Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05 Nisan 2021, 20:54   #1
Reyhan
Cumhuriyet Kadını
Reyhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Münazara Oylaması


Merhabalar sevgili ircrehberi.net'in saygıdeğer üyeleri ;

İlk münazara konumuz : Hayat yaşayarak mı daha iyi öğrenilir yoksa okuyarak mı ?

Münazara da bulunan arkadaşlar : @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ancak ben size grupları ve isimleri belirtmeyeceğim ki ; isimlere değil görüşlere oy verilsin.
Katılımcı arkadaşların hepsine çok teşekkür ederim ; adil bir oylama olması temennisiyle.

Münazara Oylamasının Bitiş Tarihi : 10.04.2021





Hayat Yaşayarak Öğrenilir Grubu :Hayırlı akşamlar arkadaşlar ilk başta bu ortamda bulunmak benim için çok büyük bir onur ve gurur onu belirtmek isterim.
Hayatımızda yaşayarak en hızlı yada er geç yaşayarak öğreneceğimiz hususlara naçizane fikirlerim ;
1-Dostluk : Gerek sanal yahut reel de dostluğun yada bizim dostluğumuzu yaşayarak öğrenir/öğretiriz.
En iyi dostluklar ise çıkar gütmeden iyilik ve kötülüklere mahal vermeden olanlardır bunu asla bir okulda
veya eğitim kurumunda öğrenmeyiz.
2- İş hayatımızda : Aslında bu konuda okumak tabi en önemlisidir lakin iş tercümesinde bile , bir çoğumuzun
başına gelmiştir muhakkak deneyimli tamiri vardır ki bunu da yaşayarak öğrenir ve kendi hanemize eskilerin tabiri ile
Altın bilezik olarak yer ederiz ki bu da yaşayarak öğrenecek en iyi husustur.
Bu konuda bir dipnot paylaşmak istiyorum yüksek müsaadenizle :
Yahudi toplum malumuzdur ki iş hayatlarında tercüme ve başarıları ile ünlüdür ve çocuklarını bu ortama alıştırmak için
Bir şirket kurup başına geçirirler ve karşı rakip kurup iflas etmesini sağlar ve şu notu düşerler : Bak iş dünyası budur sana rakip
sana asla acımaz senin gibi düşünmez ve sana tercümeyi yaşayarak öğretir adımlarını öyle bir at ve öyle kararlar ver ki.
Aynı hataya bir daha asla düşme...
Sözün özü sevgili arkadaşlar tabi ki hayatımızda her şey yaşayarak aslında bizlere aklımıza mıh gibi çakılarak ,
Hızlı bir şekilde öğrenmemizi sağlar.

Hayat Okuyarak Öğrenilir Grubu :Kesinlikle çok okuyan kişi daha çok bilir. Çünkü şöyle düşünmek gerekir; gezmek amacı ile gittiğiniz yerlerde bile sadece belli şeyler hakkında bilgi sahibi olursunuz ve gittiğiniz yerin her türlü tarihi ve doğal güzelliklerini gezemezsiniz. Ama okumak öyle midir? Okuyan kişi her türlü bilgiye sahip olur. Dünyanın öte ucuna gitmiş gibi olur. Kitapta okuduğu bilgiler sayesinde her ülkenin özellikleri hakkında bilgi sahibi olur ve kişinin ufku açılır bu öğrendiği bilgiler ile. Bundan dolayı tabi ki çok okuyan bilir her zaman. Bizler de hayata aktif katılmak için, pasif kalmamak için sürekli çeşitli kitaplar okumalıyız. Mesela bir yere gideceksiniz hiçbir bilgiye sahip değilsiniz araştırmadınız bir fikriniz yok ne yapacaksınız? Boş boş etrafa bakarsınız. Gündelik yaşamımızda bile bu var. Tarihi yerleri görmek isteyenler önce okuyup sonra dikkatlerini çektikleri için gezip görmek veya o anı yaşamak isterler. Bunun başında okumak , bilgi edinmek ve fikir yürütmek gelir.
Çok gezen de bilgi sahibi olabilir fakat bilgisi sınırlı kalır ve belli yerler hakkında bilgi sahibi olur.
Yaşayan gören insanın bilgisi de aynı şekilde kesinlikle sınırlı kalır gördüğünü bilir ama okuyan insan binlerce yıl gerisi hakkında bile bilgi sahibi olabilir.
Yani sonuç olarak her zaman okuyan insan daha çok bilir çünkü yaşam , yaşayarak öğrenmek için çok çok uzun olmayabilir.

