagidaki gibidir:
• Her zaman taze marul yapraklarinin daha taze ve daha besleyici olmasi icin gevrek marul yapraklari tercih edilmelidir.
• Yapraklarin gevrek, yumusak ve parlak renkli oldugundan emin olunmalidir.
• Koyu yesil sebzeler harika C vitamini, folat, beta-karoten, demir, kalsiyum, demir ve diyet lifi kaynaklaridir.
• Koyu renkli yapraklar tercih edilmelidir.
• Marul, taze oldugu surece lezzetlidir.
• Marul alirken, gevrek, solgun, kahverengimsi veya uzerinde pas, leke veya delik olan demetlerden kacinilmalidir. Dis yapraklarin kenarlari boyunca hafif kahverengimsi marullar mevcuttur. Gobeginin geri kalani taze ve yesil oldugu surece bu onemli degildir.

Marul Nasil Saklanir?
Marul hassas bir sebzedir ve tazeligini korumak icin uygun saklama cok onemlidir. Yapraklari curumeye egilimli oldugu icin marulun saklanmasi oldukca zorlu bir istir. Dahasi, yesillikler uzun sure saklamak mumkun degildir. Bu nedenle, marul saklamanin bazi puf noktalari bulunmaktadir ve bunlar asagidaki gibidir:
• Buzdagi ve marul 10 gune kadar, kirmizi ve yesil yaprak marullari 4 gune kadar saklanabilmektedir.
• Marul saklamanin en iyi yolu, hava gecirmez bir kapta veya plastik bir torbada yikanmamis tutmak ve buzdolabinin daha canli bolumunde saklamaktir.
• Marulun elma, muz veya armut gibi etilen gazi ureten meyvelerden uzak tutuldugundan emin olunmalidir. Cunku bu meyveler yapraklardaki kahverengi lekeleri artirarak ve bozulmaya neden olarak marulun bozulmasini hizlandirabilmektedir.
• Demet marulda bocek olup olmadigi kontrol edilmeli ve kokleri olan yapraklar, yapraklarin uzerine bir torba ile bir bardak su icine yerlestirilmelidir. Bu buzdolabinda saklanmalidir.
• Marul saklamanin en zor yani nem seviyesini korumaktir. Cok fazla nem, yogusma nedeniyle marul yapraklarini bogarak daha hizli bozulmasina neden olmaktadir. Daha fazla nem ayrica, curumeyi ve bozulmayi hizlandiran daha fazla etilen gazi uretimi ile sonuclanmaktadir. Bununla birlikte, yapraklarin gevrek kalmasini ve kurumamasini saglamak icin biraz nem gereklidir. Marul, hafif nemli bir kagit havlu veya fermuarli ust torbaya sarilarak nemli tutulmalidir. Bu, yapraklari kurutmadan fazla suyu emmesini saglamaktadir. Buzdolabinin daha canli bolumu, kontrollu ve tutarli nem nedeniyle marulun depolanmasi icin en iyi yerdir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 08 Eylül 2021, 11:38   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Bir bardak marul, buzdagi kuzeninde bulunan A vitamininin 10 katindan fazlasini icermektedir.

Baya iyiymiş ama yıkmaya üşeniyorum

________________

~ E & B ~
 
Alt 08 Eylül 2021, 11:42   #3
Cumhuriyet Kadını
Reyhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Salatanın vazgeçilmezi..

________________

bazen insanlar iyilesmek istemez.
cünkü ,
icindeki acı sevdiklerinin son hatirasidir..


per aspera ad astra ✨
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:51.