IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 02 Haziran 2020, 20:09   #1
Standart Jackfruit (Jak) Meyvesi Nedir, Saglik Acisindan Faydalari Nelerdir?

Jakfruit veya diger adiyla Jak meyvesi ( Artocarpus heterophyllus) dunyada bilinen en buyuk yenilebilir meyveyi ureten bir agacin meyvesidir. Bitkinin tum kisimlari (tohum, yaprak, posa, kok kabugu ve saplari) antioksidan, anti-diyabetik ve bagisIklik arttirici ozellikleri icin kapsamli bir sekilde incelenmistir. Fakat klinik arastirmalar daha cok azdir. Bu yazida jak meyvesinin nasil bir meyve oldugu ve saglik acisindan faydalarinin neler olduguna dair bilgiler bulunmaktadir.

Jackfruit Nedir?
Jackfruit, ayni zamanda jack agaci, fenne veya bazen sadece jack olarak da bilinir, ekmek meyvesine benzemektedir ve Hindistan’dan gelmektedir. Guneydogu Asya, Afrika ve Brezilya dahil dunya capinda tropikal ve subtropikal bolgelerde bulunan dut veya incir ailesinin bir parcasidir. Bu meyvenin, her ikisi de gida olarak kullanilan etli soganlari ve nisastali tohumlari bulunmaktadir. Bu agac, diger meyve agaci turlerinden en yuksek verimi ve bilinen en buyuk yenilebilir meyveyi (ortalama agirlik 10 kg) uretmektedir, cunku meyvenin ortalama agirligi 10 kg civarindadir.
Jackfruit, fenoller ve flavonoidler gibi bitkisel besinler acisindan zengindir ve potansiyel antioksidan, antienflamatuar, antibakteriyel, antikanser ve antidiyabetik ozellikleri nedeniyle arastirilmistir.



Bilesenleri
Jackfruit bircok degerli mikro besin icermektedir ve bu mikro besinler su sekildedir:
• Potasyum
• Magnezyum
• C vitamini
• A Vitamini
• B3 Vitamini
• Cinko
Ham meyvenin etli kismi iyi bir karbonhidrat kaynagidir. 100 g’lik bir kisim 94 kalori, 23 g karbonhidrat ve 1.5 g lif icermektedir. Bu lif iceriginin, seker ve diger tropik meyvelerle karsilastirildiginda jackfruitlerin nispeten dusuk kan sekeri yanitina katkida bulunduguna inanilmaktadir. 100 gr nefesi eti eti, enerji uretiminde, sinir fonksiyonunda ve hormon uretiminde onemli bir vitamin olan onerilen gunluk niasin (B3 vitamini) miktarinin% 25’ini saglayabilir. Jak meyvesinin tohumu kaynatilip kavrulur ve kestane gibi surup icinde saklanabilir veya ogutulerek bugday unu ile karistirilabilir. Kagit hamuru ve tohum sIk sIk Sri Lanka’da sIk sIk yenen bir ogun icine ogutulur.

Saglik Faydalari
Kan Sekeri Kontrolunu Gelistirir
Yapilan pilot bir calismada, cay olarak alinan jackfruit yapragi ekstraktlari (20 g/kg vucut agirligi) normal ve diyabetik hastalarda kan sekeri toleransini arttirmistir. Saglikli ve diyabetik sicanlarin nefesi yapragi veya kok kabugu ozleri ile tedavisi, aclik kan sekeri seviyelerini dusurmus , sekere karsi toleransi ve kan insulini seviyelerini artirmistir. Bu antidiyabetik aktivite, nefesi ozutlerindeki yuksek flavonoid iceriginden kaynaklanmistir. Kuersetin gibi bitki flavonoidleri hem jackfruit yapragi hem de tohumda buyuk miktarlarda bulunur ve meyvenin antidiyabetik aktivitesinden muhtemelen sorumludur.
BagisIklik Sistemini Artirir
Jackfruit’teki fenoller, flavonoidler ve lektinler, bagisIklik sistemini guclendirmek ve kanser hucrelerini baskilamak icin en umut verici bilesIklerdir. Bu fitokimyasallar meyvenin, kabugu, tohumlari ve sapinda bulunmaktadir. Jackfruit tohum lektinleri, sicanlarin kemik iliginde beyaz kan hucrelerini (mast hucreleri) arttirdi ve bu ekstraktin bagisIklik yanitini uyarmada rol oynadigini dusundurmektedir.
Beyaz kan hucresi uretimini (mast hucreleri ve notrofiller) uyararak ve laboratuvarda ve sicanlarda enflamatuar sitokinleri (IL-17) artirarak sokulan patojenlere karsi bir bagisIklik yaniti aktive etmistir. Jackfruit tohumlarindan ekstrakte edilen bir lektin olan Jacalin, kolon kanserinin erken evreleri olan farelerde prekanseroz lezyonlari azaltmistir. Jack agaci veya meyvenin farkli kisimlarindan fenol bakimindan zengin ozutler, test tuplerinde farkli kanser hucresi turlerini bastirdi, ancak bu, canli organizmalardaki gercek anti kanser etkileri hakkinda hicbir bilgi vermemektedir. Fakat gelecek vaat eden klinik arastirmaya ragmen, klinik kanit eksIkliginden dolayi herhangi bir sonuc cikarilmamaktadir.