Hayat Yaşayarak Öğrenilir Grubu :Tabiki de haklı yanların var okumak dinimiz içinde çok önemli bir husustur ki bu konuda çok ayet ve hadis vardır ve ilk vahiy de İkra yani oku denmiştir lakin hayatta bazı olaylar olur ki bunun içinde yaşayarak öğrenmek lazım turizmden örnek vermişsin ama Şanlıurfa ve Nevşehir de bir çok rehber tanıdım ve gördüm bunlar okumadan yaşayarak, toplumlarına sahip çıkarak hayatlarına devam etmekteler.

Hayat Okuyarak Öğrenilir Grubu :Merhaba arkadaşlar tamamen okuduğum kitaplardan baz alarak okuyarak öğrenmenin bu denli açıklamasını yapmış bulunuyorum. Yazımda bunca zaman bana anlatmaya çalıştıklarını kendimi bulduğumda anladım. Herkesin mutlu olmak için başka bir yolu varmış, Kendi yolumu çizdiğimde anladım.. Bir tek okuyarak öğrenilirmiş hayat, okuyarak, dinleyerek Bildiklerini bana neden anlatmadığını, anladım. Yüreğinde aşk olmadan geçen her gün kayıpmış, Aşk peşinden neden yalınayak koştuğunu anladım.. Acı doruğa ulaştığında gözyaşı gelmezmiş gözlerden, Neden hiç ağlamadığını anladım.. Ağlayanı güldürebilmek, ağlayanla ağlamaktan daha değerliymiş, Gözyaşımı kahkakaya çevirdiğinde anladım.. Bir insanı herhangi biri kırabilir, ama bir tek en çok sevdiği acıtabilirmiş, Çok acıttığında anladım.. Fakat, hak edermiş sevilen onun için dökülen her damla gözyaşını, Gözyaşlarıyla birlikte sevinçler terk ettiğinde anladım.. Yalan söylememek değil, gerçeği gizlememekmiş marifet, Yüreğini elime koyduğunda anladım.. ''Sana ihtiyacım var, gel ! diyebilmekmiş güçlü olmak, Sana 'git dediğimde anladım.. Biri sana git dediğinde, ''kalmak istiyorum'' diyebilmekmiş sevmek, Git dediklerinde gittiğimde anladım.. Sana sevgim şımarık bir çocukmuş her düştüğünde zırıl zırıl ağlayan, Büyüyüp bana sımsıkı sarıldığında anladım.. Özür dilemek değil, affet beni diye haykırmak istemekmiş pişman olmak, Gerçekten pişman olduğumda anladım.. Ve gurur, kaybedenlerin, acizlerin maskesiymiş, Sevgi dolu yüreklerin gururu olmazmış, Yüreğimde sevgi bulduğumda anladım.. Ölürcesine isteyen beklemez sadece umut edermiş bir gün affedilmeyi, Beni affetmeni ölürcesine istediğimde anladım.. Sevgi emekmiş, Emek ise vazgeçmeyecek kadar, ama özgür bırakacak kadar sevmekmiş...

Kitaplarla dost olmak en büyük zenginliktir! Okuyarak dünyayı anlamak mümkün, ancak kendi dünyanı geliştirmek ve değiştirmek okuduğunu anlamak ve yorumlamak ile mümkün. Unutmamak gerekir ki, öğrenme hevesi, insanoğlunun gerçek kurtuluşudur.

Hayat Yaşayarak Öğrenilir Grubu :Okuduğunuz ve okuduğumuz kitaplarda Burada ki aşk mesela bir yaşanmışlığın hikayesidir. Günümüzde bir çok film , roman , dizi yaşanmışlıkların bizlere gösterdiği etkendir bunu da unutmayalım. Sizlere sorum okuduğumuz kitaplarda aşkı anlatır ama yaşamadan nasıl öğrenebiliriz ya da aldatmayı anlatan bir roman da yaşamadan nasıl olacak ?

Hayat Okuyarak Öğrenilir Grubu :Aşkı anlatır evet ama aşk içinde çözünürlükleri kitaplardan araştırarak öğrenir. Hayır giden aksiliklerde ne yaparım , nasıl yaparım ,nasıl kurtarırım ; araştırır okurum


