IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
Seçenekler Stil
Alt 16 Mayıs 2021, 08:00   #1
Standart Penguen

Güney Kutbu'nun yüksek nüfusa sahip canlı türlerinden birisidirler. Kafalarındaki tüylerin renk farklılıkları yanı sıra boy uzunluklarına göre de ayırt edilebilir yaklaşık 16-17 farklı cinsi vardır.

-40°c ila -60 °c'lik soğuğa karşı dahi direnç gösterebilmelerini sağlayacak biçimde vücut ısılarını dengeleyebilen canlılardır. Düşünün ki, Antarktika kıtasında yazın bile -30 ila -35°c soğuk vardır, her yer kar ve buzdur; Bu manyak canlılar, o soğukta sanki Bodrum sahillerindeymişçesine şen-şakrak hoplayıp zıplarlar, karınlarının üzerinde buzda kayıp suya atlarlar, denizde su kayağı yaparlar falan...

Penguenlerde tek eşlilik vardır. Kolonilere bölünmüş totaliter bir toplum yapısı görülür. Üreme dönemleri yaz mevsimidir ve bu dönemde dişi penguenler çarpık kentleşmeye neden olmayacak şekilde yan yana kardan yuvalar inşa eder ve yuvaya birden fazla yumurta bırakırlar. Yüzbinlerce bireyden meydana gelen kuluçka kolonileri meydana gelir bu şekilde. Erkekler, yuva yapan dişilere - yuvayı dişi kuş yapar - tektaş pırlanta niyetine çakıl taşları armağan ederek kur yaparlar.

Bazı türlerse yuva yapmazlar, sadece birer yumurta yumurtlar ve o tek yumurtalarını ayakları üzerinde ve karınlarının altındaki kuluçka derisinin altında muhafaza ederek soğuktan korurlar. Bu türler, belirli bir süre için totaliter yapıyı bozup koloniyi terk etme eğilimi gösteren penguen cinsleridir. Sadece üreme dönemlerinde aynı yerde toplanırlar. Dişi ve erkek kuluçkaya sırayla yatar. Yavruların bakımını ve ısıtılmasını (penguenler, gerek yumurtadayken gerekse yavruyken soğuğa karşı dirençsizdirler) da aynı şekilde sırayla birlikte yaparlar. Bazı kolonilerde ise sadece erkek kuluçkayla yatar. Antarktika'nın altı ay süren kış mevsimi boyunca yavrularının hayatta kalabilmeleri için dört ya da dört buçuk aylık bir zaman zarfını koloni hâlinde sabit bir şekilde kışın geçmesini bekleyerek geçirirler. Koloniyi bozmazlar ve bu zaman zarfında hiçbir şey yemezler.

Penguenler, aheste aheste yürürler. Bazen karınlarının üzerinde buzda kayarak ilerlemeyi tercih ederler. İyi yüzücü oldukları için suda çok daha hızlı ilerleyebilirler. Denizden karaya çıkarken dalgalar onları buz kütleri üzerine karaya bırakır, ama burada ancak birkaç metre yürüyebilirler. Çünkü, buz kütlesi hâlindeki kıyıya tekrar bir dalga vurduğunda onların çoğunu suya geri çeker. Bu esnada bunları avlayan deniz canlıları gelir ve bunların bir kısmının dalgalı suda karaya çıkamayacaklarını bildikleri için acele etmeksizin kıyı yakınlarında gezinir, sonra düşenlerle karınlarını doyurur ve giderler.

Balık avlayan penguenler, üzerlerine sinen kokuyu gidermek için şelale benzeri bir akarsu akıntısının altında sıra sıra dizilip duş alırlar. Bu duş sırası, onlarca penguenin dizi dizi oluşturduğu bir kuyruk şeklindedir ve her biri suyun altında yaklaşık bir dakika kadar durarak yıkanır. Şayet içlerinden herhangi biri bu dakikalık süreyi aşacak olursa, diğerleri tarafından asla tolere edilmez, hemen ittirilerek akan suyun altından dışarı atılır.

Penguen kolonileri içerisinde genellikle bir tane şef penguen olur, ama bu lider penguenin hangisi olduğu tam bir muammadır. Çünkü, bir kolonide birbirine benzeyen yüzlerce penguen vardır.

Not: Komünist hayvandır, yasaklanmalı :)
________________


imza yok. parmak bassam?
 
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 04:33.