Patojenlerle Mucadele
Bakteriler
Kok kabugundan, pulpadan, yapraklardan ve nefesi saplarindan elde edilen ozler, cok sayida gram-pozitif ve gram-negatif bakteriye karsi genis spektrumlu antibakteriyel aktiviteye sahiptir. Bunlar dis curumesine neden olan suslari (Streptococcus mutans, Porphyromonas gingivalis ) ve strep bogazini (Streptococcus pyogenes) ve ayrica gida kaynakli patojenleri (Listeria ve Salmonella turleri, Escherichia coli) icermektedir.
Jackfruit agacindan (artocarpin) flavonoidler, laboratuvarda metisiline direncli Staphylococcus aureus (MRSA) ve Escherichia coli bakterilerinin buyumesini yavaslatmistir. Ayrica, bakterilerin membran gecirgenligini degistirerek cesitli sentetik antibiyotiklerin (tetrasIklin, ampisilin ve norfloksasin) antimikrobiyal aktivitelerini de arttirmistir. Laboratuvarda, jak meyvesi lateksinden elde edilen ekstraktlar, antibiyotik direnci ile iliskili bir bakteri olan Pseudomonas aeruginosa’nin buyumesini yavaslatmistir.
Virusler
Jack meyvesi lektini olan Jacalin, bagisIklik sistemi hucrelerinin insan immun yetmezlik virusu (HIV) enfeksiyonunu CD4’un yuzeyine, bir bagisIklik hucresine ve HIV icin bilinen bir reseptore baglanarak bloke etmistir. Test tuplerinde, nefesi ozleri 2 herpes virusunu (herpes simpleks 2 ve sucicegi-zoster) ve sitomegalovirusu bastirmistir.
Mantarlar
Laboratuvarda, jack tohumlarindan cikarilan lektinler, uc mantarin (Fusarium moniliforme, Saccharomyces cerevisiae ve Paracoccidioides brasiliensis) buyumesini yavaslatmistir . Lektinler, istilaci mantari olduren inflamatuar sitokinleri (IL-12) artirarak bir bagisIklik tepkisini uyarmistir. Jackfruit’ten ekstrakte edilen saflastirilmis enzimler , insan bagirsaginda yaygin olan zararli bir maya olan Candida albicans’in buyumesini inhibe etmistir.
Parazitler
Nefesi lektinleri, insan beyaz kan hucrelerinden (notrofiller) Leishmania major parazitinin ortadan kaldirilmasini arttirmistir. Lektinler, hucre iltihabi (TNF-a ve IL-1-), pankreatik enzimler (elastaz) ve hucrelerde artmis antimikrobiyal aktivite aracilarini arttirmistir. Gercek su ki, arastirmacilar jackfruit bilesenlerinin antimikrobiyal etkilerini sadece test tuplerinde test ettiler ve bu sonuclar insanlara ve diger canli organizmalara donusmeyebilir.
Antioksidan Etkileri Vardir
Jackfruit’ten ekstrakte edilen uc flavonoid antioksidan, sican beyinlerinde serbest radikalleri atarak yag parcalanmasini azaltmistir. Nefesi antioksidan aktivitesi, fenolik ve flavonoid icerigiyle baglantilidir. Bu bilesIkler jackfruit kabugunda yuksektir, fakat ayni zamanda meyve posasinda, koklerinde, dallarinda ve yapraklarinda da bulunmaktadir. Birkac calismaya gore, nefesi yuksek C vitamini, fenol ve flavonoid icerigi, kanser gibi hastaliklarin gelisiminde rol oynayan serbest radikallere karsi koruyucu etkileri ile iliskilidir.
Enflamasyonu Azaltabilir
Jackfruit kabuk ozleri, sicanlarda standart anti-enflamatuar ilac diklofenak ile karsilastirilabilecek sekilde COX-1 enflamatuar araciyi inhibe etmistir. Test tuplerinde, nefesi soyma ozleri ve izole edilmis flavonoidler, iltihaplanma ve septik sokla iliskili aracilari (COX-1 ve 2, nitrik oksit, IL-1, IL-6, TNF) inhibe etmistir.
Yara Iyilesmesini Desteklemektedir
Jackfruit yaprak ozleri, saglikli farelerde farmasotik dereceli bir antiseptik krem (Betadine) ile ayni yara iyilestirme aktivitesine sahiptir. Laboratuvarda test edilen 98 bitki ekstraktindan nefesi, yara iyilesmesini hizlandiran onemli bir molekul olan prostaglandin -2 seviyelerini arttirma kabiliyeti ile olculen yara iyilestirme aktivitesi icin en yuksek potansiyeli gostermistir.
Sindirimi Iyilestirebilir
Jackfruit hamurundaki yuksek lif icerigi kabizligi onlemeye ve saglikli bagirsak hareketlerini desteklemeye yardimci olabilir. Jackfruit tohumu, sindirim sistemindeki yararli bakterilerin buyumesini ve aktivitesini destekleyebilen prebiyotik lif icermektedir.
Kalp Sagligini Destekleyebilir
Jackfruit yapragi ozleri, tip 2 diyabetik farelerde toplam kolesterol, LDL kolesterol ve trigliseritleri ve HDL kolesterolu dusurmustur. Bu muhtemelen ekstraktlardaki yuksek antioksidan flavonoid iceriginden, ozellikle kusersetin’den kaynaklanmaktadir.