+ Yer yer haklı olabilirsin fakat rehber olmak için bilgili olmak gerekir sadece yaşayarak değil, okumakta bunun yanında gelir. Tarihi yerleri yaşayarak nasıl öğrenebilirsin? Tarihi bilmeden nasıl bilgi verebiliriz? Okuyarak bu mümkün.
Peki, bir insan okuyabileceği kadar yaşayabilir mi?
Mesela Uzay ile ilgili bir şey öğrenmek istiyorsunuz diyelim. Uçağa atlayıp uzaya gidebilir misin? veya Mars’a? Hayır.
Nasıl bilgi edinebiliriz? Ansiklopedi, kitaplar.. Araştırarak yani okuyarak. Yaşayarak öğrenmek için bol vakit, iklim şartları tam takır olması gerekir fikrimce. Everest dağına yağmurlu bir havada çıkarsanız en iyi ihtimal inemezsiniz.
Veya çalışan birisi olduğunuzu düşünelim. Taş çatlasın 12 ay içerisinde 1 ay izniniz olsun. 1 ay da ne yaşayıp ne öğrenebilirsiniz? 1 ay yuvarlama hesabı olarak 730 saate tekamül eder. 730 saate neyi öğrenebilir yaşayabilirsiniz?
730 saatte okuyarak kaç binlerce bilgi edinebiliriz. Hadi biz uyku vakitlerini , yemek içmek vakitleri bir kenara atalım bu vakit 550 saat olsun. Yine aynı binlerce bilgiye okuyarak ulaşabiliriz. 550 saatte yaşayarak her şeyin en ince ayrıntısını bilmek mümkün olmayabilir.


Hayat Yaşayarak Öğrenilir Grubu :Tabi uzay için yaşayarak öğrenebiliriz diyecek kadar uzman değilim. Spesifik bir alan. Sen okuduğun bir roman da sabır ve aldatılmayı hayatımda hızlı öğrendim diyebilir misin ?


Hayat Okuyarak Öğrenilir Grubu :Diyemem tabii ki ama bu öznel bir şeydir zannımca. Okumakla yaşamayı tamamen birbirinden ayıramazsınız zaten. Ağır basan her iki tarafında yönü vardır fakat yukarda da söylediğim gibi. Zaman yaşamak için o kadar uzun değil. Engelli olan birisi düşünelim. Yatağa bağlı, belki belden aşağı felçli. Ne düşünürsek işte.. Bu insan yatağa mahkum. Hayal dünyasını kitapları okuyarak kendi içinde yaşayarak yeşertebilir değil mi? Buna hepimiz hemfikiriz bence. Bu da güzel bir örnektir okuyarak yaşamaya. Aldatılmak ihanet yalan okulda bile bunlarla ilgili bilgi sahibi olur, yaşayarak deneyimleriz. Bilgi edinmezsek yaşadığımız şeyin ne olduğunu bilebilir miyiz?


Hayat Yaşayarak Öğrenilir Grubu :Tabiki de hayır o durumlarda okumak her zaman bilgi veriri lakin o insanda yaşayarak engelli olmanın ne kadar zor olduğunu öğrenmiştir

Hayat Okuyarak Öğrenilir Grubu :Okuyarak öğrendim okuyarak devam edeceğim ve okuyarak yaşıyorum.




Soru - Cevap Bölümü

Moderatör 1 Hayat da bazı yaşadıklarımızdan pişmanlık duyuyoruz ve bu pişmanlıklardan ders çıkarıp hatalarımızı tekrarlamıyoruz. Peki okuyarak bu mümkün olabilir mi ?

Hayat Okuyarak Öğrenilir Grubu :
Okuyarak ders çıkarmak mümkün olabilir şöyle ki ;
İlkokulda bile öğretmenlerimiz bize bir kitap verip özetini anlattırıp bu kitaptan ne ders çıkardın diye sorarlardı hatırlarsanız.
Bu da ona benzer kitapta bile kendinize bir karakter belirlersiniz mesela onun yaptığını hataları okuyup neyi savunduğunu nasıl olduğunu sonuçlarını görür bilirsiniz. Bunu bildiğiniz halde siz aynı hatayı yapar mısınız? Yoksa sonucunu bildiğiniz şeyden ders çıkarıp dikkat mi edersiniz?


+Evet Mümkün.
Okuyarak çözümler aramak çok mümkün neden bir arkadaşımın yaşayarak aldığı dersten bilgi edineyim ki okuyarak bunu daha iyi çözeriz.


Moderatör 2 Bir kalp, beyin cerrahı, biyolog, analistçi sence okumadan sadece yaşayarak bu meslekleri gerçekleştirebilir mi ?

Hayat Yaşayarak Öğrenilir Grubu :İlk baştaki yazımda da belirttim yaşayarak ve okuyarak hayatımızda her an bir şeyler kazanabiliriz. Analistçi sadece öğrenerek okumadan öğrenebilir lakin diğer meslekler öğrenemez.





Bütün katılımcı arkadaşlara çok çok teşekkür ediyorum
________________

ellerinde bir güldüm ,
soldum .

Konu Reyhan tarafından (05 Nisan 2021 Saat 21:07 ) değiştirilmiştir..