Sinirlamalar ve Uyarilar
Jack meyvesinin faydalarinin cogu sadece hayvanlarda ve hucrelerde incelenmistir. Bulgular onemli olmakla birlikte, insanlar icin gecerli olabilir ve bu ekstrelerin etkiler, optimal doz, uzun sureli guvenlik ve potansiyel yan etkiler acisindan daha fazla degerlendirilmesi gerekmektedir.

Jackfruit Yan Etkileri ve Onlemleri
Bir hus poleni veya lateks alerjisi varsa, nefesi alerjisi olasiligi daha yuksek olabilir. Bunun sebebi nefesi, dogal lateksi ve polende bulunan alerjenlerin benzerligidir. Nefesi tohumlarindan ekstrakte edilen lektinler bagisIklik sistemini uyarabilir. Bu, doku nakli veya immunsupresyon tedavisi olan hastalari olumsuz etkileyebilir. Insanlarda iyi calisilmamasina ragmen, nefesi kan pihtilasmasini etkileyebilir ve kan bozukluklari olan kisilerde dikkatli kullanilmalidir.



Jackfruit Nasil Yenir?
Olgun jack meyvesi tatlidir ve cig yenmektedir. Smoothies’e eklenebilir veya yogurt veya dondurma ile karistirilabilir. Tohumlar kavrulmus veya kestane gibi kaynatilabilir veya un haline getirilebilir. Olgunlasmamis jackfruit daha cok bir sebze veya et ikamesi gibi yenir ve yerel bakkalinizda veya cevrimici olarak bulunan su, tuzlu su veya onceden hazirlanmis soslarda konserve edilebilir. Genellikle kori ve vegan yemeklerinde kullanilmaktadir
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 25 Temmuz 2021, 19:04   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Bağışıklık sistemi için iyise gerisi önemli değil

________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:40.